Рокамболь заважує 100−150 грамів
Уже четвертий рік поспіль тернопільчанка Людмила Павлова на своїй дачі, що в селі Кутківцях, вирощує незвичний для краю рокамболь (інші назви — іспанський або кіпрський часник)
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/496732/chasnyk.jpg)
Нинішнього сезону урожай видався непоганим (завдяки сприятливій погоді). Одна головка заважує у середньому 100−150 грамів.
«Кожен зубчик великий, значно соковитіший від звичайного часнику. Він більш м’який, без різкого гострого смаку», — каже господиня.
За словами жінки, першого та другого року майже всі зібрані зубчики вона використовувала для садіння, розширюючи площу під згаданою культурою. Тільки цьогоріч нарешті дочекалася достатньої кількості плодів. Вистачить не лише собі: частину врожаю має намір роздати друзям та знайомим, аби популяризували в області незвичну городину. Бо поки що її рідко зустрінеш на українських ділянках.
Пані Людмила висаджує рокамболь наприкінці жовтня. Використовує дітки (на одній цибулині їх виростає до півтора десятка), зубці чи цибулини-однолітки.
Репродуктивний матеріал пенсіонерка попередньо впродовж місяця витримує у холодильнику. Після такого гартування насіння 20 хвилин знезаражує в розчині марганцівки.
Важливо правильно вибрати грядку. Вона повинна бути відкритою, добре освітленою (внаслідок затінення зменшується віддача, рослини хворіють). Кращі попередники — бобові та баштанні культури, капуста, огірки. А ось на місці часнику, цибулі й картоплі рокамболь висаджувати не варто (через спільні шкідники).
Новинка віддає перевагу нейтральним ґрунтам. Під перекопування сюди обов’язково вносьте перегній чи компост.