Передплата 2024 «Добрий господар»

Гривня може послизнутись... на олії

Навіть якщо у світі олія подешевшає, українці купуватимуть її за тими ж цінами, що й нині

Стабільність української гривні цього року залежить не лише від дій Нацбанку, а й від... соняшнику. Аналітики Oil World прогнозують, що виробництво рослинних олій та жирів вперше за багато років перевищить попит. У світі наростили виробництво соняшникової та соєвої олії, а попит біодизельної промисловості не зріс, як того очікували виробники. Прогнозують, у 2013-2014 маркетинговому році виробництво 17 рослинних олій та жирів сягне 193,8 млн. тонн, що на 6,5 мільйона більше, ніж торік, хоча попит залишиться на рівні минулого року. Зрозуміло, що ціни на олійні культури та олію можуть впасти.

Спитаєте, що мають ціни на олію до курсу гривні? Все дуже просто. Стабільність гривні залежить від валютної виручки українських експортерів. Попит на чорні метали та руду, які досі були основною статтею українського експорту, падає. Торік вперше експорт сільгосппродукції впритул наблизився до експорту чорної металургії (чорні метали становили 27,5% експорту за минулий рік, сільгосппродукція — 24,3%). При цьому українські експортери олії та олійних культур заробили значно більше, ніж ті компанії, які займаються експортом зернових. Минулого року Україна заробила на продажу соняшникової олії 4 мільярди доларів, тоді як на кукурудзі — 3,9 мільярда, пшениці — 2,4 мільярда. Ще 800 мільйонів доларів країні приніс експорт ріпаку. Тому якщо впадуть світові ціни на олію — впадуть валютні надходження в Україну, а це може похитнути курс гривні.

Зрештою, ціни на соняшник в Україні уже почали знижуватись. Якщо два тижні тому насіння закуповували по 4650-4950 грн. за тонну, то тепер — по 4500 гривень. Чимало господарств уже почали збирати новий урожай соняшнику, тому вимушені розпродувати залишки, аби було куди складувати свіже насіння. Утім, українським господиням очікувати зниження цін на соняшникову олію годі. Їм і далі доведеться платити по 12-16 гривень за літр. А все через державне регулювання цін.

“Ціни на олію на роздрібному ринку не залежать ні від чого, окрім домовленостей між державними органами та виробниками, — каже керівник консалтингової компанії “ПроАгро” Микола Верницький. — Україна за рік виробляє до трьох мільйонів тонн олії, тоді як споживає близько півмільйона. Олійно-жирові підприємства заробляють здебільшого на експорті, а не на продажу на внутрішній ринок. Відповідно, аби держава не перешкоджала їм експортувати товар, вони погоджуються тримати стабільні ціни на внутрішньому ринку. Як наслідок, ціни на олію в Україні не підвищуються, коли вони зростають на зовнішніх ринках, але в той же час не знижуються, коли знижуються у світі”.

Експерт не вірить, що Україна може постраждати від зниження попиту на олію у світі, оскільки соняшникова, на відміну від соєвої чи ріпакової, завжди в ціні. “Саме Україна визначає світові ціни на соняшникову олію, оскільки займає майже половину світового ринку. Соняшникову олію мало чим можна замінити. Пальмовою чи рапсовою її можна замінити лише для переробляння, натомість для особистого споживання люди вибирають соняшникову. Разом зі зростанням добробуту в бідних країнах там зростає попит на соняшникову олію”, — каже Микола Верницький. Натомість в Україні, як і в багатьох європейських країнах, споживання соняшникової олії зменшується. За останні десять років в Україні споживання традиційної соняшникової олії знизилось на 10%. Причин декілька. З одного боку, українці намагаються знизити кількість жирів у своєму раціоні. Мікрохвильовки, пароварки також сприяють зменшенню споживання жирів. З іншого боку, заможніші українці намагаються урізноманітнити свій раціон оливковою, кукурудзяною та лляною оліями.

А тим часом...

В Україні скоро зможуть збирати два урожаї соняшнику на рік. Про це заявила головний агрометеоролог Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. За її словами, через зростання середньодобових температур рослини дозрівають швидше. Цього року збір урожаю почався на два-три тижні швидше, ніж зазвичай. Таким чином, якщо виробники комбінуватимуть ранні та пізні сорти, зможуть збирати два урожаї за сезон.

Схожі новини