Передплата 2024 «Добрий господар»

Майже мільярд доларів для Фірташа!

З 1 квітня населення платитиме абонплату за газ. Ймовірно, ці гроші ляжуть у кишені одіозних олігархів та їхніх партнерів.

Такий «подарунок» українцям до Великодня вирішила зробити Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердивши щомісячну абонплату за газ.

«З 1 квітня українці будуть платити за газ суму, що не залежить від споживання газу. Абон­плата буде вираховуватись залежно від приєднаної потужності (газового лічильника) кожного споживача», - повідомили у прес-службі НКРЕ.

Кожен споживач платитиме за газ як за товар (4942 гривні за тисячу кубометрів плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2%). Окремо буде нараховуватися плата за користування приєднаними потужностями. У тариф закладені також витрати “Укртрансгазу” на транспортування газу (23% у загальній структурі).

Побутові споживачі платитимуть менше, ніж промислові. Так, скажімо, населення Львівщини платитиме “Львівгазу” 0,02175 коп. за 1 кубометр на годину без ПДВ, а промисловість — 0,4926 коп. Однак по регіонах ситуація різниться. Приміром, промислові і побутові споживачі ПАТ «Київгаз» будуть платити однакову ціну — 0,01273 коп. за 1 кубометр на годину (без ПДВ).

На думку заступника начальника Департаменту енергоефективності НАК “Нафтогаз України”, галузевого експерта Олексія Хабатюка, введення розрахованих НКРЕКУ ставок абонентної плати за розподіл газу призведе до подорожчання відповідних послуг... у 1,5-20 разів! Згідно з новою методикою розрахунку, споживачі будуть щомісяця платити за розподіл газу фіксовану суму, яка буде залежати від максимальної пропускної спроможності їх лічильника — неважливо, скільки фактично газу спожили. Тобто навіть якщо замкнете помешкання на ключ і поїдете на місяць до родичів у село, розрахуватися з державою за сервіс (можливість у будь-який момент ввімкнути плиту) доведеться. Аргументом НКРЕ є те, що газові системи розподілу і постачання потребують, аби їх постійно підтримували у робочому стані. Споживачі за свій рахунок почнуть міняти лічильники на ті, що споживають менші обсяги газу, і таким чином державі вдасться зекономити цінні кубометри “блакитного” палива.

“Наприклад, для “Київобл­газу” тариф для населення — 0,02549 грн/(м?*год). Якщо у вас газовий котел і лічильник типорозміру G6, то абонплата буде 193 гривень на місяць без ПДВ (234 з ПДВ). На сьогодні тариф для “Київоблгазу” 567 грн/1000 м?. Якщо за рік споживаєте 2500 м?, то за розподіл “Київоблгазу” заплатите 1420 гривень. А «по-новому» вийде за рік понад 2300 гривень — у 1,5 раза більше, — пояснює Олексій Хабатюк. — Але це ще я багато взяв. Середнє споживання по Київській області у абонентів з котлами — близько 1500 м?/рік. Відтак плата за розподіл зросте у середньому у 2,7 раза”. Для споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі, зростання платежу буде більш відчутним. “Абонплата «по-новому» — 77 гривень на місяць або 920 гривень на рік за розподіл. Станом на сьогодні платимо близько чотирьох гривень на місяць (на двох осіб). Виходить, тарифи зростуть... у 20 разів! — каже експерт. — Україна стане другою країною у Європі (крім нас, є ще Нідерланди), де оплата послуг розподілу відбуватиметься через абонплату. В інших країнах діє або змішана модель (абонплата, фіксована чи прив’язана до потужності або обидві + плата, яка прив’язана до обсягів споживання), або тільки плата, прив’язана до обсягів споживання”.

“Тут головне, що все буде покриватися живими грошима, бо субсидія не покриває послугу розподілу природного газу”, — зазначає головний юрисконсультант НАК “Нафтогаз України” Єлизавета Баданова.

“Абонплату за підтримку мереж у робочому стані українці платили завжди. Ця сума була закладена у ціну за спожитий газ. Але насправді ми отримували з того мізерний відсоток. Цих коштів не вистачало на обслуговування труб, прокладених до будинків, на виклики “аварійки” у випадку витоку газу, — розповіла “ВЗ” на умовах анонімності одна із працівниць облгазу. — Нацкомісія вирішила змінити структуру тарифоутворення. У травні українці отримають нові платіжки, де буде вказано дві надані послуги, які необхідно буде оплатити — за спожитий об’єм газу і за приєднану потужність (тобто за лічильник). Слід очікувати, що сума буде більшою, але не настільки, щоб розводити паніку серед населення. Орієнтовно — на 50-100 гривень, залежно від регіону, типорозміру лічильника (кожен з них має свою пропускну здатність). Ті споживачі, які не мають лічильника, також платитимуть більше. Наскільки — наразі не відомо”.

