Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Від кримської цибулі плакатимуть росіяни?

  • 12.05.2014, 23:15
  • 1 568

“Поїхала на дачу сапати картоплю — а вона вся чорна. Сливка була обліплена цвітом, що навіть листя не було видно, і вимерзло все дочиста”, — скаржиться одна бабуся іншій. Чимало дачників, які бувають на городі тільки в суботу, минулими вихідними чекав неприємний сюрприз — через сильні заморозки (подекуди вночі було до 4 градусів морозу) померзли фруктові дерева і перші овочі. Тож цього літа навряд чи українці зможуть вдосталь поласувати фруктами — домашні померзли, кримських не буде, а імпортні будуть дорожчими через падіння гривні.

«У нас на відкритому ґрунті редиска, кілька видів салату, цибуля та кріп. Гідрометцентр обіцяв заморозки, то ми на ніч накривали агроволокном. Редисці нічого, а салат подекуди навіть під агроволокном підмерз. Було не менше двох градусів морозу», — каже фермер Михайло Чемерис, який спеціалізується на вирощуванні зелені.

“Мороз вдарив локально — поля, розташовані в низинах біля водойм, постраждали більше. Постраждала суниця садова (полуниця) — перші квіти почорніли. Звичайно, це не означає, що полуниць не буде взагалі — квіти, які ще не розпустились, не постраждали. Але саме перші квіти дають найкращі ягоди, — каже віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Ярослав Кардаш. — Заморозки частково знищили урожай садовини. У грецьких горіхів навіть листя почорніло, тому на урожай можна не розраховувати. Натомість картоплі заморозки не страшні. Навіть якщо наземна частина повністю змерзла, вона відросте. Такі заморозки бувають не кожного року. Цього року швидко почалась вегетація рослин, тому мороз їх серйозніше пошкодив. Коли вегетація починається пізніше, заморозки не такі страшні”.

За словами Ярослава Кардаша, цього року чекати на дешеві овочі та фрукти не варто. Якщо редискою, капустою, огірками і помідорами нас забезпечує Закарпаття, то цибуля — переважно кримська. Тому цього року українські господині плакатимуть не стільки від цибулі, скільки від цін на неї.

“Уже зараз ціни на цибулю пішли вгору. Звичайно, у нас теж її вирощують, але найякісніша і найкраще зберігається саме кримська. Будемо сподіватись, що інші “сухі” області, наприклад, Херсонська та Миколаївська, зорієнтувались і посіяли цього року більше цибулі. Попит на неї стабільно високий, а достатньої пропозиції не буде, — каже Ярослав Кардаш. — Важко буде замінити і кримський виноград. Зрозуміло, що імпортний буде дорожчий. Абрикосів-самосівів (дрібненькі “дикі” абрикоси, які в Криму ростуть вздовж доріг), які зривали і привозили на наші ринки, також не буде. Натомість овочів так званого борщового набору (картопля, морква, буряк, капуста) у нас достатньо. Вони найкраще ростуть саме у нашому помірному кліматі, тому їх, швидше, бракуватиме саме в Криму”.

Натомість голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич катастрофи ані у заморозках, ані у відсутності кримських фруктів не бачить. “Заморозки у першій декаді травня — традиційне явище. Звичайно, через них гине якась частина урожаю, насамперед фруктових дерев, але нічого неординарного не сталось. Крім того, заморозки пройшли переважно по північних та західних областях, а не по всій Україні, — каже Іван Томич. — Щодо кримських фермерів, то зрозуміло, що на них цього року сподіватись не варто. Це означає, що період ранніх фруктів, насамперед кісточкових, почнеться трохи пізніше. Скажімо, спочатку у нас завжди йшов кримський персик та абрикос, і лише через тиждень йшов херсонський, миколаївський, одеський... Черешня також спочатку йшла кримська, і лише потім — з інших областей. На півострові тепліше, тому і дозріває все швидше. Тому ранні черешні і персики можна замінити хіба імпортними. Зрозуміло, вони будуть дорожчими. А можна зачекати, коли почнуться українські”.

Утім, не лише заморозки та дефіцит фруктів через анексію Криму винні у тому, що вітаміни цього року будуть дорожчі. Вдарить по вітчизняних овочах та фруктах і знецінення гривні. Адже через дорогу валюту подорожчало пальне, засоби захисту рослин та мінеральні добрива, які у нас переважно імпортні. Зрозуміло, усе сільгоспвиробники закладуть у ціну своєї продукції.

А тим часом...

У трьох найтепліших районах Закарпаття — Іршавському, Мукачівському та Виноградівському — розпочався сезон збору врожаю ранньої черешні. Сезон, зазначають фахівці, через теплу весну почався на кілька тижнів раніше, ніж зазвичай.

Сільськогосподарські підприємства ранню черешню не вирощують. Її здебільшого висаджують на приватних присадибних ділянках. На ринках, кажуть закарпатці, ажіотажу серед покупців перша черешня не викликала. Бо дорога. А вже через кілька тижнів ця ягода почне радувати людей в інших районах області. Якщо погода не зіп­сується...