Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Купили у Польщі пральку? Сплатіть в Україні податок!

Наземним транспортом не можна перевозити товари вагою понад 50 кг і загальною вартістю понад 500 євро.

У вихідні поверталася автобусом з Польщі через митний пост “Краковець”. Один з пасажирів віз у багажному відділенні новеньку пральку — купив її у Жешуві за вигідною ціною. Польські митники габаритної покупки “не помітили”. А от на українському боці у чоловіка почалися проблеми. Йому заявили, що одна особа має право перевозити одиницю товару вагою максимум 50 кг, а пральна машина заважила 68. “І що мені її — навпіл розпиляти?!” - обурювався чоловік.

Які товари можна перевозити через кордон і на яку суму, відповіді на ці запитання “ВЗ” надали працівники Львівської митниці ДФС у Львівській області.

Літаком можна ввозити товарів на загальну суму до 1000 євро, вивозити - до 10 000 євро, без обмежень ваги, однак кожна компанія-перевізник встановлює певну межу, за перевищення якої потрібно доплатити. Якщо ваш багаж важить 25 кг, а перевозити можна тільки 20, то за п’ять доведеться доплатити. Іншими видами транспорту можна перевозити товари на суму до 500 євро і вагою тільки до 50 кг.

Митники наголошують: люди часто не розуміють, що можна вважати особистими речами. Один-два ноутбуки — це особисті речі. Якщо пасажир везе три, то такий товар уже підлягає оподаткуванню. Те саме стосується годинників, мобільних телефонів і електронних книг. Можна везти два переносні персональні комп’ютери, три флеш-карти, але тільки один фотоапарат, одну відеокамеру, один диктофон, один магнітофон, один переносний радіоприймач і телевізор, один тонометр. Велосипед, рибальська вудка, комплект спорядження для підйому у гори, занурення під воду чи гри у гольф, комплект лиж, тенісних ракеток, дошка для серфінгу — все по одному.

Особистими речами не можна вважати сумку, набиту парфумами чи туалетною водою. Існує обмеження: 100 мл парфумів і 500 — туалетної води.

Перстень, намисто, браслет (не важливо, біжутерія це чи прикраса з діамантами) — це ваші особисті речі, якщо є ознаки, що були у вжитку. Можна перевозити один дитячий та один інвалідний візок (неважливо, подорожує з вами дитина чи неповносправний або перетинаєте кордон без них).

Ліки також мають бути зі слідами використання (бажано, щоб у блістері бракувало кількох таблеток — так зможете запевнити митника, що не плануєте торгувати таблетками). Упаковок — максимум п’ять кожного найменування на одну особу. Якщо потрібно більше, мусите підтвердити цей факт рецептом, виданим на ім’я хворого, із печаткою лікаря та/або печаткою медичного закладу. Те саме стосується спеціального дієтичного харчування для дітей (зокрема хворих на фенілкетонурію, спадковим порушенням метаболізму) — можна перевезти щонайбільше п’ять банок кожного найменування на одну особу або більше, якщо є відповідно оформлений рецепт і людина, яка перевозить товар, може підтвердити родинні зв’язки з пацієнтом чи право доставити їх адресату.

Якщо людина за добу 2-3 рази перетинає кордон, це не означає, що кожного разу може везти товар вагою 50 кг. Якщо вклалася у ліміт, то за другим перетином, який відбувся тієї самої доби, придбаний товар (навіть якщо важить 1 кг) уже буде підлягати оподаткуванню.

Скільки можна перевезти тютюнових і алкогольних виробів без оподаткування і митних зборів? Наземним транспортом — 40 цигарок, 10 сигар чи 50 г тютюну для куріння, 5 л пива, 2 л вина і 1 л міцних напоїв (з вмістом спирту понад 22%). Авіаційним і морським — 200 цигарок, 50 сигар або 250 г тютюну, 16 л пива, 4 л вина і 1 л міцного спиртного.

Вартість харчових продуктів, які перевозите, не повинна перевищувати 200 євро на особу. Кожного найменування — по одній упаковці або загальною масою, що не перевищує 2 кг. Якщо продукт без упаковки, також можна перевезти максимум 2 кг. Продукт, який неможливо поділити, - по одному найменуванню на кожну особу.

Читач телефонував до нас і обурювався, що польські митники не дозволили йому перевезти через кордон... кролика, тушкованого у сметані. Але м’ясо, сало, молочні продукти, консерви належать до продуктів, які можуть завдати шкоди здоров’ю. Одна річ, якщо людина везе одну банку печінкового паштету промислового виробництва. Інша — сумку, набиту копченостями.

Одягу, взуття, білизни можна брати стільки, скільки потрібно на період відпочинку, відрядження, роботи чи навчання. Але треба мати на увазі, що ці речі не повинні бути новими, з етикетками. Якщо повертаєтеся з відпочинку у Туреччині, везете 100 футболок і проходите “зелений коридор”, який передбачає спрощений митний контроль, не дивуйтеся, що у митників можуть виникнути до вас додаткові запитання.

Якщо у людини виявлять більше товарів, ніж можна ввозити без мита, митники складуть протокол про порушення митних правил. Однак конфіскація товарів належить до компетенції митниці. Після складання протоколу людину відпускають. Рішення про подальшу долю товарів приймає суд.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини