Передплата 2024 «Добра кухня»

Ще трохи – і буде вигідніше заправлятися бензином!

Ціна на автогаз сягнула 16,50 гривні за літр. Що це – наслідок дефіциту пального на ринку чи змова його учасників?

Знайомий поставив газову установку на “Ланос”, заплатив за це 300 євро. Думав, зможе економити на пальному для авто, адже газ завжди був більш ніж удвічі дешевшим за бензин. Однак тепер уже сумнівається. Вчора заправився на кругленьку суму. Ціна на скраплений газ сягнула 16,50 гривні за літр, при тому, що бензин А-95 коштує 26,49. Блакитне паливо, вартість якого раптово зросла на 40%, ще ніколи так дорого не обходилося автолюбителям...

За словами генерального директора Української енергетичної біржі Олександра Коваленка, газ для авто в Україні зараз коштує дорожче, ніж у деяких країнах ЄС: “У Франції — 0,74 євро за літр, у Британії — 0,63, в Італії — 0,60, у Португалії — 0,58, у Німеччині — 0,53, у Прибалтиці — 0,5, у Словаччині — 0,43, у Польщі — 0,41”. В Україні — приблизно 0,47 євро за літр.

Одні експерти пояснюють це дефіцитом блакитного палива на ринку. Інші — говорять про змову гуртовиків і власників заправок.

Про те, що автомобільного газу може не вистачити на всіх охочих його придбати, учасники паливного ринку почали говорити ще у червні. 80% газу Україна імпортує (переважно з Росії і Білорусі). Влітку заводи у цих країнах закривають на планові ремонти, а потужностей для зберігання автомобільного газу Україна не має. Крім того, Росія, яка постачає Україні до 60% скрапленого газу, навмисно створює адміністративні перепони. Блакитне паливо — ще один важіль впливу на Україну. Торік у другій половині серпня і першій половині вересня спостерігалася така сама ситуація - автогаз також подорожчав. Щоправда, тільки до 13,50 гривні за літр.

Оперативно поставити автогаз з Румунії не вдалося. “Укрзалізниця” надає цистерни під цей вид палива лише через 40 днів після заявки. І хоча торговці автогазом вже не перший рік співпрацюють з “Укрзалізницею”, у першій декаді липня цистерни під газ їх мало цікавили.

Доклалися до дефіциту, кажуть експерти, і нелегальні покупці автогазу. Купували газ у великих трейдерів, проводячи безготівкові розрахунки, і відразу за готівку перепродавали його на 300-500 гривень за тонну дешевше, при цьому не сплачуючи 20% ПДВ.

На деяких заправках автогаз взагалі неможливо купити. Дефіцит на оптовому ринку становить 20%. Через те продавці підвищують ціни. У роздрібі ціна на нього не мала би перевищити 15 гривень за літр, однак експерти припускають, що невдовзі вартість “дешевої альтернативи бензину і солярки” може сягнути 18 гривень за літр! Це потягне за собою зниження попиту. “З другої половини вересня (щонайпізніше — з початку жовтня) ціна знизиться до 11-12 гривень за літр”, - роблять обережні прогнози економісти.

Антимонопольний комітет за дорученням віце-прем’єра Степана Кубіва взявся перевіряти ситуацію на ринку скрапленого газу, проте з висновками не поспішає — чекає додаткової інформації від Міненерговугілля, ДФС та Держстату. Раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомляв, що різке подорожчання автогазу має всі ознаки змови і є “диверсією проти України”.

Оскільки третина комерційного автопарку переобладнана під газові установки, таксисти і перевізники вантажів вирішили підняти ціни на свої послуги (орієнтовно — на 15-20%), не чекаючи, коли газ подешевшає...

Схожі новини