Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Прогноз на врожай добрий. Тільки б дощу!»

Кореспондент «ВЗ» побувала у полі й ознайомилася із ходом весняних польових робіт

Поле Івана Васильчака — у селі Грімне Городоцького району, що на межі трьох районів — Городоцького, Миколаївського та Пустомитівського. Прямуємо дорогою до нього із Городка у супроводі працівників відділу сільського господарства РДА.

Загалом у Городоцькому районі обробляють землю тридцять фермерів і три великі господарства. Обробляють усе, що мають. Інша ситуація із людськими городами: є такі, на яких роками ніхто не з’являється.

Погодні умови дозволили аграріям вчасно посіяти. Іван Петрович Васильчук розповідає: «Посіяли ярі зернові, які сходять де-не-де, хотілося б краще. Озимі зійшли гарно. Почав цвісти ріпак. Посіяли соняшник».

Їдемо з господарем у поле, де сіють кукурудзу. Тут вирішили дещо підкоригувати сівозміну — засіяли кукурудзу, яку не сіяли вже, мабуть, років вісім. Бо цю культуру треба просушувати сушкою, якої поки що в господарстві немає, але хочуть купити цьогоріч. Останньою сіятимуть гречку. Площ засіють небагато, бо два роки від цієї культури заробітку немає.

…Засіяні озимі перезимували непогано. Ставку робить на технічні культури — ріпак, соняшник, які здає на «Оліяр». З реалізацією, каже господар, проблем немає — тільки би був урожай. Для прикладу, торік ріпак, соняшник здали — купили собі техніку, і вже є чим обробляти землю. Сіють, звичайно, зернові. «Настали дещо комерційні часи, бо запровадили ПДВ, якого раніше не платили. Орендна плата теж зростає з кожним роком, бо зростає конкуренція поміж тими, хто хоче взяти в оренду земельні паї. Та й загалом, як з’являється вільна земля, одразу приходять багато охочих її обробляти, чого не було років десять тому», — розповідає Іван Васильчак.

Приїхали у поле, де почали посів кукурудзи на зерно. Зерно кукурудзи, як і більшості сортів зернових, купують закордонне. Ґрунт добре розпушений, підготовлений.

Мені запропонували сісти у кабіну сівалки. Скажу чесно, зручно і затишно, працює кондиціонер. Машина обладнана комп’ютером, який контролює всі функції. Кажуть, що за один раз агрегат виконує всі операції — сіє зерно, вносить міндобрива по рядках. Тому оператору залишається засипати зерно і час від часу перевіряти, чи точно засіяна кукурудза: кожна зернина має бути на відстані 16 см одна від другої.

Коли є техніка, то людей працює менше. Два сини Івана Васильчака і ще один місцевий хлопець працюють на новому тракторі, на якому без навчання не поїдеш. «Зараз і людей нема. Із трактористами треба делікатно поводитися, щоб їх втримати, — каже господар. — Тепер п’яні трактористи не гасають полями».

Сам Іван Петрович до другої ночі працював на тракторі, ліг о третій ночі. Не хотів завантажувати хлопця, бо він теж має господарку, тож відпустив його увечері додому…

Іван Васильчак розповів про те, що техніку поновив, надає перевагу закордонній, бо з вітчизняною є трохи мороки. Наші холдинги вже давно працюють на німецькій, австрійській техніці. «Я ж лише зараз, два місяці тому, зміг собі її дозволити. А дрібніші господарі, фермери дотепер не мають на чому працювати… Дещо відстали ми від світу. Добре, що потрохи наздоганяємо».

Повертаючись з поля, Іван Васильчак зупиняється біля поля із ріпаком. Той виріс у висоту до метра і рясно буяє жовтими цвітом. Іван Петрович прямує в поле, каже, що дуже любить бувати тут. Сюди прилітають «на роботу» працьовиті бджілки, і цікаво слухати, як вони співають серед квітів.

Жовтий квіт і синє небо — це надзвичайно гарне видовище.

А тим часом…

На 17 календарних днів зміщено термін початку весняно-польових робіт в області через стрімкий перехід від холодного березня до теплого квітня, кажуть у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Утім, аграрії Львівщини уже завершили посів ранніх зернових та зернобобових культур, яких посіяли на площі 73,5 тис. га: ярої пшениці — 25 тис. га, ячменю — 26,6 тис. га, вівса — 15,8 тис. га та гороху — 7,6 тис. га.

Зараз активно сіють технічні культури. Цукрові буряки посіяно на площі 11,6 тис. га (73% до прогнозу), соняшник — 27,7 тис. га (86% до прогнозу), сою — 27,5 тис. га (50% до прогнозу). В області площі під картоплею становлять 93 тис. га (99% до прогнозу), овочами — 20,2 тис. га (79% до прогнозу).

Цьогорічні погодні умови вимагають від аграріїв Львівщини у стислі терміни завершити посівну кампанію, оскільки наростання середньодобових температур відбувається на місяць-півтора швидше порівняно зі звичайними умовами області.

Схожі новини