Передплата 2024 «Добра кухня»

Якщо для одних зроблять долар по 5, для інших буде по 40!

Закон про реструктуризацію валютних кредитів одні назвали популізмом, інші – диверсією проти держави.

Закон «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті», який Верховна Рада прийняла 2 липня, уже встиг пересварити півпарламенту. Частина депутатів, які голосували за цей закон, намагаються відкликати свої голоси, пояснюючи тим, що... не розібрались, за що голосують. У Міністерстві фінансів, Адміністрації президента та Національному банку заявили, що закон допоможе вирішити фінансові проблеми невеликій групі валютних позичальників, — але ціною стабільності гривні та усієї банківської системи.

Відповідно до скандального закону, українці, що мають споживчі кредити у валюті, можуть перевести їх гривні за курсом, який був на момент укладення кредитного договору. Враховуючи, що більшість валютних кредитів люди понабирали ще до кризи 2008 року (а з 2009-го кредити в іноземній валюті фізичним особам видавати заборонено), то виходить, що курс для них має бути 5,05. Ще один бонус для валютних боржників — відсотки, які після реструктуризації у гривню мали б залишитись на тому ж рівні, що були на доларовий кредит. І це при тому, що відсотки за гривневими кредитами у два-три рази вищі, ніж за валютними! Власне тому свого часу українці воліли брати кредити в іноземній валюті, а не в гривні.

Логіка ініціаторів закону така — валютні позичальники не вин­ні, що курс обвалився в чотири рази, а тому не можуть “тягнути” такі кредити. Справді, людям, які досі сплачують валютний кредит за квартиру, який брали, коли долар був по п’ять, можна хіба поспівчувати. Але ж, за великим рахунком, ці люди розуміли, що беруть довгостроковий кредит, а відтак передбачити, яким буде курс за п’ять чи десять років, нереально. Однак вони ризикнули і прогоріли... А тепер депутати пропонують зробити для них особливий курс. Питання лише в тому, за чий рахунок бенкет?

У Нацбанку порахували, що переведення валютних кредитів у гривню за курсом 5,05 завдасть банківській системі понад 95 мільярдів гривень збитків, і може навіть призвести до банкрутства окремих банків. «Цей закон, у разі його реалізації банківською системою, може призвести до того, що окремі банки будуть передані до Фонду гарантування вкладів. Це означає додаткові витрати з держбюджету і зменшення соціальних виплат з нього, оскільки доведеться здійснювати виплати гарантованих сум відшкодування за вкладами населення», - зазначив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков. Тобто фактично виходить, що проблеми одних українців вирішуватимуть за рахунок інших — тих, хто не набирав кредитів, зате справно сплачує податки до бюджету.

Чимало політиків, аби підлеститись до виборців, заявляють, що банки та їхні власники не збідніють, якщо спишуть частину боргів валютним позичальникам. Власники банків від того і справді не збідніють. Натомість українцям, які мають валютні депозити у банках, можна буде забути про свою “зелень”. Адже якщо валютні кредити погашатимуть гривнями за курсом 5,05, то де банк візьме валюту для повернення депозиту? Доведеться скуповувати її на міжбанку. Відтак експерти прогнозують, що набуття чинності цього закону призведе до чергового обвалу гривні.

“Цей закон призведе до нового неконтрольованого витка девальвації національної валюти, що вдарить по кожному пересічному українцеві, — каже виконавчий директор Незалежної асоціації банків Украї­ни (НАБУ) Олена Коробкова. — Курс гривні опиниться під страшенним тиском, спровокованого законом попиту на іноземну валюту, адже банки повин­ні будуть закрити свою валютну позицію, що потребуватиме придбання ними близько 6 млрд. доларів США. Призведе від і до замороження фінансування від МВФ - Україна зобов’язалась не втручатись у двосторонні переговори між позичальниками і кредиторами щодо реструктуризації валютних кредитів, одночасно забезпечуючи справедливий процес.

Варто очікувати різке погіршення інвестиційного клімату держави та вихід з Украї­ни приватних інвесторів через пряме втручання держави у підприємницьку діяльність. Якщо називати речі своїми іменами — голосування «за» підтримку Закону «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті» - це злочин проти України та проти кожного її громадянина, це поштовх у спину державі, яка балансує на межі дефолту”. Олена Коробова заявила, що Незалежна асоціація банків вимагає від президента ветувати цей закон. В АПУ уже заявили, що підписувати цей закон Порошенко не буде.

Схожі новини