Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Повернемо нашому комбінату звання паперової столиці України»

Після трирічної перерви відновив роботу Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат.

Заводський гудок сповістив про відновлення життя одного з найбільших підприємств целюлозно-паперової промисловості України — Жидачівського целюлозно-паперового комбінату.

Через різні перипетії довгий час комбінат простоював. Понад 500 жителів міста і довколишніх сіл та їхні родини чекали протягом трьох останніх років, коли з заводської труби ЦПК нарешті піде дим. Дати сигнал про відновлення виробництва до Жидачева приїхали голова Львівської ОДА Олег Синютка, народний депутат Андрій Кіт. Чекали і віце-прем’єра Геннадія Зубка, але він не приїхав.

Гудок дав старт відновленню виробництва
Гудок дав старт відновленню виробництва

Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат, заснований у 1951 році, — колишній флагман української паперової індустрії. На початку незалежностіпідприємство виготовляло майже 90% українського паперу. Мінялися власники підприємства, заморожувалася його діяльність. А для більшості жидачівців і мешканців навколишніх сіл це була перш за все робота, «шматок хліба». Черги охочих до працевлаштування стояли на прохідній...

«Уперше за останні роки відновлюється робота не маленького підприємства, а гіганта, який має вплив на всю економіку України. Для відновлення цьогокомбінату було інвестовано більше мільйона доларів. За кошти інвестора стабільно йде погашення заборгованості. Підприємство не перетворилося на купу металобрухту, а оживає, відновлює своє виробництво», — зазначив під час свята з нагоди відновлення виробництва очільник Львівської ОДА Олег Синютка.

Перші рулони паперу
Перші рулони паперу

Працівники, як могли, боролися за своє підприємство і не допустили, аби обладнання порізали на металобрухт. Триває налагодження виробничих потужностей. Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат працює перший тиждень, на ньому виготовляють з макулатури папір та картон для гофрування,гофропродукцію, які постачають на український ринок. Газетний папір наразі не планують випускати.

«Макулатуру мелять, перекачують у басейни. З робочого басейну насоси качають її на стіл, де вона, уже мокра, розливається по сітці через преси. Преси випресовують її у сушку...» — розповів про процес виготовлення паперу працівник заводу Роман Товд. Пан Роман працював на підприємстві сім років. Коли комбінат перестав працювати, доводилося шукати іншу роботу, працював на пилорамі. Радий, що повертається до улюбленої роботи.

Виконавчий директор підприємства Дмитро Чми хал зазначає: «У нас амбітні плани, і ми повернемо нашому комбінату звання паперової столиці України. Навіть зараз, коли ще не повністю налагоджена технологія та якість продукції, ЦПК йде попереду конкурентів, які є на ринку». У планах керівництва — через три-чотири місяці запустити підприємство на повну потужність. Тоді дадуть роботу ще 250 працівникам».

Фото прес-служби Львівської ОДА

Схожі новини