Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці зняли з рахунків вже близько 100 мільярдів гривень. Що це означає?

Експерти-банкіри кажуть, що причин для паніки немає, це сезонне явище

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Голова парламентського комітету з питань фінансів та податкової політики Данило Гетманцев повідомив, що українці масово знімають готівку в банку. Так, за перші два місяці 2024 року українці зняли з банківських рахунків вже близько 100 млрд грн. Серед причин зняття готівки — песимістичні очікування щодо стану економіки в умовах війни, а також гострий брак готівки через низький заробіток (доводиться користуватися коштами з депозитних рахунків).

Лише за перший тиждень лютого, каже пан Гетманцев, депозити зменшились на додаткові 10 млрд грн, а загальне зменшення гривневих вкладів за перші два місяці року — 100 мільярдів.

«Така тенденція хоч і в менших масштабах, є типовою для початку року, має сезонний фактор. Зняття готівки спостерігалось у дев’ять з десяти останніх років, — наголошує Данило Гетманцев. — Але для кожного року є своя специфіка, як це було, наприклад, на початку 2015 року, або з лютого 2022 року».

Данило Гетманцев також пов’язав відтік депозитів з потенційним впровадженням нового закону про мобілізацію, який має положення про можливість блокування рахунків ухилянтів…

Економіст Богдан Данилишин каже, що зняття готівки з депозитів — не привід для паніки і що це сезонне явище, при чому тимчасове. «Основний напрям відтоку депозитів — купівля готівкової іноземної валюти та оплата імпорту, — інформує пан Данилишин. — З початку 2024 року люди та компанії вивели гривні зі своїх рахунків, обмінявши їх на долари та євро. Для фізичних осіб такий крок є способом захисту своїх заощаджень від девальвації, а для бізнесу — необхідністю для здійснення імпортних операцій».

Експерт з банківських питань Віктор Гальчинський сказав у коментарі для «ВЗ», що українці забирають готівку з депозитів, проте критичного «вимітання» немає.

«Більше забирали, але й більше отримували, — продовжує розмову Віктор. — Якщо подивитися на динаміку зняття коштів, то основний вплив на неї, як і раніше мають сезонні чинники — надходження на рахунки зростають наприкінці року та скорочуються на початку року. Наприклад, у нас найбільше зняття коштів було у грудні і в гривні, і в іноземних валютах. Упродовж січня-лютого коштів знімали істотно менше порівняно з груднем 2023 року. Можливо, по системі це стало помітно завдяки рекорду надходжень коштів — за інформацією, яку оприлюднив голова Національного банку України Андрій Пишний, за 2023 рік обсяг гривневих коштів на рахунках населення в банках зріс на 121 млрд грн, або на 20,5% та склав історичний максимум у 711 млрд грн. За даними НБУ, після сезонних коливань у січні протягом лютого обсяг гривневих коштів фізосіб у банках відновився. І станом на початок березня, населення зберігає на рахунках у гривні приблизно 707 млрд грн».

Схожі новини