Передплата 2024 «Добрий господар»

Менші податки, але більше контролю і штрафів

Що зміниться із запровадженням «антикоронавірусного» закону, і чи нарешті подешевшають маски та антисептики?

«Укрспирт» виготовлятиме сировину для антисептиків, а спекулянтів, які продають втридорога маски та ліки, штрафуватимуть. Верховна Рада ухвалила законопроект про забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019). Документом продовжили дію мораторію на перевірки бізнесу, нарахування пені та штрафів до 31 травня. Натомість тепер Кабмін матиме можливість контролювати ціни на ліки, товари протиепідемічного призначення, а також продукти, що мають суттєву соціальну значущість.

Маски та антисептики, які нині продають за космічними цінами, можуть нарешті подешевшати. Відповідно до законопроєкту 3275, товари протиепідемічного призначення та ліки, які використовують для лікування COVID-2019, звільняються від ПДВ. Тобто автоматично вони мали б подешевшати на 20%. Крім того, певні медзасоби звільняються від мита. Щодо антисептиків, то їх зможуть виготовляти навіть без спеціальних дозволів. А сировину для них випускатиме «Укрспирт».

Відповідно до закону, запроваджується штраф за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, а також знижок, націнок, доплат до них під час карантину, або товарів, що мають суттєву соціальну значущість, згідно з переліком Кабінету Міністрів, якщо ціна перевищила в 1,2 раза рівень ціни, яку визначив уряд. Штраф становитиме 200 — 250 неоподатковуваних мінімумів (3,4−4,25 тис. гривень), а для посадових осіб 250 — 300 неоподатковуваних мінімумів (4,25−5,1 тис. гривень). Тобто тепер уряд встановлюватиме граничні ціни для оптової та роздрібної торгівлі товарами протиепідемічного призначення та товарів, що мають істотну соціальну значущість, з урахуванням постачальницько-збутової надбавки та граничної торговельної (роздрібної) надбавки. Скуповувати та перепродувати такі товари за вищими цінами під час карантину заборонено. Ті, хто продаватиме товари, які за законом мали б надаватись безкоштовно, каратимуться штрафом у розмірі 100% вартості проданих (реалізованих) товарів. Щоправда, наразі не зрозуміло, яким чином відбуватиметься контроль за цінами. Свого часу в Україні існувала спеціальна Інспекція з контролю за цінами, але її ліквідували.

Зарплата під час карантину

В «антикоронавірусному» законопроекті також уточнили, що таке дистанційна робота та робота за гнучким графіком. Під час карантину переведення на дистанційну роботу може відбуватись без згоди працівника і навіть без оформлення письмового договору. Однак дистанційна робота передбачає оплату праці в повному обсязі, якщо роботодавець і працівник письмово не погодили іншого. Якщо ж підприємство простоює, працівник також має право претендувати на зарплату — не менше двох третин. Лише якщо простій відбувається з вини працівника, йому можна не платити.

Крім того, карантин тепер віднесли до підстав виплати допомоги з безробіття. При цьому виплати здійснюватимуться не з сьомого, а з першого дня звернення до служби зайнятості. На виконання цих нововведення бюджет Фонду соціального страхування збільшили на 500 млн грн.

Медичні та інші працівники, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірус, отримають надбавки у розмірі до 300% заробітної плати на період карантину.

Що з кредитами?

Під час карантину банкам та іншим фінустановам заборонено збільшувати відсоткові ставки за усіма кредитними договорами. Однак обіцяних кредитних канікул для усіх без винятку не буде. Щоправда, для частини позичальників не нараховуватимуть пеню та штрафи за протерміновані платежі на час карантину. Але чи потрапляє саме ваш кредитний договір під цю поправку, краще уточнити у банку.

Земельний податок повернули

У законопроєкті є норма, що орендарі, які через карантин не можуть користуватися нерухомістю чи іншим позиченим майном для здійснення господарської діяльності, можуть бути звільнені від орендної плати. Однак земельний податок з 1 квітня повертають. Очевидно, це пов’язано з тим, що попереднім документом підприємців звільнили від земельного податку, але власники приміщень продовжували стягувати з підприємців оренду у повному обсязі.

Для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, суттєво збільшили ліміти. Наприклад, якщо досі для спрощенців першої групи річний дохід був обмежений 300 тисячами гривень, то тепер його збільшили до мільйона. Для другої групи — до п’яти мільйонів, для третьої — до семи. При цьому місцевим органам влади дали можливість зменшити ставку єдиного податку. Утім, мер Києва Віталій Кличко уже назвав цей законопроєкт грабунком. За його словами, від таких поблажок бюджет столиці втратить 1,6 млрд грн, а загалом бюджети місцевих рад — понад 12 мільярдів.

Схожі новини