Передплата 2024 «Добра кухня»

Картоплі на базарі багато, але за безцінь продавати не хочуть

ґазди, які самі виростили «другий хліб», кажуть, що бульба має бути дорожча

Уявити життя українця без картоплі — неможливо. Картопля у першій страві, чи на гарнір — смажена, варена, парена, чи хто собі ще яку придумає, — на столі мусить бути. Це другий хліб у кожній хаті. Мабуть, немає жодної родини, яка би на зиму не робила запасів цього овоча.

Цього року картопля у наших краях вродила так само рясно, як і торік.. Тому сільські газди привозять її у міста на продаж. Недавно поверталася ввечері додому, майже біля мого під’їзду господар продавав свою картоплю по 1,50 гривні. “Пані, купіть сітку-дві, бо вже смеркає. Хочу додому їхати”, — просив чоловік. Думаю, чого купувати біля дому, якщо на гуртовому базарі “Шувар” можна взяти дешевше. Минулого року моя сусідка так само “накололася” з бізнесом біля хати — на початку вересня купила картоплю на зиму по 1,80 грн. Боялася, потім не буде. А на ринках продавали по гривні і навіть по 80 копійок.

Вже наступного дня їду на “Шувар”. Картоплі — море, по 1,30 продають. На вигляд — “дротяник” (хвора картопля, з чорними прожилками всередині). Дехто на десять копійок дорожче просить. Знайшла гарну картоплю по 1,50 гривні. Пан Микола з Золочева сам виростив і сам привіз до Львова. Каже, дешевше не дасть.

— Знаєте, як то треба наробитися? А бульба в мене во яка файна вродила! — каже пан Микола. — Не хочете — не беріть. Додому повезу, а дешевше не дам.

— Чула, деякі господарі шкодують, що насадили стільки картоплі. Бо вона дешева, то й зарібку не буде.

— Та що ви слухаєте?! Бульби того року є досить. Якщо порахувати, скільки вклав грошей в ту бульбу — добрива, хімікати, викопати... І при цьому накинути по 20 копійок на кілограмі — то вже буде заробок. А хто має багато гектарів під бульбою — то й рахувати не треба. І так зрозуміло!

— Якби я хотіла стати фермером, скільки б мені треба було вкласти грошей, щоб заробити? Скажімо, у мене є 2 га землі...

— Купуєте насіння за 10 тисяч гривень, ще десять піде на добрива. Якщо урожай буде такий, як торік і цього року, то заробите 40 тисяч.

— На Волині сумніваються, чи взагалі викопувати ту картоплю, бо заготівельники дають від 80 копійок до гривні за кілограм.

— То би їм ще дуже повезло, якби приїхав заготівельник і забрав всю картоплю по 80 копійок за кілограм (сміється. — Г. Я.). Бо поважний фермер, якщо засадить 10 гектарів картоплею і накине тільки по 20 копійок на кілограмі, буде мати близько 100 тисяч гривень прибутку. Я свою бульбу продаю другий тиждень, сам привожу. Минулої неділі люди продавали по 80 копійок тут, на базарі, і не продали! Повезли додому.

Думки про те, чи вигідно вирощувати і продавати картоплю, розходяться. Пан Микола мене переконав, що зиск у такому бізнесі очевидний, інші ж доводять, що витрати на те, аби виростити хороший врожай, вищі, ніж прибуток, оскільки часто собівартість городини вища, ніж ціна реалізації.

Так само казала Євгенія Чомка з Мостиського району. У той рік, коли картоплю на зиму продавали по чотири гривні, господарі добре заробили. Її син Іван наступного року засадив бульбами все, що тільки міг. А врожай був, як у казці. Господарі не знали, куди її подіти. У Івановому погребі картопля долежала до весни. А весною продавав по 60 копійок. “Їли родичі зі Львова задурно, варили корові і свиням. Свині повипасалися на тій бульбі, — жартує пані Євгенія, — були такі тлусті, хоч на виставку давай”. Цього року, як каже господиня, “Іван обороти збавив”, то посадив на третину менше.

У Андрія Семчини з Жидачівщини картопля велика, перебрана. Господар бідкається, що заготівельники (точніше, ті, хто купує, щоб перепродати) хочуть брати за безцінь. Більше гривні ніхто не дає. Чоловік має на продаж близько 15 тонн, каже, на насіння та добрива пішло з 15 тисяч гривень. То ніколи у житті не віддасть по гривні. Тому й вантажить на свою стареньку “газельку” і везе у місто сам.

— Тільки так зможу хоч трохи заробити, — каже Андрій. — З Польщі картоплі не везу, сам гарую на полі, і дітей змалечку привчаю до роботи. То тяжка праця, і за неї має бути відповідна плата. Нормальна ціна картоплі на сьогодні має бути дві гривні. Але хто ж дасть?

Коментар для «ВЗ»

Василь КУЗЬКО, начальник Львівського обласного державного центру експертизи сортів рослин, кандидат сільськогосподарських наук

Картопля цього року гарно вродила. А щодо видатків і прибутків — це вже як хто вміє господарювати. За нашими розрахунками, на сьогодні з гектара картоплі можна зібрати 250-центнерний урожай. Це якщо давати всі необхідні добрива. У такому разі затрати становитимуть близько 19 тисяч гривень. Собівартість цієї картоплі буде 76 копійок за кілограм. Але ж треба ще враховувати транспортні витрати, плюс ринковий збір на базарі. Навіть якщо це все сплюсувати і продати картоплю на ринку по 1,10-1,20 — це вже вигідно. Думаю, що саме така ціна й буде. Це за нашими підрахунками. Якщо ж брати селянські господарства, затрати будуть менші. Вони не рахують свою заробітну плату у цій роботі. І не дають такого рівня добрив для захисту рослин, як ми робимо. Що ж до того, що на 10 гектарах господар може заробити 100 тисяч гривень, думаю, це буде проблематично. Якби господар займався реалізацією не товарної картоплі, а насіннєвого матеріалу, тоді можна сподіватися такого заробітку. Щодо товарної картоплі, то тут треба зважати на сорти, які підходять до нашої зони. Якщо брати високопродуктивні сорти, можна отримати з гектара не 250-центнерний врожай картоплі, а 400-центнерний. Нам підходить польський сорт картоплі “Тайфун”, дає високий врожай, добре зберігається, на весну не втрачає своїх смакових якостей, має високу лежкість — його можна зберігати до липня. Добре для нашої місцевості підходить сорт німецької селекції, ранньостиглий “Беллароза” (в народі його називають “Біла роса”), характеризується великим розміром бульб. У нашій області можна розраховувати на 500-центнерний урожай. Але він ранньостиглий, тому й не лежить довго. Не можна відкидати сортів Аграрного університету, що у Дублянах.

Схожі новини