Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кілограм органічної картоплі – 30 гривень. А помідорів – 104!

Чому ці овочі такі дорогі? Їх вирощують без хімдобрив і пестицидів

Українці все частіше купують органічні, тобто натуральні, продукти. Про це свідчать дані ринку органіки, який цьогоріч зріс на 110 відсотків. Відрізнити органічні продукти від «хімії» стало набагато легше. В Україні уже місяць діє Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». «ВЗ» дізнався про правила розпізнавання органічних продуктів, з’ясував причину шалених цін на органіку та поцікавився майбутнім українських ринків та супермаркетів.

Власники екокрамничок із прийняттям закону про органічні продукти зітхнули з полегшенням — Верховна Рада врегулювала правила їхньої діяльності. «Тепер вже можна розширюватися. У нас є дві екокрамнички, до травня плануємо відкрити ще два нові магазини, — каже маркетолог магазину органічних продуктів Тетяна Дученко. — Раніше не було жодного законодавства з цього приводу. Цим зловживали виробники звичайної продукції. Щоб заманити покупців, використовували назви «органічна» чи «натуральна» на своїх продуктах. Зараз, якщо на продукції — логотип органіки або ви стверджуєте, що у вас натуральна продукція, — повинні мати відповідний сертифікат».

Причому не один, а одразу два сертифікати. Перший — для підтвердження екологічно чистого поля. Це означає, що на цій території щонайменше останні три роки не застосовували жодних хімічних добрив, пестицидів та домішок, а для обробки землі використовували виключно фізичну силу. В Україні такі території є на Закарпатті та в Київській області. Другий сертифікат — на виробництво та збір урожаю. Це означає, що тварини живуть в сприятливих умовах, у великих загонах, їх годують лише органічними кормами. Через це вони довго набирають вагу, що й позначається на ціні м’яса. У крамничці органічних продуктів є теляча вирізка по 400 гривень за кілограм!

Цього року до виробництва органічної продукції приєднався постачальник свинини. «Кілограм такої свинини коштує 300 гривень. Якщо клієнт замовляє у мене три кілограми м’яса, то я просто щаслива»,- ділиться Тетяна Дученко. — «До нас заходить багато людей. Часто-густо кажуть: «Та я у себе в селі все вирощую!» Але дрібний виробник може не знати, що річка, яка тече поруч з полем, забруднена. Не знає, що місцевий завод викинув промислові відходи до річки. Ця людина впевнена, що у неї чиста продукція, а насправді навіть у супермаркеті товари якісніші, ніж у неї. Бо там принаймні є ветеринарна сертифікація».

Молочні продукти в органічних магазинах коштують не набагато дорожче за звичайні. Для прикладу, йогурт — 12, молоко — 15, кефір — 18 гривень. Їх відносять до категорії соціальних продуктів. А от ціни на м’ясо, овочі, фрукти, деякі крупи справді «кусаються» — вдвічі, а то й втричі вищі. Кіло картоплі коштує 30 гривень, мандаринів — 39, а за кілограм помідорів доведеться викласти усі 104 гривні.

У магазинчику помітив пенсіонера, який купив собі трилітровий яблучний сік за 77 гривень та крупи, середня вартість яких — гривень з 50. Познайомився з чоловіком. 64-річний Микола Побелян — агроном за фахом. Чоловік каже, що без натуральних продуктів не може жити. «Я 20 років тому переїхав з Чернігівщини до Києва. Вже тоді не міг їсти звичайних продуктів з ринку чи з магазинів. Мій організм просто не сприймав тих продуктів, тому долав відстань 300 кілометрів до Чернігівщини, щоб привезти собі картоплі, овочів, м’яса та яєць», — поділився пан Микола.

Лікар народної медицини Борис Скачко передбачає збільшення магазинів з органічними продуктами. «За кордоном такі еколавки популярні», — ділиться лікар. Але й зауважує, що не кожен українець матиме змогу купувати продукти за високою ціною, тому дає декілька порад. «По-перше, їсти багато овочів та фруктів. Навіть у домашніх умовах, при термообробці, можна знешкодити негативні властивості продукту. Це можна зробити і з м’ясом. Якщо його відварити, то шкідливі хімічні речовини зникають. По-друге, будьте уважними із вибором соку, консервів та ковбасних виробів. Ви повинні довіряти виробнику, бо довести якість таких продуктів можна лише в хімічних лабораторіях».

Висока ціна — чи не головний доказ натуральності продукту. Не забувайте також про познач­ку у вигляді зеленого «Євролистка» із зірочками — це підтверджує органічність продукту не тільки в Україні, а й у всій Європі. Та якщо у вас виникли найменші сумніви — попросіть у власників сертифікати, де зазначається детальна інформація про вирощування продуктів. Не забувайте перевіряти термін придатності, адже, як правило, органічні продукти зберігаються менше часу, ніж звичайні.

Інна Кравчук,

лікар-дієтолог

У всіх продуктах, які продають на наших ринках, є ксенобіотики (чужорідні для організму хімічні речовини). Щоб зібрати хороший урожай, додають різноманітні хімічні добрива, обприскують рослини хімічними засобами від шкідників та збудників захворювань. Усе це потрапляє у нашу тарілку. В організмі “хімікати” провокують збої на клітинному рівні...

У мене є знайомі, які привозять молочні продукти з-за кордону, бо у великих містах навіть молока нормального не купиш. Люди, що живуть у селах, також невідомо що п’ють. Беруть “перевірене” молоко від однієї корови, але ж не проводять бактерійних посівів.

Якщо фінанси дозволяють, радила б купувати органічні продукти. У Європі, США виробники також орієнтуються на заможних покупців. Утім, у розвинутих країнах навіть дешеві продукти якісні, не шкодять здоров’ю...

Схожі новини