Передплата 2024 «Добрий господар»

Цієї осені газ не подорожчає

А вже наступного року за блакитне паливо можемо платити на 19% більше.

Такі невтішні прогнози озвучують у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. І на цьому ріст цін не припиниться. У наступні два роки за комуналку, ймовірно, платити будемо ще більше. Такі висновки випливають з експертних оцінок провідних фахівців у сфері макроаналізу та прогнозування.

У 2019 році вартість газу для населення може зрости на 12,5%, а вартість гарячої води, опалення та електроенергії — на 17,5%. У 2020-му, припускають у міністерстві, українці знову можуть побачити у платіжках нові цифри. Газ і електроенергія зростуть у ціні на 10%, а гаряча вода і опалення — на 19%.

Сьогодні вартість газу для побутових споживачів Кабмін регулює вручну. Востаннє розцінки переглядали цьогоріч у квітні. Уряд домовився з НАК «Нафтогазом», що компанія продаватиме газ населенню за ціною 4942 гривні за 1000 куб. м. З урахуванням тарифу на розподіл, транспортування і ПДВ «набігає» вже інша сума — 6957,90 гривні за 1000 куб. м.

Ціна газу розраховується на підставі середнього значення ціни на німецькому газовому хабі. Якщо ціна газу, за якою «Нафтогаз» реалізовує видобутий в Україні газ для населення і теплокомуненерго, не відрізняється від «імпортного паритету» у межах до 10%, то вона залишається на попередньому рівні. Якщо показник перевищено, ціну газу автоматично підвищують — до рівня ціни «імпортного паритету».

НАК «Нафтогаз» наполягав, що потрібно підвищити вартість блакитного палива для населення і теплокомуненерго на 20%. Розцінки мали змінитися вже з 1 жовтня, однак в уряді вирішили не вдаватися до таких непопулярних кроків. «Ціна на газ у цьому опалювальному сезоні підвищуватися не буде, — запевнив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. — У Державному бюджеті на 2018 рік також закладено ціну на газ на рівні ­2017-го. А якщо газ не подорожчає, то не буде підстав, щоб піднімати ціни на інші житлово-комунальні послуги».

Тарифи на проїзд поповзуть догори...

У першій половині жовтня на Львівщині зросте вартість квитків у приміських та міжміських маршрутках.

Перевізники Львівщини подадуть у Львівську ОДА свої розрахунки нових тарифів на перевезення у приміських і міжміських маршрутах. Тоді їх розглядатимуть і аналізуватимуть у департаменті дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської облдержадміністрації. Про це розповів в. о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської облдержадміністрації Роман Кокотайло.

Також Роман Кокотайло повідомив, що, згідно із чинним у нашій державі законодавством, зараз державна адміністрація не має права встановлювати тарифи. Але із перевізниками, за його словами, було досягнуто «негласної домовленості» про те, що вони подаватимуть свої тарифи для погодження.

Чиновник зазначає, що у Львівській області найнижчі ціни на міжміські та приміські перевезення у Західній Україні. Як свідчить аналіз, проведений у департаменті, у нас ціни нижчі, ніж в Одеській та Полтавській областях. Якою буде нова ціна, ще не відомо. Але термін, коли тарифи зростуть, чиновник озвучив — у першій половині жовтня.

Про зростання на Львівщині тарифів на міжміські та приміські перевезення розповів голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка. «Мінімальний розмір проїзду планується в межах 6 гривень, а вартість зросте приблизно на 15-18%». Іван Велійка зазначив, що перевізники мали великі сподівання на монетизацію пільг тим особам, які мають право на безкоштовний проїзд. «Проте вони порахували, що тільки для Львівської області треба надати з бюджету 800 млн. грн. З них 30 відсотків повинні були надати з обласного бюджету. Цього не сталося» — каже пан Велійка.

...а вода подешевшає!

Львів’яни платитимуть менше — орієнтовно на три відсотки.

У той час, як тарифи на «комуналку» постійно зростають, у Львові тарифи на воду... зменшаться.

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, невдовзі будуть змінені тарифи на водопостачання та водовідведення для споживачів ЛМКП «Львівводоканал». Таку новину повідомила прес-служба підприємства.

За попередніми підрахунками, вартість тарифу знизиться приблизно на три відсотки. Із вартості тарифу виключать складову оплати за повірку лічильників. Якщо раніше вона була у складі тарифу, то тепер споживачі сплачуватимуть окремо за цю послугу, деталізувала речник ЛМКП «Львівводоканал» Уляна Горбата.

Перегляд тарифів спричинений прийняттям Закону України «Про комерційний облік». Відповідно до цього закону, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зобов’язано здійснити перерахунок вартості тарифів та вилучити з неї витрати, пов’язані з обслуговуванням і повіркою загальнобудинкових та індивідуальних засобів обліку. На відкритому засіданні державного регулятора, де були присутні представники 40 водоканалів, було прийнято постанову про перегляд тарифів. Зокрема, тариф на централізоване постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрібудинкових систем), згідно з постановою, зменшиться на 3,92% — з 13,42 грн. за куб. м до 12,95 грн. за куб. м (тарифи вказані з ПДВ).

Кінцеве рішення про зменшення тарифів НКРЕКП має розглянути і ухвалити до кінця цього тижня. Тоді буде відомо, відколи і на скільки зменшаться тарифи.

Схожі новини