Передплата 2024 «Добрий господар»

«Маєчка» – 3 гривні, пакет без ручок – 2

Від 10 грудня у супермаркетах мають зникнути «халявні» рулони з пластиковими пакетами

Із 10 грудня у супермаркетах можуть зникнути рулони «халявних» одноразових пластикових пакетиків, які українці зазвичай набирають про запас. Натомість «маєчки» та інші види таких пакетів отримають мінімальну, але зовсім не копійчану ціну.

Міністерство економіки підготувало, а Кабінет Міністрів має затвердити на одному з найближчих засідань ціни на таку упаковку, повідомляє meta.ua. Нововведення, згідно із законом про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, за­твердженим ВР у червні, має набути чинності вже 10 грудня. Відтак один пакет без ручок та бічних скла­док, у рулонах, коштуватиме 2 гривні, без ручок та з бічними складками, або з ручками, але без бічних складок — 2,50 грн, з ручками та бічними складками — 3 грн.

Малюнок автора
Малюнок автора

У пояснювальній записці до постанови йдеться, що суб’єкт господарювання, який продає пластико­ві пакети, не може встановити більшу вартість, ніж прописано в документі. Поширення таких пакетів може здійснюватися лише на платній основі. За по­ширення безоплатних пластикових пакетів передба­чено штраф — від 8,5 до 17 тис. грн. У разі повторно­го правопорушення — 34 тис. грн.

Ця заборона наразі не стосується біорозкладних пластикових пакетів, надтонких пакетів для пакуван­ня свіжої риби, м’яса й сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою. Заборонити такі па­кети планують з 1 січня 2023 року.

«Запровадження ціни на пластикові пакети — один з інструментів, який має стимулювати покупців від­мовлятися від їх використання, — розповіла „ВЗ“ юрист-аналітик Софія Шутяк. — Було проведено дослідження, які доводять: якщо пакети пропону­ються безкоштовно, то покупець готовий їх набрати багато. А якщо це платно, то людина двічі подумає, чи варто це робити… Ціна пластикового пакета має бути така, що заохочує до використання багатора­зових екоторбинок чи паперових пакетиків тощо. Ще у червні цього року в деяких закладах торгівлі з’явилися екоторбинки й паперові пакети. І багато людей уже схильні до використання такої упаковки. Бо всіх уже мучить картинка, коли йдеш по природі й бачиш купи пластикових пакетів на гілках дерев і під ногами».

Читайте також: Верховна Рада заборонила пластикові пакети

Схожі новини