Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лідери осіннього подорожчання — телятина та броколі

Кожен складник «борщового набору» спустошить гаманець на 10−20 гривень.

До кінця року хліб подорожчає на 10%. Невдовзі зросте й ціна на цукор, яку «відпустили» у вільне плавання. На осінь експерти прогнозували також ріст цін на м’ясо, зокрема свинину, телятину та курятину. Але куди вже курятині «рости»? За філе правлять майже сто гривень, за стегна — понад 60…

Аби дізнатися, що по чому, журналіст «ВЗ» вирушила на львівський Привокзальний ринок. Із самого ранку покупців на ринку багато. Прилавки вгинаються від товару на будь-який смак і гаманець. Осіння пора тішить око кольоровою гамою овочів: перець, помідори, баклажани, цвітна капуста, морква… Жінки літнього віку кілограмами купують червоний буряк (6−8 гривень за кіло), молоді панянки налягають на жовті помідори, які радять вживати тим, хто хоче мати струнку фігуру. Кілограм жовтогарячих помідорів — 28−33 гривні. Ціни на червоні помідори різні — від шести гривень за кілограм (вартість залежить від сорту). Помідори сорту «Чорний принц» — 20 грн.

«Зараз сприятливий час, щоб запастися перцем та помідорами — на закрутки, на борщі, супи, — розповідає 33-річна Вікторія, яка є постійним клієнтом Привокзального ринку. — Ціни мене не розчарували, майже такі самі, як і торік. Хоча ціна пального постійно зростає, витрати на вирощування городини теж. Не економлю на овочах та фруктах, а ось м’яса можна їсти менше. По-перше, воно весь час дорожчає і сумнівної якості, по-друге, краще надати перевагу сезонним фруктам і овочам, із вітамінами».

Червоний перець — 23−25 гривень. Якщо купувати городній у господинь — на 10 гривень дешевше. «Борщовий набір» не подорожчав. Картопля — 6−7 гривень, морква — 20, цибуля — 10, капуста — 10, пучок молодих буряків з бадиллям — 7. Кабачки — 5−7 гривень за кіло, баклажани — 12. Хоча на календарі початок вересня, на ринках уже торгують квашеною капустою (її зазвичай продають у листопаді) — 10 гривень за півлітрове горнятко. Трохи подорожчала кукурудза. Малий качан — 4 гривні, якщо купуєш три штуки — 10. Розчарувала ціна на броколі — 50−55 гривень за кілограм. Товар же не заморський, а вирощений на наших полях.

«Долар он який дорогий, постійно „скаче“, — пояснює причину подорожчання броколі продавчиня. — Плюс зараз доволі дороге голландське насіння». Пучок зеленої петрушки та кропу — 5 гривень. Плюс-мінус стільки ж коштує і зелений салат. Продавці не хочуть торгуватися, кажуть, немає на чому… Пучок редиски — 12 гривень. Виноград — 28−30 гривень за кілограм, яблука — 10−15, персик-інжир — 55 (така сама вартість і в супермаркетах), лимони — 60, нектарин — 50, груша — 28−35, слива — 10−13. Кілограм солодкої дині з Херсонщини — 15, кавун — 8. Зауважила, чимало покупців купують баштанні розрізаними навпіл. Один старший пан припрошував клієнтів ринку купити у нього жовту малину. За склянку правив 15 гривень, якщо брати дві — 25. А ось склянка червоної дешевша — 10 гривень.

«Пані, купуйте краще жовті малини, вони набагато корисніші, — каже продавець. — Містять калій, кальцій, магній… А ще цей рідкісний сорт малини підвищує потенцію. Тількино поласую нею, одразу йду до жінки цілуватися…».

Йду у м’ясний сектор. Там покупців значно менше, ніж у овочевому відділі. Ходять між прилавками, приглядаються до товару, який продавці показують голими руками, зганяючи мух, питають ціну і йдуть геть. Подорожчала свиняча шинка-вирізка — 110−120 гривень за кіло. Така ціна була напередодні Великодніх свят, але згодом м’ясо подешевшало до 95−100 гривень. Зараз шматок свинячого м’яса з кісткою — 85 гривень, сало — 80, шпондер — 85−88, м’ясні обрізки —
50 грн.

Прийшла на ринок, щоб купити фаршу для голубців та котлет. Ціни на ринку нижчі, ніж у супермаркетах, але трохи вищі, ніж півтора місяця тому. За фарш зі свинини та телятини просять 80 гривень, якщо фарш лише з телячого м’яса — 65. Ціни на телятину розчарували. Кілограм шинкової вирізки — 140−150 гривень (якщо теля молоде — 160 грн.). Найдешевша теляча шинка (з кісткою) — 130, м’ясні обрізки — 65.

Схожі новини