Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто купує польську нерухомість? Звісно, - українці

  • 11.03.2018, 13:21
  • 4 852

Девелопери визнають: житло у Польщі українці набувають у власність частіше, ніж німці

Помешкання у Польщі, головним чином, купують українці, німці та британці. Українці ж тут взагалі є лідерами ринку купівлі житла з-поміж усіх іноземців – вони таки купують, а не винаймають квадратні метри, - стверджує Юстина Соболяк у «Gazeta Wyborcza». 2016 року вони посунули німців з першості «нерухомих» транзакцій. І власне зацікавленість українців у придбанні польського житла убезпечує приріст на цьому ринку найближчими роками.

Українці наводнили ринок

Виходець з України Роман приїхав до Польщі шість років тому у пошуках роботи та ліпшого завтра. Знайшов й одне, й інше. Осів у підкарпатському Лєску на півдні Польщі і знайшов роботу у місцевому підприємстві.

Після року перебування у Польщі визначився, що залишиться тут назавжди. Звісно, замислився над придбанням житла. «За винайм покою плачу 300 злотих щомісяця, а після консультацій з агенцією нерухомості вийшло, що плата за власне, хоч і мале, 40-метрове житло, буде не дуже дорожчою. Взяв кредит і купив квартиру за 130 тисяч злотих». Тепер живе тут з родиною і не приховує, що планує придбати більше житло. Бере до уваги навіть купівлю особняка.

Динамічне зростання числа українців, що купують польську нерухомість спричинене великою хвилею еміграції звідти. Марцін Красонь, аналітик з посередництва у продажах нерухомості, більшість іноземців, які купують житло, це люди, які працюють у Польщі упродовж певного часу і мають намір осісти надовго.

- Частина з них вкладає у нерухомість свої заощадження, Відтак, придбавши нові помешкання, вони ж здають старі в оренду. Але це стосується тільки найзаможніших чужоземців, - каже Марцін.

Де купують житло іноземці? Варшава, Краків, Вроцлав…

4648 помешкань загальною площею 295 тисяч квадратних метрів – стільки купили іноземці у Польщі 2016 року. Це на 24 відсотки більше, ніж у 2015-му. З Них 1256 осель (27 відсотків) – у столиці.

За даними міністерства внутрішніх справ і адміністрації, яка відає дозволами і збирає інформацію про нерухомість, продану Польщі іноземцям, зрозуміло, що власне Варшава є найпопулярнішим місцем закупів житла. Відтак попитом користуються квартири у Кракові, Вроцлаві, Ґданську і Познані.

Купити житло власне у Варшаві зважився виходець з Туреччини Мехмет Серан. У березні мине п’ять років, як він приїхав до Польщі. Тут сподобалася країна, люди, культура. Вирішив пожити тут довше. Виходив з того, що варто взяти кредит і платити відсотки за власний куток, ніж платити майже ті ж гроші за оренду. Тим паче, що важко було знайти квартиру, яка б задовольняла його потреби.

- Плата за винайм є майже ідентичною оплаті за кредитом, - каже Мехмет. Він скористався допомогою агента, той пособив йому владнати усі формальності: знайшов ідеальне помешкання і узгодив умови кредиту.

Бум на житло для іноземців?

З кожним роком транзакції через іноземців на польському ринку нерухомості щораз більші, та ще не можна стверджувати, що переживаємо бум. Виходячи з того, що 2017-го іноземці купили 5-6 тисяч осель, це не є значною часткою на ринку.

Придбання іноземців становлять усього 1,5-2 відсотки житлових транзакцій у Польщі. «Важко говорити про якусь величезну популярність польського ринку, але ріст є безперечним. Тож сподіваюся, що тренд утримається надалі у наступні роки, - передбачає Марцін Красонь.

Мета купівель іноземцями? Під інвестиції і для винайму

Діпаак з Нью-Джерсі купив у Варшаві вже три помешкання і п’ять комерційних приміщень. Щомісяця прилітає у столицю, аби доглядати за своєю нерухомістю.

- Перший об’єкт придбав ще 2001 року. То коштувало заледве 33 тисячі доларів. Шкода було б не купити, - розповідає він.

Для інвестицій у Польщу мав два мотиви. По-перше, його дружина є полькою. По-друге, спокусили низькі податки. Усі свої квадратні метри здає в оренду і має з них зиск. Твердить, що це – виправдана інвестиція. За купівлю нерухомості завжди платив готівкою. Досі то коштувало йому від 330 тисяч до 1,7 мільйона злотих.

