Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шість готелів Львова суттєво підвищили ціни на проживання. Чи вплинула війна?

Та деякі не наживаються на війні і ще своїм коштом годують хлопців, які цілодобово захищають аеропорт

Кому війна, а кому хороша можливість заробити... Шість львівських готелів суттєво підвищили тариф на проживання, коли до міста Лева масово почали прибувати переселенці з інших регіонів України.

Про це повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Хочу звернутись до керівників готелів, - каже він. - Багато з вас допомагає ЗСУ, хтось підтримує вимушено переміщених людей, хтось харчує, дає волонтерів і багато-багато іншого. Ваша допомога дуже цінна. Але, на жаль… Почали надходити сигнали, що окремі керівники готелів підняли вартість за номер до захмарних цін».

Журналістка «ВЗ» зателефонувала в один з готелів, який на 30% підвищив ціну за добу проживання. Та тут не чекали гострих питань... На рецепції готелю навідріз не хотіли давати контакт особи, яка може прокоментувати ситуацію. Лише після тривалих перемовин мені таки зателефонували.

Менеджер готелю Ольга сказала, що це пов‘язано не з війною і ніхто не має наміру наживатися на біді. «З початку широкомасштабного вторгнення у нас суттєво подорожчали витрати на обслуговування кухні, на миючі засоби для прибирання номерів, на засоби для дезінфекції, - каже. - Є проблеми з логістикою бізнесу. Машина вчасно не може привезти з гуртівень продукти, а деякі в дефіциті і значно подорожчали. Також у дефіциті робочі руки. Покоївки тепер не можуть вчасно приїжджати з прилеглих до Львова сіл, ми возимо своїми силами, даємо кошти на таксі. Це все не заплановані витрати, які ми маємо звідкись взяти. Якщо ситуація стабілізується, ціни за добу проживання буде знижено».

Заступниця готелю «Дністер» Олександра Гагаріна пояснила, що більшість готелів, які підняли тарифи не наживаються на війні, це крик душі - чому чоловіки призовного віку відсиджуються у Львові, а не йдуть на фронт... Запевняє, вищий тариф беруть з мужчин, аби потім ті гроші перерахувати на потреби армії.

«Це справедливо! Я би з них брала не подвійний, а потрійний тариф, - каже пані Олександра. - Вітаю Східницю і Трускавець, які у своїх готелях не поселяють чоловіків призовного віку. Сьогодні я ініціювала скасування туристичного збору у Львові для матерів, які поселяються з дітьми, а також інших категорій гостей - волонтерів, журналістів... Чому на добу вони мають сплачувати 32 гривні туристичного збору? Вони у готелях поселяються на місячний термін, сума буде значною».

Читайте також: «Чоловіків від 18 до 60 років не поселяємо!»

У готелі «Дністер» не підвищили плату за проживання, там нещодавно відкрили центр для збору гуманітарної допомоги на потреби армії.

Менеджер готелю «Швейцарський» Михайло Шевелюк сказав «ВЗ», що їхній заклад не підвищував вартість проживання і не планує це робити. Сьогодні готель - «на стопі». Половина гостей - іноземні групи журналістів, які тривалий час працюють у Львові та висвітлюють хроніки війни.

Найдешевший номер коштує 1600 гривень, найдорожчий - 7 900.

«У нас є жильці з Києва. Це іноземці, які переїхали сюди на час загострення війни, - каже Михайло Шевелюк. - Було чимало харків’ян, які поселялися на дві ночі, а потім відправлялися до Польщі. На найближчі два-три тижні у нас повне бронювання. Люди бронюють проживання щонайменше на десять днів. На час війни наш готель вирішив долучитися до соціальних ініціатив. На блокпост, де захищають львівський аеропорт доставляємо обіди».

Читайте також: Львівська область стала "гуманітарним складом" для всієї України

Схожі новини