Передплата 2024 «Добрий господар»

Світовий банк прогнозує для України підйом після спаду

  • 11.06.2014, 13:04
  • 1 640

"Серед країн СНД спостерігається уповільнення темпів економічного зростання", — йдеться в дослідженні. Серед основних чинників, що призвели до такого стану, його автори називають "уповільнення розвитку у державах, які є основними торговельними партнерами (в даному випадку йдеться, насамперед, про Росію і Китай — ред.), геополітичні тертя, зниження цін на метали і мінерали".

За даними фахівців СБ, "щомісячні виробничі показники Казахстану, України і Росії різко пішли вниз на початку 2014 року". Окрім того, вважають вони, "уповільнення активності у Росії і Китаї призвело до стримування зростання у Казахстані, для якого ці держави є основними торговельними партнерами". Поряд із цим відзначається, що з різних причин зниження показників буде відбуватися практично у всіх країнах регіону.

"Погіршення показників у найближчій перспективі пов'язане з послабленням економік Казахстану і України, а також з уповільненням темпів зростання у Росії", — йдеться в доповіді.

Якщо у 2013 році, за попередніми оцінками, темпи зростання регіонального ВВП мали скласти 4%, то цього року, за прогнозом СБ, вони можуть знизитися до 2,2%.

Щоправда, таке погіршення не має бути тривалим. Фахівці банку вважають, що вже наступного року цей показник підніметься до 4,6%, а в 2016-му — до 4,9%.

Експерти прогнозують Україні в 2014 році різкий спад в економіці цієї країни, який потім зміниться поступовим підйомом.

Згідно з наведеними у документі даними, у 2013 році українська економіка показала "нульове зростання", а в нинішньому може піти в "мінус 5%". До числа ключових аспектів, які погіршили прогноз у порівнянні з січнем цього року", автори доповіді відносять "втрату доступу на найбільший експортний ринок — російський, різке підвищення цін на імпортований газ і зниження цін на сталь та пшеницю — два головних експортних товари країни".

Як зазначається, "знецінення національної валюти, шоки, пов'язані з постачанням газу з Росії, а також ліквідація субсидій, що діяли усередині країни, підсилять інфляцію, підірвуть доходи громадян і чинитимуть тиск на споживчий попит". Окрім того, "слабкий банківський сектор стримує розвиток кредитів та інвестицій навіть за умови, що кризи у цій сфері вдалося уникнути".

Разом з тим експерти СБ прогнозують Україні доволі значне економічне зростання у середньостроковій перспективі, яке, втім, не зможе повністю покрити провал нинішнього року. Вони, зокрема, очікують, що у 2015 році ВВП країни зросте на 2,5%, а в 2016-му — ще на 4%.

Як повідомляли, ВВП України у четвертому кварталі 2013 року зріс на 3,7%, до цього падав п'ять кварталів поспіль: якщо у третьому і четвертому кварталах 2012 року спад склав 1,3% і 2,5% відповідно, то у 2013-му він прискорювався з 1,1% у першому кварталі до 1,3% — у другому і третьому.

У цілому за підсумками 2013 року зростання ВВП України було нульовим, а в 2012 році воно сповільнилося до 0,2% з 5,2% на рік раніше.

Джерело: "ИТАР-ТАСС"

Схожі новини