Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Одне яйце коштує, як кілограм картоплі

Про цінові тенденції на базарі.

Їжджу раз на тиждень купувати продукти на “Шувар”. Попри те, що тут усе свіже, бо продають відразу з машин, ще й значно дешевше. На інших ринках перекупники “затаряться” на гуртовому ринку і деруть три шкіри. Особливо багато людей на “Шуварі” у суботу. Гуртовики кажуть, що продавці на вихідні ціни трохи підвищують. Найкраще скуповуватися у будні. Людей у будні менше, тож скупитися можна за півгодини.

Хоча, як каже моя сусідка пані Наталя, тепер і у суботу можна ходити, як по музею. Ціни підстрибнули вгору, тож у більшості покупців “фінанси співають романси”. Купують найнеобхідніше. Ті, хто має гроші, їздять за продуктами у супермаркети...

Зайшла у м’ясний термінал. Ціна на “свіжину” за останні два-три тижні майже не змінилася. Телятина, як завжди, у ціні лідирує — 110 гривень просили за кілограм полядвиці і “яблучко”. Свинячу полядвицю пропонують за 85 гривень. сирий шпондер — по 55. за ребра для тушкування і на борщ треба віддати 70 гривень за кілограм. Шия — по 82 гривні. Якщо чекаєте гостей і хочете зробити заливний язик, то за кілограм свинячого треба буде заплатити 75 гривень, коров’ячого — 110.

За кілька хвилин хлопці нашаткують капусти на зиму.
За кілька хвилин хлопці нашаткують капусти на зиму.

У рядах, де продають овочі, цибулі, моркви, картоплі, капусти, буряку так багато, що можна нагодувати не лише Львівську область, а й сусідні. У пік сезону заготівлі овочів на зиму основний хліб галичан — картопля. Пан Ігор, який багато років торгує картоплею, буряками і цибулею, каже, що осінь була врожайною на картоплю. Тому і ціна “не космос”. Якщо на інших ринках за бульбу хочуть по 5-6 гривень за кілограм і переконують, що це домашня, не поспішайте вірити. Як правило, на базарах стоять одні й ті ж самі продавці — і взимку, і влітку. Може, хтось і продає свою власну, але більшість — куплену на “Шуварі”. Якщо будете купувати кілька мішків, віддадуть по 2,80 за кілограм. Уроздріб просять 3-3,50 гривні. Стільки ж коштує кілограм цибулі, по чотири гривні просять за буряк і моркву.

Закінчився сезон помідорово-огіркових закруток. Однак дозволити собі великі закарпатські помідори на салат може будь-хто. За кілограм просять 8-10 гривень. Огірки дорожчі — по 14-16 гривень за кілограм.

Щоб заощадити на зелені і не купувати по “три п’юрка” кропу у спекулянтів, можна купувати кріп на вагу. За кілограм треба заплатити 35 гривень. Велика в’язанка, якої вистачить на тиждень і на перші страви, і посипати картоплю, і додавати до салату, потягне на 12 гривень.

Сезон закруток болгарського перцю завершився. Хто не встиг, може надолужити, бо великий червоний перець на гурт пропонують по 16 гривень за кілограм, середнього розміру жовто-зелений можна придбати і по 10 гривень.

Цибулі, моркви і картоплі на базарі до кольору до вибору.
Цибулі, моркви і картоплі на базарі до кольору до вибору.

За кілограм цвітної капусти просять 9 гривень, білокачанної — 3,50. Якщо любите квашену капусту, але не маєте на чому її нашаткувати, не проблема. На базарі підприємливі хлопаки при вас нашаткують вам стільки капусти, що вистачить на цілу зиму. Ще й свою капусту запропонують. Коштує таке задоволення — 6 гривень за кілограм. Наталують у спеціальний мішок (20 кг). Вдома залишиться додати солі, лаврового листя, натертої моркви і усе добре перемішати. Якщо ви вже купили капусту, не переживайте, хлопці нашаткують. За послугу візьмуть по 2,50 з кілограма. Або можете на один раз купити вже наквашеної — за горнятко просять 7 гривень.

Злетіла вгору вартість курячого яйця. У магазинах за “десяток” доведеться віддати 26-28 гривень. На “Шуварі” можна і за 20 купити. Пані Марія, в якої завжди купую яйця, каже, ціна зросла через те, що подорожчали корми.

За словами пані Марії, ціна на яйця буде ще вищою. Скільки буде коштувати “новорічне” яйце, наразі не відомо. Може, “потягне” на три гривні, а може, й більше.

Фото автора

Схожі новини