Передплата 2024 «Добра кухня»

«Олія потече...»

На Львівщині запрацював потужний завод із переробки олійних культур.

На мальовничій золочівській землі, у селі Хильчиці, запустили новий завод з переробки олійних культур. На ньому отримають роботу 45 місцевих жителів.

Цей завод — родинна справа українських інвесторів батька і сина Івана та Федора Шопських, складова частина потужного ТзОВ «Д-Мікс». Шопські запустили у 2010 рукоці високотехнологічний завод, що виробляє широкий спектр кормів для сільськогосподарських тварин. У структуру цього підприємства входять комбікормовий завод продуктивністю 45 тисяч тонн на рік; зернозберігальний комплекс зернових та олійних культур потужністю 45 тисяч тонн. Підприємство вразило своєю масштабністю. Засновник нового олійного заводу Іван Шопський переконаний, що сировина для нового виробництва буде, що «олія потече», адже мають багато партнерів. Підприємство планує переробляти 50 тисяч тонн олійних культур щороку. А соняшникове насіння закуповуватимуть у сільгоспвиробників Львівської, Тернопільської, Волинської областей.

На урочистості з нагоди відкриття заводу запросили усіх своїх партнерів не тільки з України, а й з-за кордону - тих, хто продає сировину, тих, хто будував, проектував. Усім вручили подяки, а також запросили до подальшої співпраці. Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка теж отримав подяку від підприємства і зазначив: його тішить те, що кожного тижня на Львівщині відкривається нове підприємство: «Такі вітчизняні підприємства — економічне майбутнє України. Це нові робочі місця і податкові надходження до бюджетів усіх рівнів».

Нове підприємство — один із найбільших вітчизняних інвесторів у Золочівському районі. Завдяки йому створено 45 нових робочих місць на новому заводі. Ще 77 людей уже працюють у ТзОВ «Д-Мікс». Надходять податки до бюджету району і села. Голова Золочівської районної державної адміністрації Володимир Недзельський каже, що підприємство дасть змогу місцевим фермерам реалізовувати свою продукцію, а також тим, хто вирощує птицю чи велику рогату худобу, запропонує корми.

Засновник ТзОВ «Д-Мікс» Іван Шопський розповів історію про те, як розпочав свою справу ще на початку 2000-х років. Його жінка та діти поїхали до Америки, а він залишився сам. Тоді отці василіяни забрали його до себе в монастир. «Але не монахом, а керувати господарством», - каже пан Іван. Тривалий час він був у монастирі в Добромилі і допомагав ченцям обробляти землю, вести господарство. Як згадує Шопський, завели п’ять тисяч курей. Він спілкувався з поляками, які й порадили йому купити пташник. Дослухався до порад, купив курник у Яворові. Так і розпочав свою справу, довів виробництво курей до одного мільйона. Потім збудував комбікормовий завод, і так справа розвивалася далі.

А торік у батька та сина виникла ідея спорудити завод з переробки олійних культур. Його спорудили за рік. Інвестори вклали 65 мільйонів гривень. За технологічні, проектні процеси відповідала компанія з Одеси - «ТЕЕФ». Тут встановлено нове найсучасніше обладнання. Вирішили повністю відмовитися від дорогого газу - перейдуть на альтернативні джерела енергії. Навіть іноземні партнери з Польщі та Нідерландів не приховували свого захоплення від такого масштабного виробництва, яке відповідає найсучаснішим європейським стандартам.

Технолог ТзОВ «Д-Мікс» Олександр Бесага розповів, що на підприємстві перероблятимуть соняшник на макуху та олію, а працюватимуть з тими, хто його вирощує. «Цю продукцію споживатимуть як в Україні, так і за кордоном. Соняшникова макуха продається гарно на європейському ринку, в країнах СНД. Олія соняшникова взагалі йде по цілому світі. Україна — експортер номер один».

Після урочистої церемонії відкриття заводу усі мали можливість оглянути виробничі потужності. Побачене — вражає. Усі процеси автоматизовані. Керуватимуть виробництвом з місцевого пульта. На кожній ділянці виробництва буде свій оператор.

Родина Шопських планує і далі розвивати виробництво. Пан Іван показує вирівняні майданчики, підготовлені під нові корпуси. Тут планують розширити виробничі майданчики для вирощування птиці. Також мають збудувати лінію пакування готової продукції та звести консервний та ковбасний цехи.

Фото автора. Золочівський район

Схожі новини