Передплата 2024 ВЗ

«2021 року квадратний метр у новобудах подорожчав на 15-30%»

За прогнозами експерта з нерухомості Назарія Бербеки, наступного року ціни на житло зростатимуть, проте не так швидко, ніж цьогоріч

Після новорічних свят експерти з нерухомості прогнозують подорожчання квартир у новобудовах на 15%. Спочатку – 5%, а з середини березня – ще на 10%. Одна з причин подорожчання – постійний ріст цін на будівельні матеріали, інфляція та карантинні обмеження, які впливають на постачання будматеріалів... Утім, як кажуть експерти, попит збережеться – як на первинному, так і на вторинному ринках нерухомості.

Як розповів у коментарі для “ВЗ” експерт із нерухо­мості, депутат Львів­ської міської ради Назарій Бербека, з 2022 року квадратні метри у львівських новобудовах будуть трохи дорожчати, однак уже не такими швидкими тем­пами, як раніше.

Каже, цього року в місті Лева і так був суттєвий стрибок цін на квартири на первинному ринку – на 15-30%. “У другій по­ловині року (під час карантин­них обмежень, “червоної зони”) зростання цін пришвидши­лось, – каже пан Назарій. – То­рік середня вартість коливала­ся від 18 до 20 тисяч гривень за метр квадратний (у Галицько­му районі – 33 тисячі), а цього року – 26-28 тисяч гривень за “квадрат”. Є квартири і за 30-32 тисячі гривень за метр ква­дратний. Ціни зросли не лише у Львові, а й у Києві, Одесі, та­кож у польському Кракові та ін­ших європейських містах. Цей “тренд” Львів не оминув. Се­ред важливих причин подорож­чання – ковідні обмеження й інфляція, що спричинили подо­рожчання будівельних матеріалів. На певні матеріали виник дефіцит. Наприклад, скло по­дорожчало на 200%. З верес­ня його не можна було купити... Готові віконні конструкції у бу­динках подорожчали на 120%. Ще один фактор подорожчан­ня – підвищення вартості енер­горесурсів, зокрема газу, яке стартувало з осені 2021 року. Наслідок – зупинилося вироб­ництво на заводах кераміч­ної цегли. На Львівщині заводи розпродавали старі запаси це­гли, встановлювали квоти това­ру для певних забудовників”.

Попит на квартири у новобу­довах чима­лий

Попит на квартири у новобу­довах, каже експерт, був чима­лий. За словами Назарія Бер­беки, найчастіше квартири у Львові купували місцеві сім’ї, які давно хочуть покращити свої житлові умови, бо кілька поко­лінь тіснилися у батьківських квартирах. Також квадратні ме­три у новобудах купували моло­ді сім’ї.

“Ще одна група покупців – ін­вестори, яким квартири у но­вобудах потрібні для довго­тривалих бізнес-інвестицій, – продовжує розмову Назарій Бербека. – Бо нерухомість мож­на добре реалізувати. Також квартири купували для здачі в оренду”.

Назарій Бербека каже, за­раз у Львові найчастіше купують одно- та двокімнатні квартири площею 40-65 метрів квадрат­них. Є покупці, які цікавляться квартирами до 40 метрів ква­дратних. “Зараз покупці ре­тельно все вивчають: проєкт но­вобуду, двір, чи є у помешканні індивідуальне опалення (інди­відуальний тепловий пункт), чи є парковка... Також звертають увагу на балкон чи терасу”.

Читайте також: Новорічна оренда у Львові: помешкання у центрі - від 3 тисяч гривень за добу

Схожі новини