Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наші в Раші

У РФ – від 1,5 до трьох мільйонів українських трудових мігрантів. Чи витримає наш ринок праці, якщо раптом вони усі повернуться?

Богдан Климків на заробітках останні двадцять років. Був у Португалії, потім тривалий час працював у Польщі. Минулої весни повернувся, бо закінчилась польська віза, а нову не відкрили. Хоча на сході уже тривала антитерористична операція, все ж ризикнув поїхати на заробітки в Росію разом із односельцями. Але за кілька місяців повернувся.

«Ми мали в середньому 40 тисяч рублів на місяць. Спочатку це було майже тисяча доларів, але потім рубль почав обвалюватись, а піднімати оплату власники не хотіли. Та й з матеріалами почались проблеми, було, що ми по два-три дні сиділи без роботи, бо не підвезли матеріа­ли. А оплата від виробітку. То я й повернувся. Буду пробувати знову подавати документи на польську візу, бо тут нічого не висидиш», — каже чоловік. Питання, чи було йому комфортно працювати в РФ, поки на сході триває війна, його дратує.

“Я туди їздив не про політику говорити, а гроші заробити. Ми жили у вагончиках в тому селищі, де будували. Вся бригада — українці і декілька молдован, прораб — також українець. А жінку в селі затюкали, мовляв, “твій працює на Путіна”, — обурюється галичанин. — Я би з задоволенням працював в Украї­ні, але дайте мені роботу! Чи, може, я маю сім’ю утримувати на 1,5 тисячі гривень? Це найвища зарплата, яку мені пропонували в Центрі зайнятості”.

У групі в соцмережі “Робота для українців у Росії” познайомилась з дівчиною з Івано-Франківська, яка шукала роботу у Москві. “Моя мама у Москві вже багато років. Я їздила до неї на канікули, думала, знайду собі якийсь підробіток, але як почала розбиратись у їхніх законах, зрозуміла, що це нереально, — розповідає Наталя. — Цього року прийняли зміни в закон про працевлаштування іммігрантів. Тепер, щоб отримати патент на роботу, треба пройти медичний огляд, здати екзамен на знання російської мови, історії, права, отримати медичне страхування. Ці всі процедури платні. Щоб той патент отримати, піде десь 20 тис. рублів. Щомісячна плата за патент зросла з 1250 за місяць до 4000 рублів. Якщо йдеш працювати без спеціальності, то можеш заробити десь 35-40 тисяч рублів, отож їхати тепер на заробітки в Росію не дуже вигідно. Але, з іншого боку, в Україні і цього тепер не можна заробити”. Дівчина каже, що її мама все ж збирається повернутись в Україну, але трохи згодом. “Самі росіяни вже не задоволені політикою Путіна, бо ціни ростуть на очах, долар росте, але в цій країні не прийнято щось казати проти влади, — каже Наталя. — За два місяці, що я була в Росії, не побачила якогось негативного ставлення до мене через національність. Росіяни співчувають українцям, бо переконані, що то Америка зробила так, що на сході війна. У людей там нема доступу до правдивої інформації, от вони і живуть тим, що їм кажуть”.

Серед людей, які зараз шукають роботу у Росії, переважно вихідці з Донецької та Луганської областей. “Я шукаю роботу водієм у Росії. Торік працював у Підмосков’ї у будівельній фірмі, але вона через обвал рубля збанкрутувала, довелось повернутись в Украї­ну, — каже Руслан Кондауров з Кривого Рогу. — Так, у РФ зараз криза, рубль впав, але гривня впала ще більше. Мої бабуся і дідусь з Росії, зараз мені Росія ментально ближча”. Новий закон про іммігрантів чоловіка не лякає — він стосується тільки тих, хто хоче працювати легально. Замість офіційного патента можна щомісяця платити “певним людям”, і тебе не чіпатимуть.

Хоча масового повернення українських заробітчан з Росії наразі немає, у Державній міграційній службі кажуть, що кількість тих, хто повертається в Україну, зростає. Та чи варто з цього радіти? За різними оцінками, в Росії перебувають від 1,5 до трьох мільйонів трудових мігрантів з України. Усі ці люди просто не мають шансу знайти роботу на батьківщині, де через обвал гривні щодня банкрутують десятки фірм. Зрештою, гривня також залежна від заробітчан. Досі перекази з-за кордону перевищували суму прямих іноземних інвестицій. При цьому найбільша кількість переказів припадала саме на РФ. Починаючи з минулого року, обсяг переказів почав знижуватись. За даними НБУ, за дев’ять місяців 2014 року через міжнародні перекази в Україну надійшов 5,1 мільярда гривень, тоді як за такий самий період позаминулого року було 6,1 мільярда. При цьому значення таких переказів лише зросли. Якщо у 2013-му міжнародні перекази в Україну склали 4,6% ВВП, то у 2014-му — 5%. Як би це не цинічно звучало, але з українців за кордоном більше користі для економіки, ніж якби вони всі працювали в Україні.

Коментар для «ВЗ»

Тарас Доронюк,

експерт Центру дослідження суспільства

Точних цифр, скільки українців працює у РФ та скільки повернулось додому після нового року, нема. Але міграційний коридор Україна-Росія — найбільший серед країн так званого глобального Півдня. Даних за 2014 р. ще немає, але у 2012-2013 роках з України в РФ мігрували 3,7 мільйона осіб на рік, а з Росії в Україну — 3,5 мільйона. За 2013 рік з РФ в Україну надійшло 2,7 мільярда доларів грошових переказів, за дев’ять місяців минулого року — 1,6 млрд. Зрозуміло, що їх обсяг падає. Це пов’язано і зі зменшенням кількості наших трудових мігрантів у РФ, і з кризою в РФ. Чому їхали в Росію? Бо там була непогана зарплата, не треба було отримувати візу, вчити мову. Прогнозуємо, що тепер заробітчани, які працювали у РФ, будуть переорієнтовуватись на західні ринки. Скажімо, кількість заявок на дозволи на роботу у Польщу уже зросла у декілька разів. Працювати в Європі тепер значно вигідніше.

Росіянам доведеться самим будувати дачі своїм олігархам — українці, таджики та молдовани їдуть додому.

Схожі новини