Передплата 2024 «Добрий господар»

Галичани повертаються на конвеєр

Іноземні компанії, які працюють на Львівщині, конкурують за працівників.

Нещодавно у Бродах заклали капсулу під будівництво першої черги заводу з французькими інвестиціями ТзОВ «Електроконтакт Україна», що є підрозділом німецької фірми Elektrokontakt GmbH, яка належить великому французькому концерну Nexans. Таким іноземним інвестиціям у нас так раді, що на відкриття приїхав президент Петро Порошенко. Підприємство у Бродах, де виготовлятимуть електричні кабельні мережі для концернів BMW, стане третім підрозділом ТзОВ «Електроконтакт Україна» на Львівщині, після Золочева і Перемишлян.

Серед інших іноземних інвесторів - бельгійська компанія HIMA, яка є виробником м’яких меблів. Будує завод у Бориславі. Бельгійці планують залучити 6 мільйонів євро інвестицій у Львівську область і працевлаштувати 500 людей. Восени цього року японська компанія Fujikura Automotive Ukraine Lviv запустить ще один завод із виготовлення кабельних мереж для автомобілів - у Яворівському районі, поблизу Львова. На першому своєму заводі працевлаштували 1150 людей.

Розвиває виробництво і підприємство з німецькими інвестиціями ТОВ «БАДЕР Україна», на якому виготовляють шкіряні сидіння для автомобілів AUDI, BMW та VOLKSWAGEN. 2009 року стартувало виробництво у Городку. У вересні ТОВ «БАДЕР Україна» відкриває другий завод поблизу Львова — у селі Кожичі Яворівського району. Підприємство готове влаштувати стільки, скільки зараз працює у Городку, — близько 2,5 тисячі людей. Канадська фірма Bombardier хоче будувати локомотиви і тепловози на Львівському локомотиворемонтному заводі. Відповідний протокол про наміри ця провідна світова фірма підписала у Кабінеті Міністрів України з «Укрзалізницею». Шість тисяч працівників трудяться на німецькому заводі «Леоні» у селі Нежухові Стрийського району. Кабельними мережами, виготовленими на заводі, оснащують автомобілі світових брендів, таких як «Опель», «Порше», «Фольксваґен», «Ауді» та «Ламборґіні».

«Львівщина має доступну робочу силу, і ми це повинні швидко використати, - розповів “ВЗ” начальник управління інвестиційної політики Львівської ОДА Роман Матис. - У першу чергу приходять компанії з неавтоматизованим або напівавтоматизованим виробництвом, які 25 років тому прийшли на східноєвропейський ринок. Таку можливість для вирішення проблеми безробіття свого часу використали поляки, угорці, словаки, румуни. Однак за якийсь час ситуація міняється - коли на такий ринок приходить багато компаній, починається конкуренція за працівників. Якщо на початку року на Львівщині такого ще не було, то тепер уже відчутні зародки конкуренції на цьому ринку. Починається ріст заробітних плат, виплата додаткових бонусів за якість і швидкість роботи. Якщо ще півроку тому на деяких підприємствах була зарплата навіть 2,5 тисячі гривень, то тепер рівень оплати праці в компаніях зріс. Говоримо інвестору: для того, щоб люди гарантовано працювали на підприємстві, щоб не було кадрового голоду і плинності кадрів, ви повинні платити після оподаткування на руки хоча б 200 євро. Наразі ми ще не вийшли на цю цифру».

За його словами, основну ставку фірми роблять на розміщення великих підприємств у районах: «У нас північ області, Сокальський і Радехівський райони, незаслужено обділена. У центрі області, у Львові й довкола міста, працює «Фуджікура», південь області охоплений «Леоні», схід — ТзОВ «Електроконтакт Україна». Про захід області говорити недоцільно. Адже поки там буде діяти малий прикордонний рух, люди там на роботу ходити не будуть. Тому прикордонні райони інвестору нецікаві».

Німецька фірма «Леоні» свій другий завод відкриває на Івано-Франківщині. (Перший завод “Леоні” відкрив у Нежухові Стрийського району, де працевлаштував 6 тисяч осіб).

Здебільшого іноземного інвестора цікавить робоча сила, яка працює на конвеєрі. «У нас на ринок заходять підприємства, які потребують робітничих спеціальностей, роботи на конвеєрі, - каже директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк. - Однак за 25 років наші люди відівчилися працювати на конвеєрі. За радянських часів Львівщина мала такі підприємства, як «Автонавантажувач», «Кінескоп» тощо, де люди працювали на конвеєрі в три зміни. Коли ж великі підприємства “розлетілися”, люди поступово навчилися жити по-іншому. Шукали роботу на ринках, за кордоном, займалися купівлею-перепродажем. Тепер, коли приходять на конвеєрне підприємство, попрацюють там місяць і звільняються, повертаються на біржу».

“Зараз на обліку у Львівському міському центрі зайнятості перебувають і отримують допомогу з безробіття 3 тисячі осіб, в області — 15 тисяч, - веде далі чиновник. - Понад 60% з них - люди, які мають одну-дві, а то й три вищі або незакінчені вищі освіти. Молода людина, отримавши диплом, приходить у центр зайнятості, стає на облік і отримує 544 грн. Рік постоїть, а потім кудись «розчиняється». Чи, до прикладу, якщо людина працювала банкіром, то шукає роботу банкіра. У Яворові чи Старому Самборі такої роботи нема, бо банки масово закриваються. Однак, згідно із законодавством, людина має право шукати собі роботу за спеціальністю, що вона й робить. А на ринку праці потрібні робітничі спеціальності”.

Підбираючи собі працівників, фірма «Фуджікура» працює з Львівським міським центром зайнятості. Уже набрала понад 800 працівників із числа безробітних. На “біржі” є навіть робоче місце “Фуджікури”, де проводять співбесіди з людьми. З усіма центрами зайнятості Львівської області працює і «Бадер».

А от на ТзОВ «Електроконтакт Україна», яке тільки розпочало будівництво третього підрозділу у Бродах, уже починають думати про майбутніх працівників. Генеральний директор ТзОВ «Електроконтакт Україна» Андрій Гаврильчик у розмові з “ВЗ” зазначив, що це тривалий процес — запустити величезне підприємство в дію. Тут уже працевлаштували сто працівників і забезпечують їх роботою та доїздом на Золочівський підрозділ. Люди навчаються, набираються досвіду. Як збудують новий завод (першу чергу планують запустити у червні 2017-го), переведуть персонал у Броди. Таким чином зможуть забезпечити швидкий старт виробництва.

Французькі інвестори обіцяють робітникам зарплатню 6 тисяч гривень. Директор з виробництва компанії Nexans Райнгольд Думлер розповідає: «Наше підприємство вже близько десяти років працює в Україні. Розпочали діяльність у 2007 році у Перемишлянах. Згодом виникла потреба збільшувати виробничі потужності, почали пошук нового виробничого підрозділу. У 2011 році розпочали свою діяльність у Золочеві. Станом на сьогодні інвестували у виробництво 10 млн. євро». Зараз своїм основним завданням вважають розбудову Бродівського виробничого підрозділу, який має стати одним із найбільших підрозділів французького концерну Nexans, що має підприємства-заводи у Мексиці, Румунії, Чехії, Словаччині, Тунісі, Китаї тощо. На них працевлаштовано дев’ять тисяч осіб. У виробництво у Бродах планують залучити тридцять мільйонів євро інвестицій і працевлаштувати 2,5 тисячі осіб. Потім, можливо, подумають і про нові підрозділи в Україні…

Схожі новини