Передплата 2024 ВЗ

«Такими екскурсіями заробиш хіба на шматок хліба. Це не є бізнес»

На вулицях Львова з’явилися гіди з невеликими туристичними групами

У Львові вже місяць як відновили роботу екскурсії просто неба. Не одразу, але поступово екскурсії почали «розкочегарюватися».На центральних вулицях, особливо у вихідні, вже можна побачити невеликі групки туристів у супроводі екскурсовода.

Згідно із протоколом для екскурсово­дів і гідів, який розробила Львівська міська рада, група туристів не може бути більшою за вісім осіб, відстань між учасниками екс­курсій має бути не менше, ніж півтора ме­тра, усі мають бути у засобах індивідуаль­ного захисту. Користування туристичним транспортом неможливе. Через карантин «класичні» музеї закриті, працюють лише музеї просто неба — заповідник «Личаків­ський цвинтар», відкрита частина музею «Територія терору», «Шевченківський гай», відкрита частина Музею Людкевича, Му­зею Франка та Італійський дворик.

Про це «ВЗ» розповів заступник місь­кого голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. За його словами, згідно із протоколом, дозволено перебу­вання на екскурсії у кількості сім плюс одна особа (тобто екскурсовод). Гід має бути у масці або у спеціальному прозорому щит­ку (екрані), екскурсію не рекомендовано проводити у місцях, де може бути масове скупчення людей. Розрахунок за екскур­сію повинен бути безготівковий. «Два тиж­ні тому ми провели одну акцію, куди залу­чили близько шістдесяти різних екскурсій. Ідея акції — на екскурсію йдуть двоє турис­тів, а платять за одного, — додав Андрій Москаленко. — І попри жахливу погоду, того дня близько 500 людей скористалися екс­курсіями. У сьогоднішніх умовах це досить добрий результат. Дякуємо усім гідам, ми з ними спільно опрацювали усі правила і протоколи. Потроху туристична галузь від­новлюється. Хоча ми розуміємо, що ситу­ація із коронавірусом не дуже добра. Гіди дотримуються протоколу, порушень не­має, ну хіба десь колись може бути недо­тримання дистанції».

«Раз на тиждень намагаємося прово­дити екскурсії, — розповів «ВЗ» відомий львівський екскурсовод Ігор Лильо. — Дотримуємося усіх вимог і протоко­лів. Практично 100% екскурсій проходять на свіжому повітрі, без заходу в будь-який об’єкт. Чи такі екскурсії дають якийсь ефект? З точки хору підтримання хоро­шого настрою гіда і львів’ян, які також хо­чуть спілкуватися, бо люди вже просто ду­ріють від карантину, — то це позитивна річ. З точки зору туризму як бізнесу — це вза­галі «ні про що». Такими екскурсіями заро­биш хіба на шматок хліба… Тому що це не є бізнес. Крім того, ресурс такого міста, як Львів, тобто мільйонного, доволі обмеже­ний. Також люди після чотирьох місяців ізо­ляції, багато хто без роботи, і їм не до екс­курсій. Людям треба їсти-пити, заплатити комунальні послуги. При тому, що вартість екскурсії абсолютно доступна. Але якщо на екскурсію йде ціла сім’я, то ця вартість від­чувається. Тому ми швидше орієнтовані на людей, яких ми знали і до карантину. Кож­на туристична компанія чи гід мають свою клієнтуру, яка їх любить і якій з ними цікаво. Але це не є туризм у тому розумінні, як ми його звикли сприймати.

Останній раз я проводив екскурсії мину­лої суботи, то мав дві групи — в одній вось­меро людей, у другій — п’ятеро. От і рахуй­те. Класичні групи, з якими ми працювали до початку карантину, — від 30 до 50 осіб. Нині туристи — усі з України. На 90% це львів’яни. З інших міст — їдуть люди, напри­клад, транзитом з Києва в Карпати через Львів. Хоча я бачив туристів, які приїхали суто у Львів, але їх порівняно небагато. Про іноземців нема й мови. Україна, наприклад, відкрила кордони для поляків, але після відвідин України поляк має пройти двотиж­неву обсервацію. Це нікому не потрібно".

Схожі новини