Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Квадратний метр у новобудовах дуже подорожчав

Начебто через курс долара, який «підтягнув» вартість будівельних матеріалів

Середня вартість квадратного метра житла у львівських новобудовах зросла на кількадесят тисяч гривень
Середня вартість квадратного метра житла у львівських новобудовах зросла на кількадесят тисяч гривень

Середня вартість квадратного метра житла у львівських новобудовах зросла на кількадесят тисяч гривень. Ще у січні середня ціна квадратного метра становила 26 тисяч гривень, а у листопаді-грудні за «квадрат» доведеться заплатити у середньому 47 тисяч. Звісно, є як дешевші, так і значно дорожчі варіанти.

За інформацією сайту неру­хомості «ЛУН Місто», за станом на кінець листопада у Львові на­лічується 120 новобудов-бага­топоверхівок, де можна придба­ти квартиру. У серпні таких було 105. Найдешевше квадратний метр готового до ремонту жит­ла зараз можна придбати за 750−850 доларів (у Рясному-2, на Тракті Глинянському тощо). Якщо ж купувати квартиру «на фундаменті», квадратний метр коштуватиме від 25 тисяч гри­вень за метр, але здача житла — через два-три роки.

Експерт з нерухомості, рі­елтор Олександр Мількович розповів «ВЗ», що головна при­чина подорожчання житла у но­вобудовах — зростання курсу долара. До курсу прив’язана й оренда квартир. Як не крути, за­раз уже не знайдеш оренду од­нокімнатної квартири за 4 тисячі гривень на місяць…

«Ключові причини подорож­чання квартир — високий курс до­лара та собівартість будівельних матеріалів, — веде далі пан Олек­сандр. — На жаль, у нас мало ви­готовляють матеріалів для будів­ництва, які б не були „заточені“ на курсі валюти… Ще одна при­чина подорожчання квартир — під час війни у Львові зводили удвічі менше багатоповерхівок. Люди хочуть купувати кварти­ри, але відлякує ціна. Зате забу­довники стали лояльніші до клі­єнтів. Колись казали мені, якщо хочете купувати квартиру за ти­сячу доларів за метр квадрат­ний, тоді оплачуйте всю суму од­разу. Але якщо клієнт пропонує розтермінування платежів, тоді ціну піднімали до 1100−1150 до­ларів за метр. А зараз забудов­ники кажуть: „Беріть квартири у нас, даємо безвідсоткове роз­термінування, без довідок. Тіль­ки купуйте!“. Але толку з їхньої лояльності, якщо чимало потен­ційних покупців виїхали з міста. Ринок нерухомості Тернополя та Івано-Франківська суттєво де­шевший, ніж у Львові. Вимушені переселенці купували квартири там, а не у Львові».

А як справи з орендою? За станом на кінець листопада у Львові було 3,5 тисячі вільних квартир, які очікують на орен­дарів. «Це небагато, як на та­кий сезон, — вважає Олександр Мількович. — Попит на орен­ду квартир у Львові є, зокрема серед киян. Жителі Києва ду­мають, що тут безпечніше, ніж у столиці. Оренда квартир по­дорожчала, зараз найдешевшу однокімнатну квартиру можна знайти за 5−6 тисяч гривень на місяць. Це у старих будинках на Сихові, на вул. Щурата, Мазепи чи у Рясному. Хорошу ж кварти­ру у новобудові можна оренду­вати за 11−12 тисяч гривень (не в елітних районах). А однокім­натні квартири у хорошому ра­йоні обійдуться у 15−16 тисяч гривень. Завжди є попит саме на однокімнатні квартири».

Схожі новини