Передплата 2024 ВЗ

«Хворіти на застуду треба 1-2 рази на рік»

20 років тому 74-річний киянин Валерій Петущак разом з дружиною Наталією здійснив навколосвітню подорож на своїй яхті. Судно перетнуло три океани та 18 морів. За чотири роки подружжя відвідало майже двадцять країн. Повернувшись додому, мандрівник узявся за написання книги. Назвав її “Ходіння за три океани”.

Готуватися до екстремальної подорожі почав у підлітковому віці — з 17 років. “Разом з товаришем пішов на Труханів острів. Залізли у воду. Від холоду зуб на зуб не попадав, хоч то був жовтень. У листопаді вдарив п’ятиградусний мороз. Річка біля берега вкрилася кригою. На наш подив, вода здалася нам теплішою за повітря. А от на суші пальці рук так замерзли, що не могли навіть гудзиків застебнути. Накинули куртки і побігли додому. Пальців ніг не відчували. Подумали, відморозили їх. Та вже через 500 м швидкої ходи відчули жар: спершу у ступнях, потім — у пальцях. Піднявшись на Володимирську гірку, відчули такий приплив енергії, що цілий день літали як на крилах. Так купалися впродовж всієї зими. Від близьких приховували наше екстремальне захоплення”, — згадує пан Валерій.

“Є такі моржувальники, які купаються щодня. Я вважаю, що досить 1-2 разів на тиждень. Якщо купатися щодня, організм звикає й не отримує своєї дози стресу (це не той стрес, який переходить у дистрес й зумовлює негативні наслідки, а той, що активізує й оздоровлює організм, імунну систему). Розпочинати купання можна посеред зими, без жодної підготовки — негативних наслідків для здоров’я не буде”, — запевняє.

Моржуванням захопилися й діти пана Валерія. “Син почав бігати купатися на Дніпро ще підлітком, робив це потайки. Казав, йде на пробіжку зі своїм другом перед школою. Підозрював, що син моржує, але не хвилювався, адже й сам колись пройшов через це. Онука мого син почав привчати до моржування з п’яти років”, — додає.

У пана Валерія — двоє синів та п’ятеро внуків. Один син живе у Києві, другий — у Голландії.

Моржам-початківцям пан Валерій радить дотримуватися кількох правил:

1. Перше і найголовніше — після купання треба вбратися у теплий одяг і розігрітися фізичними вправами. Наприклад, можна швидко походити або покататися на лижах. Це допоможе прискорити кровообіг у всіх органах. Найкорисніше у моржуванні не занурення у холодну воду, а інтенсивний внутрішній розігрів організму, активізація імунної системи, яку викликає попереднє охолодження;

2. Перед купанням розігріватися не можна! Якщо почнете присідати, підстрибувати, система терморегуляції налаштується на режим охолодження. Стрибнувши в ополонку, отримаєте додаткове навантаження холодом. Це як після пробіжки посидіти на протязі — ефект той же. Якщо вам прохолодно і не хочеться заходити у воду, значить, система терморегуляції налаштована на режим розігрівання і можна купатися;

3. Як вийдете на берег, не розтирайтеся рушником. Після купання у холодній воді кровоносні судини звужуються, кровообіг сповільнюється — організм захищає внутрішні органи від переохолодження. Якщо почнете розтиратися рушником, відновите інтенсивний кровообіг. Холодна кров почне надходити до внутрішніх органів. Якщо ж швидко одягнетеся і почнете розігріватися рухом, організм відрегулює інтенсивність кровообігу.

“Один мій знайомий у дитинстві, бігаючи на ковзанах по замерзлому водоймищу неподалік свого будинку, до пояса провалився під кригу, — розповідає пан Валерій. — Швидко дістався додому, скинув мокрий одяг та поліз грітися на теплу піч. Результат — туберкульоз колінного суглоба. У сільській лікарні, де працювали мої друзі, санітарка похилого віку потерпала від радикуліту. Їй кожного ранку робили масаж... Та якось перестала звертатися по допомогу. Колеги поцікавилися, у чому річ. Виявилося, кілька днів тому вона до пояса провалилася під кригу, коли полоскала у річці білизну. Перед тим як вибратися з води, зібрала розкидані речі, а потім пішла промокла з важким кошиком додому. Удома швидко переодягнулася — й на роботу в лікарню, щоб не спізнитися. Хвороба відступила. Все завдяки тому, що жінка добре розігрілася після різкого охолодження”.

На запитання, чи за 57 років чоловік хоч раз хворів на застуду, пан Валерій відповідає: “Не раз!” “Хворіти на застуду треба 1-2 рази на рік, — каже. — В організмі накопичуються різні шлаки, токсини. Під час лихоманки активно пітніємо — пори у шкірі відкриваються, і все сміття виходить на поверхню. Частина токсинів виводиться з організму зі слизом (при нежитю, відхаркуванні). Мій знайомий за п’ять років, відколи почав моржувати, жодного разу не чхнув. Казав йому, що то нездорово. Він таки застудився і, що дивно, без явної причини, та потрапив до лікарні з двобічним запаленням легенів. Організм був настільки захаращеним, що у ньому розгорілася пожежа. У 1918-1919 рр. була пандемія грипу. Потім ці пандемії періодично повторювалися. За цей час середня тривалість життя у світі зросла з 50 до 80 років. Переконаний, що це — завдяки грипу”.

Як назавжди забути про запалення горла, мигдаликів і ясен? Скористайтеся порадою Валерія Дісановича.

“Почув по радіо, що у жителів Африки, які живуть на березі океану, ніколи не болить горло, тому що полощуть його океанічною водою. Вирішив і собі спробувати, — каже пан Валерій. — Спершу полоскав горло водою з морською сіллю, а потім перейшов на звичайну кам’яну — ефект такий самий. Солі треба додавати на склянку води стільки, щоб вона не розчинилася повністю. Так мені вдалося впоратися зі своїми проблемами (у дитинстві перехворів на важку форму ангіни) і допомогти сину (у нього був хронічний тонзиліт). З того часу у нашій ванній на почесному місці стоїть літрова банка з ропою. На ніч та зранку обов’язково полощу горло і рот цією водою. А ще полощу зубну щітку після чищення зубів — ропа і її дезінфікує. З власного досвіду дійшов висновку, що пародонтоз провокують мікроби, які залишаються на зубній щітці”.

Фото з приватного архіву Валерія Петущака

Схожі новини