Передплата 2024 «Добра кухня»

Дітям робитимуть трансплантації кісткового мозку

Першу пересадку заплановано у Львові на весну

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, найпотужнішому регіональному закладі України з дитячої онкології та гематології, відкрили “Клініку дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку”. Це – перший та єдиний у Західній Україні лікувальний заклад, де проводитимуть трансплантацію кісткового мозку дітям.

За попередніми розрахун­ками, трансплантації кіст­кового мозку щороку потре­бують щонайменше 200 дітей та підлітків в Україні. З них приблизно 50-75 – це жителі Західного регіону, 15-20 – жителі Львівщини.

Міністерство охорони здоров’я України включило ЗУСДМЦ у пі­лотний проєкт з трансплантації, а це означає, що всі пересадки кісткового мозку тут проводитимуть за державні кошти. Вартість однієї такої операції – від 2 до 2,5 мільйо­на гривень, залежно від типу трансплантації. Пересадки, які проводять за кордоном, – вдвічі дорожчі.

Як розповіли “ВЗ” у пресслужбі медзакладу, команда спеціаліс­тів забезпечуватиме повний цикл онкологічного лікування та трансплантації кісткового мозку – від постановки діагнозу до повного одужання. Усі фахівці пройшли від­повідне навчання за кордоном у провідних європейських та аме­риканських клініках. Необхідними ліками дітей забезпечуватимуть безкоштовно, у рамках державної програми закупівлі лікарських за­собів та виробів медичного призна­чення за напрямом “дитяча онколо­гія та онкогематологія”.

У клініці буде одна палата ін­тенсивної хіміотерапії, два бокси з ламінарним потоком, одна про­цедурна і кімната для персоналу

За всіма пацієнтами вестиметься цілодобове відеоспостереження. Клініка обладнана сучасними вен­тиляційними системами та кис­невою станцією. Зараз у черзі на трансплантацію кісткового мозку очікують 8 дітей. Перша пересад­ка у клініці запланована вже на цю весну. Протягом року тут готові ви­конувати понад 10 трансплантацій.

Загальна вартість проєкту – по­над 40 мільйонів гривень

Його ре­алізація тривала понад два роки. Проєкт реалізовано у партнерстві з благодійним фондом “Запорука” та за фінансової підтримки фунда­ції головного спонсора Fondazione Rosa Pristina (Італія), фонду Soleterre (Італія) і Львівської облас­ної ради, а також БФ “Із Янголом на плечі”, які сприяли будівництву Кріобанку та закупівлі обладнання.

Читайте також: Пухлина у грудній клітці була завбільшки зі серце

Схожі новини