Передплата 2024 ВЗ

Українці у Польщі знайшли Ельдорадо

  • 18.07.2018, 23:42
  • 5 380

Скільки заробляють наші працівники у сусідній країні?

Троє з чотирьох українців, які поїхали на роботу у Польщу, заробляють менше, ніж місцеві. Однак за таку ж працю на берегах Вісли вони мають у тричі, а то й уп’ятеро більше, ніж в Україні. Про це пише видання Wprost.

Найбільшу різницю у заробітній платі зауважено у будівництві, де польська винагорода складає 390 відсотків від української. Майже учетверо більше українці зароблятимуть на посадах касирів або продавців, утричі і вище — у сфері транспорту та логістики.

— Працівник з України, знайшовши роботу у польському готелі і легально працюючи упродовж 9 місяців, може заробити стільки, скільки від отримає в Україні за майже 3,5 роки такої ж роботи. До того ж, тут значно дешевше проживання. Наш «Барометр трудової імміграції» фіксує, що двоє з трьох українців витрачають на помешкання у Польщі не більше 500 злотих на місяць. З одного боку, це є наслідком того, що багато працедавців пропонують українцям додаткові пільги, з іншого — працівники зі Сходу зацікавлені у швидких заробітках, тому вони збирають, а не витрачають гроші, — каже Кшиштоф Інґлот, президент служби персоналу.

Список найприбутковіших галузей для заробітчан у Польщі відкриває будівництво. Порівняння даних статистичних управлінь обох країн (Служби статистики України і Центрального статистичного управління Польщі) за перший квартал 2018 року засвідчує, що середньомісячна зарплата у будівельній галузі України складає тільки 976 злотих, а в Польщі — 4747, 27 злотих. Це означає, що українці на берегах Вісли можуть заробити уп’ятеро більше, ніж у себе на батьківщині. Будівництво — це галузь, у якій працює більшість заробітчан зі Сходу. Тільки у 2017 році від них надійшло аж 214 тисяч заявок про намір отримати роботу саме у цій сфері.

Трудова еміграція до Польщі вигідна й українцям, які працюють у готельному та ресторанному бізнесах. Середньомісячна зарплата у цьому секторі в Україні складає 784 злотих, натомість у Польщі — 3557,15 злотих. Таким чином різниця — до 350 відсотків. Дані Міністерства праці і соціальної політики свідчать, що 2017 року працедавці у галузі громадського харчування і готельного сектора подали 42 тисячі декларацій про намір надати роботу українцям.

Працівники у галузі промислової переробки також мають фінансові зиски, працюючи у Польщі. Тутешні власники компаній платять учетверо більше, ніж їхні колеги в Україні. У цьому секторі українцеві знадобиться тільки тиждень, аби отримати еквівалент місячної винагороди на батьківщині. Працедавці з цієї галузі потребують наразі 217 тисяч осіб для зайнятості на своїх підприємствах.

Дані Центрального статистичного управління свідчать, що у першому кварталі 2018 року середній дохід у комерційному секторі склав 4600 злотих. Це означає, що українець, зайнятий у торгівлі, наприклад, касир чи продавець, щомісячна заплата якого в Україні сягає 1248 злотих, у Польщі працюватиме за таку суму ледь більше тижня. Минулого року працедавці цієї галузі подали прохання на 63 тисячі працівників з України, яким охоче нададуть роботу.

Сектор транспорту і логістики постійно зростає. Про це свідчить масштабний автомобільний парк та складські приміщення, які інтенсивно будуються. Звід про ринок складів у Польщі у першому кварталі 2018 році засвідчує, що такі приміщення зараз охоплюють 13,9 мільйонів кв. м, що на 20 відсотків більше, ніж минулого року. Більше того, є рекордна кількість складських площ, які зводяться (1,8 млн кв. м). А це створює підвищений попит на обслуговуючий персонал. 76 тисяч заявок у 2017 році — таким є інтерес польських підприємців у цій галузі на робочі руки українців. Тут заробітки — 220 відсотків у порівнянні з українськими: 4166,1 злотих проти 1266 злотих.

Переклад з польської

Схожі новини