Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Траєкторія успіху: центр зайнятості — «Рука допомоги»

Новий проект допомагає пройти безкоштовний курс «молодого підприємця», скласти бізнес-план, отримати кошти для відкриття своєї справи

Нещодавно у Миколаєві Львівської області почало діяти нове ательє-студія із пошиття та ремонту одягу N&K Hand made. Його власниця — Катерина Дубик — скористалася фінансовою підтримкою пілотної програми «Рука допомоги».

Свого часу пані Катерина отримала спеціальність «модельєр-конструктор», а опісля понад 10 років працювала кравцем. Давно мріяла про власне ательє з пошиття одягу, але якось не складалися життєві пазли. Втративши роботу, зареєструвалася у Миколаївській районній філії Львівського ОЦЗ, де й дізналася про умови надання безвідсоткового кредиту учасникам проекту на поворотній основі для придбання устаткування для власної справи.

Спеціалісти центру зайнятості скерували майбутню підприємницю на навчання до Львівського центру професійно-технічної освіти. Там вона вивчила ази самостійного господарювання, за допомогою кваліфікованих фахівців склала бізнес-план на тему: «Організація швейної майстерні», у якому детально описала ідею. Свій доробок жінка успішно захистила у департаменті соціального захисту населення Львівської ОДА. За безвідсотковий кредит, який отримала у сумі понад 68 тис. гривень, власниця майстерні придбала швейні машинки, оверлок, прасувальний стіл і парогенератор.

Заступник директора Львівського обласного центру зайнятості Оксана Іванчук розповіла, що проект «Рука допомоги» допомагає пройти безкоштовний курс «молодого підприємця», скласти бізнес-план, отримати 70 тис гривень фінансової допомоги на відкриття своєї справи.

Програма Міністерства соціальної політики за підтримки Світового банку «Рука Допомоги» затверджена постановою Кабінету міністрів № 1154. Тут надають безвідсоткову фінансову допомогу на суму до 70 тис. 480 гривень. У бізнес-плані має бути чітко виписано, на яке обладнання та матеріали під цей бізнес необхідно придбати, адже учасник не отримує «живих» грошей, а служба зайнятості здійснює усі закупівлі. Проект доступний лише незайнятим особам, котрі є членами малозабезпечених сімей, або внутрішньо переміщеними особами.

Центр зайнятості супроводжує майбутніх підприємців, навіть допомагає у пошуку партнерів та дорадників, які б допомогли краще організувати та вести бізнес.

Крім того, члени комісії при облдержадміністрації, що розглядає бізнес-плани, часто неформально консультують майбутніх підприємців. Департамент агропромислового розвитку, Львівська аграрна дорадча служба — надають поради в сфері сільського господарства. Щодо податкового законодавства — член робочої групи з ДФС одразу, на захисті бізнес-плану, вказує на можливі ризики, допомагає обрати оптимальну систему оподаткування. Торгова палата може допомогти із сертифікацією. Тобто всі намагаються працювати превентивно, для того, щоб бізнес-проект став успішним.

На відміну від допомоги по безробіттю, фіндопомогу від проекту «Рука допомоги» потрібно через три роки повернути. Проте є змога зробити її безповоротною: якщо буде працевлаштовано двох осіб з числа членів малозабезпечених сімей, вимушених переселенців, або учасників антитерористичної операції), кошти не повертаються.

Через три роки проводиться розрахунок всіх сплачених та єдиного соціального внеску. Відтак сума коштів до повернення зменшується на суму сплачених обов’язкивих платежів. У будь-якому випадку, це вигідно, — кажуть ті, що вже скористалися цим проектом.

За інформацією Львівського обласного центру зайнятості, з початку цього року у Львівській області, у рамках пілотного проекту «Рука допомоги», рішення про можливість отримання фінансової допомоги прийнято стосовно 52 членів малозабезпечених родин і вимушених переселенців. Із них 36 осіб за кошти проекту уже закупили необхідне обладнання. У травні комісія розглянула перший бізнес-план учасника експерименту — суб’єкта господарської діяльності з Новояворівська, власника піцерії «Андреано», який забезпечить роботою двох осіб з числа малозабезпечених краян.

Фото Львівського обласного центру зайнятості

Схожі новини