“Новий тариф дозволить споживачам газу краще усвідомлювати, на що ідуть їхні гроші, та сприятиме економії газу. Завдяки відокремленню плати за послуги з транспортування та розподілу від вартості самого газу споживач знатиме, скільки він сплачує за газ і скільки — за користування газовими мережами. Це можна порівняти із платою за оренду автомобіля — коли орендар окремо вносить фіксований платіж за оренду авто, а потім окремо заправляє авто і сплачує вже за бензин. Відтак, задля економії на вартості бензину, є сенс орендувати економічне авто. Так само, щоб зекономити на оренді, можна винайняти Daewoo замість лімузина. Чому новий тариф справедливіший? Дві третини потужностей газорозподільної мережі в Україні зарезервовані під обслуговування побутових споживачів, однак населення використовує лише половину з них. У той же час газопроводи та обладнання необхідно підтримувати у робочому стані весь час. Тягар цих видатків покладався на промислових споживачів. Це прямо відбивалося на ціні товарів вітчизняного виробництва та демонструвало неефективне використання газотранспортної інфрастурктури. Наприклад, господарі осель могли роками не проживати в них, не сплачуючи жодної копійки за газ, однак вся інфраструктура підтримувалась у робочому стані за рахунок інших споживачів”, — коментують у Нацкомісії.

Але причина, чому Нацкомісія вирішила переглянути тарифи на послуги розподілу газу, може критися в іншому. “У цьому році загальна виручка від абонплати облгазів має скласти 24,15 млрд. гривень, — пише новинний портал Цензор.нет. — У грудні 2016 року найбільшим власником операторів ГРС є «Регіональна газова компанія» (РГК) олігарха Дмитра Фірташа, який наразі знаходиться під арештом у Відні (його звинувачують у дачі хабара за отримання ліцензії на розробку титанових руд в Індії). В РГК офіційно входить 16 облгазів. Ще 12 газорозподільчих компаній перебувають у власності соратників Фірташа або його колишніх менеджерів. Тобто до групи входять 28 компаній з 40. При тому — найбільші за кількістю абонентів. До переліку бенефіціарів газорозподільчого бізнесу Фірташа входять народний депутат від Опозиційного блоку (ОБ) Сергій Льовочкін, його сестра Юлія Льовочкіна, народний депутат від ОБ Іван Фурсін і голова фракції ОБ Юрій Бойко. Також до цієї групи належать Ігор Воронін та Юрій Величко — власники компанії «Укргаз-Енерго». Раніше ця компанія була створена міжнародним трейдером Фірташа RosUkrEnergo спільно з НАК «Нафтогаз» для реалізації російського газу в Україні”.

А тим часом…

31 березня спливає термін дії постанови уряду про встановлений тариф для населення на природний газ у розмірі 6 тис. 879 гривень за тисячу кубометрів. Тож з 1 квітня Кабмін має затвердити нову ціну або залишити існуючий тариф. Ходять чутки, що уряд зупиниться на першому варіанті і вартість газу зросте.

Раніше комерційний директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко заявляв, що ціни на газ можуть зрости на 40%, тобто 1 тис. кубометрів буде коштувати 9,5-10 тис. гривень. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поспішив заспокоїти, що “не допустить підвищення вартості газу для населення”. Більшість експертів прогнозує, що з 1 квітня ціни на газ не зростуть. Кажуть, подорожчання слід очікувати у жовтні. Таке припущення також висловив директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Нацбанку України Сергій Ніколайчук. За його словами, зростання тарифів буде залежати від динаміки обмінного курсу та цін на газ на світових ринках.

У березні 2015 року Україна підписала меморандум з МВФ про економічну та фінансову політику, яку Україна повинна проводити у рамках розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF). У документі зазначено, що Україна бере на себе зобов’язання у кілька етапів підвищити вартість житлово-комунальних послуг до економічно обґрунтованого рівня.

З квітня 2015-го відбувається поетапне підвищення тарифів. Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко стверджує, що економічних підстав для підняття вартості газу, електроенергії тощо більше не існує: “Сьогоднішня ціна на газ відповідає європейській і є економічно обґрунтованою. Підвищувати її далі вже немає куди”.

До вартості газу “підв’язані” вартість опалення та гарячої води. “Якщо ціна на газ зросте до 9,5-10 тис. за 1 тис. кубометрів, обидві послуги подорожчають на 20-50%”, — лякають експерти. В обіцянки уряду тримати ціни під контролем не вірять.

Українці не встигли оговтатися від підвищення “мінімалки”, що потягла за собою подорожчання товарів і послуг, та зростання вартості електроенергії і води, як їх “ощасливили” новиною про необхідність сплачувати абонплату за лічильник газу.

Схожі новини