Передплата 2024 «Добрий господар»

Рокамболь заважує 100−150 грамів

Уже четвертий рік поспіль тернопільчанка Людмила Павлова на своїй дачі, що в селі Кутківцях, вирощує незвичний для краю рокамболь (інші назви — іспанський або кіпрський часник)

Людмила Павлова задоволена цьогорічним урожаєм рокамболю. Фото – Суспільне Тернопіль.
Людмила Павлова задоволена цьогорічним урожаєм рокамболю. Фото – Суспільне Тернопіль.

Нинішнього сезону уро­жай видався непоганим (за­вдяки сприятливій погоді). Одна головка заважує у середньому 100−150 грамів.

«Кожен зубчик великий, значно соковитіший від звичайного часни­ку. Він більш м’який, без різкого го­строго смаку», — каже господиня.

За словами жінки, першого та другого року майже всі зібрані зуб­чики вона використовувала для садіння, розширюючи площу під згаданою культурою. Тільки цього­річ нарешті дочекалася достатньої кількості плодів. Вистачить не лише собі: частину врожаю має намір роздати друзям та знайомим, аби популяризували в області незвичну городину. Бо поки що її рідко зустрі­неш на українських ділянках.

Пані Людмила висаджує рокам­боль наприкінці жовтня. Викорис­товує дітки (на одній цибулині їх ви­ростає до півтора десятка), зубці чи цибулини-однолітки.

Репродуктивний матеріал пенсіонерка попередньо впродовж місяця витримує у холодильнику. Після та­кого гартування насіння 20 хвилин знезаражує в розчині марганцівки.

Важливо правильно вибрати грядку. Вона повинна бути відкри­тою, добре освітленою (внаслідок затінення зменшується віддача, рослини хворіють). Кращі попередники — бобові та баштанні культури, капуста, огірки. А ось на місці час­нику, цибулі й картоплі рокамболь висаджувати не варто (через спільні шкідники).

Новинка віддає перевагу ней­тральним ґрунтам. Під перекопу­вання сюди обов’язково вносьте перегній чи компост.

Схожі новини