Передплата 2024 ВЗ

«Вакцинуватися від грипу не пізно навіть навесні»

«Адже ніхто із нас не знає, коли матиме контакт із хворим», – кажуть лікарі

Наразі в Україні фіксують поодинокі випадки грипу. Натомість уже зареєстрували понад 9 тисяч випадків грипоподібних захворювань. Нерідко – з тяжким перебігом. Попри пандемію Covid-19, гострі респіраторні інфекції нікуди не зникли. За прогнозами експертів, грипозний сезон триватиме до кінця весни щонайменше і знову збіжиться з черговою хвилею коронавірусу, яка, ймовірно, накриє Україну після новорічно-різдвяних свят.

Олександр Заїка
Олександр Заїка

«Специфічного лікування проти грипу не існує (за винятком грипу, викликаного вірусом типу А), а от профілактика є, і вона – доступна, безпечна та ефективна», – нагадує завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров’я Олександр Заїка.

Чи не пізно вакцинуватися від грипу і навіщо це взагалі робити? Хто може вакцинуватися безкоштовно і кому слід отримати щеплення у першу чергу? Чим небезпечний грип? Про це йшлося під час пресбрифінгу на тему «Грип та ГРВІ: вакцинуватися можна впродовж всього епідсезону», участь в якому, крім Олександра Заїки, взяла також д.м.н., сімейна лікарка, професорка кафедри сімейної медицини Запорізького державного медичного університету Ірина Волошина.

Ірина Волошина
Ірина Волошина

– Як отримати вакцину про­ти грипу? Це – платна процеду­ра?

О. З.: Вакцини проти грипу ми отримуємо з різних джерел за кількома механізмами:

  • вакцини закуповує приват­ний сектор. Представники ви­робників кожного року вчасно по­ставляють їх на приватний ринок, і вони є доступними в аптечній мережі. Улітку, до початку епід­сезону, ми провели круглі столи з представниками виробників, досягли домовленостей, і, як ре­зультат, на приватний ринок на­дійшов понад 1 мільйон доз вак­цини. У кожній із них містяться ті штами, які ВООЗ рекомендує включити до складу вакцин перед початком кожного епідсезону. Це – чотирикомпонентні вакцини ви­робництва Південної Кореї, Фран­ції і Нідерландів;
  • вже другий рік поспіль ЦГЗ отримує вакцини у тісній співп­раці з американською ініціативою PIVI. Цьогоріч у рамках цього ме­ханізму ми отримали безкоштов­но близько 30 тисяч доз вакцини проти грипу, яку розподілили між медичними працівниками, ко­трі надають допомогу хворим на Covid-19;
  • другий рік поспіль за кошти державного бюджету держава закуповує певну кількість вакцин для груп ризику. Це також чоти­рикомпонентні вакцини. Цього року їх закупили близько 180 тисяч, розподілили по регіонах, і тепер уже обласні державні ад­міністрації на місці їх розподіля­ють.

– Але вакцинація від гри­пу не прописана Календарем обов’язкових профілактичних щеплень?

О. З.: Так, вона рекомендо­вана для пріоритетних груп ри­зику:

  • людей похилого віку (60 ро­ків і старших);
  • медичних працівників;
  • освітян.

Ці групи ризику теоретично (і практично) перетинаються із гру­пами ризику щодо коронавірусної хвороби.

– Всі вакцини, які Україна отримала у рамках всіх трьох механізмів, були доставлені вчасно, тобто на початку епід­сезону. Чи вакцинуватися за­раз уже не пізно?

О.З.: Вакцинуватися від грипу можна (і потрібно) не лише на по­чатку, а й протягом усього епідсе­зону. Так, ми говоримо про необ­хідність і доцільність вакцинації до підвищення рівня захворюваності на гострі респіраторні вірусні ін­фекції, тобто у жовтні-листопаді, але у жодному разі не говоримо про те, що це заборонено робити взимку чи навесні, бо ніхто з нас не знає, коли буде мати контакт із хворим на грип. Це може відбути­ся будь-де і без нашої на те згоди (всміхається).

У представників груп ризику є досить велика ймовірність захво­ріти на грип і мати тяжкі усклад­нення. За даними ВООЗ, у світі щороку реєструють понад 65 тисяч летальних випадків, пов’язаних з ускладненнями цього захворю­вання. Це – велика кількість навіть у масштабах світу. Тож якщо ви у групі ризику, вам у першу чергу потрібно вакцинуватися. Це осо­бливо стосується вагітних жінок і дітей. Ми з дружиною щороку вак­цинуємося від грипу і вакцинуємо своїх дітей, показуючи на власно­му прикладі ефективність та без­печність цієї процедури.

Якщо ви не вакциновані, але мали контакт із хворим і потім ви­рішили вакцинуватися, звичайно, захистити себе ви вже не встиг­нете і захворієте. Можливо, ор­ганізм дасть індивідуальну, дуже швидку відповідь на вакцину, і в якийсь спосіб ви зможете запо­бігти хворобі. Але це – швидше виняток з правил, ніж правило.

– Грип стає ледь помітною хворобою. Тепер практично всі респіраторні вірусні хворо­би називаємо «ГРВІ» і лікуємо симптоми…

І. В.: Хочу передати «вітання» від моїх колег з первинної ланки, які зараз сидять на прийомах. Під час пандемії кількість звернень на первинну ланку збільшилася від 5 до 10 разів, а кількість медичних працівників, навпаки, зменшила­ся. Зараз, аби потрапити до сі­мейного лікаря, потрібно чекати щонайменше два тижні. Тому за­дайте собі питання: чи хочете ви зіткнутися з такою ситуацією, що у вас виникла якась гостра про­блема, температура +40ºС, а ви не можете потрапити на прийом до свого сімейного лікаря? Якщо хо­чете уникнути такої ситуації, будь ласка, вакцинуйтеся від грипу!