Квартири під інвестиції та для оренди іноземці купують найчастіше через бюро нерухомості. Закупи ж для власних потреб реалізуються, зазвичай, безпосередньо в девелоперів.

- Більшість іноземців здійснює інвестиційні купівлі. Частина клієнтів має якісь зв’язки з Польщею: дружина, предки… Купують також квартири, якими користуються під час відпусток або на свята. Покупці з України шукають нерухомість для себе, хтось виступає у ролі інвестора, - твердить Марек Краус, посередник однієї з краківських бірж.

У Кракові іноземці купують помешкання у найкращих місцях: на Старому Місті або на Казімежу.

- Величина нерухомості залежить від цілей купівлі. Інвестиційні помешкання – 40-50 квадратних метрів. Квартири для житла, які часто купують заможні особи, що мають нерухомість по всьому світові, то, як правило, понад 100 квадратних метрів, - розповідає Краус.

Українці купують нове житло через девелоперів

Вихідці з України воліють придбати нове житло для власних потреб і через девелоперів.

- Переважає саме така мета купівель – власні житлові потреби. Оборудок під інвестиції є значно менше, - твердить Ева Фольтанська-Дубєль, віце-президент девелоперської групи, яка зводить помешкання у Вроцлаві, Катовіце і Кракові.

Її підтримує Марек Смольський, президент девелоперської групи, яка також працює на ринку Кракова. «Молодь хоче тут вчитися, а старшим розходиться на пошуку праці, тим паче, що, зазвичай, усі добре знають польську мову. Попитом користуються малі помешкання для студентів, їм купують їх родичі, часто за готівку. Також добре йдуть дво- і трикімнатні квартири для родин», - каже пан Смольський і додає, що частина клієнтів з України кажуть, що купівлю нерухомості у Польщі трактують як добру інвестицію. Бо тримати заощадження у банку в Україні є дуже непевною справою.

Згода від MSWiA

Процедура придбання помешкання не є марудною для іноземців.

- Це не потребує дозволів, але, наприклад, купівля будинку чи капітальної споруди – вже так. Іноземець, який має у Польщі дозвіл на проживання чи статус осілості на певний час, може набути тут житло. Якщо не вміє добре розмовляти польською, при підписанні угод (девелоперської чи угоди продажу нерухомості) то, безумовно, потребується перекладач. Часом проблемою може стати купівля нежитлової нерухомості, бо умови таких оборудок різні, залежать від країни походження покупця.

Клієнт з України не може придбати на ринку житло на кшталт коморки локаторської або підвалу. Таке право мають ті, хто прожив у Польщі 5 років. Якщо час перебування коротший, то згоду на купівлю такого об’єкту має давати міністерство внутрішніх справ і адміністрація (MSWiA).

Іноземці у черзі по кредит

Відсутність багатьох формальностей не вимагає від іноземців великих зусиль для отримання кредиту. Процедура дуже схожа до тієї, яку проходить корінний поляк.

- Прохачі, які не мають польського громадянства, можуть отримати іпотечний кредит, якщо мають статус резидентів або отримують доходи у польських злотих. Достатньо, аби скласти угоду про отримання кредиту. Ну, й документи, які вимагаються при цьому: документ, який засвідчує особу, карту побуту, довідку про доходи, дозвіл на працю у Польщі або документи, які підтверджують інвестиції, історію банківського рахунку, - інформує Ґжеґож Кулєпа з PKO Bank Polskа.

Банки, однак, не вимагають збірної інформації, коли іноземець звертається до них по кредит на купівлю нерухомості. Може, з часом ця ситуація зміниться, бо з року в рік польску нерухомість бажають придбати щораз більше іноземців. Не тільки українців, німців чи британців, але також і громадян Ізраїлю, Франції, Італії, Білорусі, Росії, Швеції та Іспанії.

За даними MSWiA, житлом та об’єктами нерухомості у Польщі починають цікавитися також в Азербайджані, Чилі, Камеруні, Катарі, Конґо, Мадагаскарі, маврикію, Нікараґуа, Шрі Ланці, Танзанії чи Зімбабве, які у 2016 році придбали тут помешкання, нежитлові об’єкти або землю.

Схожі новини