Передплата 2024 «Добрий господар»

Поліомієліт може маскуватися під харчове отруєння чи застуду

В Україні зареєстровано два паралітичні випадки цієї хвороби. На кожну паралітичну форму припадає до 200 випадків непаралітичних

Випадки захворювання, зареєстровані в Україні, спричинені вакцино-спорідненим штамом поліовірусу ІІ типу. Це – вірус, який мутував, пройшовши через велику кількість невакцинованих дітей. Власне, через це медики закликають батьків, діти яких невакциновані від цієї хвороби, прийти і зробити щеплення.

За словами керівниці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталії Іванченко, перші два щеплення проводять інактивованою ("вбитою") поліомієлітною вакциною з інтервалом в один місяць. При плановій вакцинації - з інтервалом у два місяці, у віці 2-х і 4-х місяців. Після цього батьки можуть бути спокійними, оскільки їхнім дітям поліомієліт вже не загрожує. Ревакцинація "живою", оральною поліомієлітною вакциною, покликаною підсилити імунний захист, проводиться у віці 6 і 18 місяців та у 6 і 14 років.

Чим небезпечна ця хвороба?

Якщо це - паралітична форма, дитина може втратити можливість ходити чи можливість рухати руками. На все життя! Якщо перестануть працювати дихальні м'язи, назавжди залишиться прикутою до апарату штучної вентиляції легень.

"Захистити дітей від поліомієліту – обов’язок батьків. Згідно із Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", вакцинація від поліомієліту належить до обов’язкових профілактичних щеплень", - нагадала Наталія Іванченко.

Як передається?

Поліомієліт, як і грип та ГРВЗ передається зі слиною при розмові, кашлі, чханні, при спільному користуванні іграшками, при вживанні в їжу інфікованих продуктів, контакті із зараженими поверхнями, через забруднену питну воду або при випадковому заковтуванні води у річках, басейнах тощо.

Як проявляється?

Симптоми залежать від форми недуги. При паралітичній порушується робота м'язів та, відповідно, функція рук, ніг тощо. А от непаралітичні можуть проявлятися як звичайне харчове отруєння.

Захворювання може мати й безсимптомний перебіг. Водночас така людина виділятиме вірус з фекаліями і слиною, наражаючи на небезпеку оточення. Або (що трапляється найчастіше) поліомієліт може маскуватися під респіраторне вірусне захворювання. Може підвищуватися температура тіла, турбувати нежить і кашель.

"За підсумками трьох тижнів вакцинації від поліомієліту щеплення на Львівщині отримало близько 3800 діток. Це – найбільше серед всіх областей України, - зазначила головна епідеміологиня Львівської області. - Але якщо говорити про кількість невакцинованих діток, то тут ми також у лідерах. Щеплення від поліомієліту досі не отримало майже 19 тисяч (!) дітей віком від 6 місяців до 6 років".

Вакцина від поліомієліту на Львівщині є у достатній кількості. Виробник – Франція. "Це – одна з найкращих вакцин, які тільки є у світі. Відповідає всім існуючим стандартам якості. Їй довіряють абсолютно всі країни світу", - запевнила Наталія Іванченко.

Єдиним абсолютним протипоказанням до вакцинації від поліо є анафілактичний шок або тяжка алергічна реакція на попереднє введення вакцини. Відносними протипоказаннями, коли дитину можна вакцинувати, але пізніше, є стан гострого захворювання. "Наприклад, якщо дитина хворіє на коронавірус, ми її від поліомієліту не вакцинуємо, а чекаємо, коли дитинка одужає", - пояснює лікарка.

"Ідеальна ситуація, коли вакцинація проводиться згідно з Календарем профілактичних щеплень з дотриманням відповідних інтервалів. Але якщо з якихось причина вакцинація не була проведена вчасно, таку дитину вакцинують за індивідуальним календарем профілактичних щеплень, вводячи всі дози, яких не вистачає, з дотриманням мінімальних інтервалів між введенням цих доз", - додала Іванченко.

Хронічні захворювання не є протипоказанням до щеплення. "Навпаки, чим більшим є "букет" хронічних захворювань, тим від більшої кількості хвороб ми повинні захистити дитину. Оскільки кожна інша хвороба завжди викликатиме загострення цієї хронічної недуги", - підсумувала Наталія Іванченко.

Читайте також: У дитини – Covid-19: коли можна лікуватися вдома, а коли треба негайно лягати у лікарню?

Схожі новини