– Але дехто каже, що грипу немає.

І. В.: Це не відповідає дій­сності. Лабораторна діагности­ка в Україні ускладнена. Пацієнт з респіраторними симптомами, швидше за все, залишиться вдо­ма і нікуди не звернеться, або ж лікуватиметься у телефонному режимі. Мої колеги з різних регі­онів розповідають, що до них при­ходять цілими родинами – вагітна мама, тато, маленька дитина, і у всіх експрес-тест підтверджує грип А! Грип в Україні вже є. Про­сто зараз, в умовах пандемії, дуже складно синхронізувати всі ці ви­падки в єдину центральну базу.

– Яким зазвичай є перебіг цього захворювання?

І. В.: З важкою інтоксикаці­єю, температурою. Якщо людина має хронічні хвороби, перене­сла інсульт, інфаркт або якщо це вагітна жінка, то такі люди дуже ризикують, адже у них можуть розвинутися тяжкі ускладнення. Я у своїй практиці зіткнулася з дуже неприємними ситуаціями, коли у молодих людей без жод­них (!) факторів ризику через два тижні після перенесеного грипу розвивався цукровий діабет 1-го типу (і людина пожиттєво пере­ходила на інсулін), аутоімунний гломерулонефрит, виникали вади серця, грипозні пневмонії (вторинні (гнійні) пневмококові ускладнення). Це все – загально­відомі ускладнення після грипу, і їх так багато, що всіх не перераху­єш. Всього цього можна уникнути, просто вакцинувавшись! Вакци­нація ефективно запобігає виник­ненню тяжких ускладнень. Тобто на грип людина може захворіти, але у легкому варіанті.

Всі ви знаєте вартість свого робочого дня. Це десь у межах 500-2000 гривень. Коли ви хворі­єте на грип і через це не працює­те, сидите вдома і не заробляєте, втрачаєте від 2000 до 5000 гри­вень. А крім того, ще й витрачаєте кошти на ліки. Дуже часто – недо­казові, що, на жаль, є дуже поши­реним явищем в Україні.

– Але для більшості україн­ців вакцинація від грипу не без­коштовна.

І. В.: Коштує від 350 до 400 гривень. Однак вакцинувавшись, ви уникнете і лікарняних, і непо­трібних призначень бездоказових ліків.

– Проте ці ліки якраз так і на­зивають – «протизастудними».

І. В.: Вони не тільки не допо­можуть, а ще й, навпаки, можуть зашкодити. Людина випиває па­кетик протизастудного засобу, а потім її госпіталізують у відділен­ня нефрології, бо відмовляють нирки. Про такі випадки нефроло­ги дуже часто розповідають.

– Я ще не вакцинувалася від грипу, але хочу це зробити. По­радьте, яким має бути мій на­ступний крок.

І. В.: Перше, що потрібно зро­бити, – звернутися до свого сі­мейного лікаря і запитати у нього, як вам краще вакцинуватися. Є різні опції. Можна вакцинуватися і на роботі, в офісі, і в амбулато­рії, і в аптеці. ЦГЗ зробив цього року революцію у громадському здоров’ї – перейняв міжнародний досвід вакцинації від грипу в апте­ках. У таких країнах як США, у роз­винутих країнах Європи (Великій Британії, Франції) абсолютно нор­мальним вважається протягом 2-3 місяців, з початком епідсезо­ну, вакцинувати людей в аптеках. Це дозволяє істотно зменшити навантаження на амбулаторії.

О. З.: Наблизити послугу до людей, незалежно від їхнього еко­номічного та соціального статусу.

І. В.: Пілотно ми почали це робити у п’яти аптеках м. Києва, де протягом п’яти днів з 8.00 до 20.00 працювали лікарі – пред­ставники Академії сімейної меди­цини України, які приїздили з різ­них регіонів. Переважно це були лікарі-ФОП, але один був із КНП м. Рівне. Люди вакцинувалися у порядку живої черги. З підписан­ням інформованої згоди, видачею документації. Загалом по Киє­ву щеплення від грипу в аптеках отримали понад 1700 людей. Це – достатньо високі показники. Про­єкт виявився успішним. Сподіва­юся, наступного року повторимо цей досвід.

– Чи є якісь протипоказання до вакцинації від грипу?

І. В.: В усьому світі щеплення від грипу вважається вакцинацією з нульовими протипоказаннями. Вакцинуватися можна практично всім. Є тільки вікові обмеження – вік від шести місяців. Вакцинація переноситься легко.

– Чи можна одночасно вак­цинуватися і від COVID-19, і від грипу? Чи не створить це над­мірного навантаження на орга­нізм?

І. В.: Згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я, Національної технічної групи екс­пертів з імунізації, вакцинацію від грипу і Covid-19 можна проводити в один день, і ми мали декілька таких людей, які успішно вакцину­валися. О 10.00 людина вакцину­валася від Covid-19 у центрі вак­цинації, а через годину – в аптеці від грипу. Єдине, що вакцинація у таких випадках проводиться у різні кінцівки: у правий дельтапо­дібний м’яз від Covid-19, у лівий – від грипу, чи навпаки, про що ставиться відповідна позначка у медичній документації.

Ці люди зекономили час і собі, і медичним працівникам. Усе про­йшло чудово, без жодних побічних реакцій. Це – світова практика. Це безпечно та ефективно. Жодного навантаження на імунну систему при цьому не відбувається.

Читайте також: МОЗ: в Україні запроваджено бустерне щеплення для всіх категорій громадян від 18 років

Схожі новини