Передплата 2024 ВЗ

Сезон закруток у розпалі: усе дозріло раніше, ніж зазвичай

Порівняно з минулим сезоном, на ринку подешевшали огірки, кабачки й баклажани

День галицьких закруток, який запланували минулої суботи на Шуварі, провалився через погану погоду. Як розповіли організатори, через дощ господині не прийшли поділитися своїми рецептами… Утім, погода не завадила галицьким господиням їхати на ринок за овочами й фруктами. Маршрутки на шувар були переповнені. Попит на сезонні овочі — у самому розпалі. Ще кілька тижнів, і пропозиція почне скорочуватись.

Наскільки вартість сезонних овочів відрізняється цього літа від минулорічної? Найбільша різниця в ціні — на цвітну капусту й помідори «сливка», вартість цих овочів порівняно з минулим роком зросла на 25%. На 9% цього року дорожчий солодкий перець. Натомість кабачок, баклажан і огірок цього літа продаються дешевше. Ціни на огірок були на 7% нижчими, ніж торік, на кабачок — на 4%, а баклажан дешевший аж на 16%.

Зараз господині закривають помідори, перець, баклажани, різноманітні овочеві салати. Тож за скільки їх можна придбати? Помідори — 9−10 грн за кілограм «сливки» і до 20 грн за інші сорти. Червоний перець — від 20 грн і вище, а «білозірку» можна було придбати за 14 грн за кг. За кілограм цибулі правили 7 грн (якщо купувати гурт). Зелень була від п’яти гривень за пучок петрушки та кропу.

«Купили картоплю, моркву, цибулю, кабачки. Ще плануємо купити помідори. Вийде 10 літрових банок», — розповіла покупець наталія. На ринку також можна придбати усе, що потрібно для консервації — банки та кришки, олія, оцет, сіль і цукор. Півлітрова банка коштувала 5,3 грн, трилітрова — 25 грн. За 50 кришок заплатили 40 грн., за літр олії — 29 грн.

«Овочі вродили, але щодо якості є проблеми, пов’язані з погодніми умовами, які не сприяли, — каже експерт аграрного ринку Іван Стефанишин. — уже саме час крутити помідори, перець, баклажани, адже цього року пришвидшене дозрівання, приблизно на 20 днів».

Інформація для тих, хто збирається купувати картоплю, аби зберігати її взимку: у зв’язку з тим, що було волого, може трапитися одна бульбина не дуже доброї якості, і від неї можуть втратити якість інші. Тому Іван Стефанишин радить зберігати так, як робили за старих часів — пересипати вапном. Загалом радить зараз купити невелику кількість картоплі, а потім докуповувати у супермаркетах, якщо буде потрібно.

«Я би зараз не зволікав, а купував те, що є, і закручував. Бо невідомо, що буде потім», — радить експерт.

Схожі новини