Передплата 2025 «Добрий господар»

Корисні чипси: з овочів — для перекусу, з фруктів — для десертів

Апетитні хрумкі чипси — найпопулярніший снек, чи то посиденьки у компанії, чи перегляд фільму. Про шкоду такого перекусу знає багато хто, а ось відмовитися від нього під силу не кожному. Приготувати чипси можна й у домашніх умовах, щоб вони перейшли з розряду шкідливої їжі у корисну закуску

Хрусткі картопляні чипси з лимоном
Хрусткі картопляні чипси з лимоном

Найголовніше у приго­туванні домашніх чипсів — тонка нарізка. Для цьо­го стане у пригоді спеціаль­ний слайсер або гострий кухар­ський ніж. Іноді для такої нарізки використовують овочечистку.

Способів приготування іс­нує кілька: можна запекти на­туральні чипси у духовці, по­передньо застеливши деко пергаментним папером, або використовувати спеціаль­ні прилади, такі як дегідратор, сушарка й аерогриль. Варіант із фритюром не стосується ко­рисних чипсів. Якщо ж готує­те чипси в духовці, допустимо скропити їх невеликою кількіс­тю оливкової олії.

Щоб чипси на виході були хрусткими і рівномірно при­готувалися, кладіть їх на деко одним шаром на відстані одна від одної, періодично перевертаючи під час запікання. Вико­ристовуйте улюблені спеції для яскравого аромату і смаку.

Хрусткі картопляні чипси з лимоном

500 г картоплі, 1 лимон, 3 ст. ложки оливкової олії, 0,5 ч. ложки меленої зіри, сіль і гострий мелений чер­воний перець.

Розігріти духовку до 200°С. Картоплю очистити і наріза­ти кружальцями завтовшки 5−6 мм (найзручніше нарізати за допомогою тертки-мандолі­ни). Лимон вимити щіткою, об­сушити, зняти цедру дрібною терткою, вичавити сік.

Змішати 2 ст. ложки лимон­ного соку, оливкову олію, зіру та трохи гострого перцю. По­лити цією сумішшю карто­плю і перемішати руками, щоб кожна скибочка була покри­тою пряною олією. Застелити 2 дека пергаментом і виклас­ти картоплю в один шар. Запі­кати у духовці 15 хв. Перевер­нути скибочки і запікати ще 10−12 хв. У готових чипсах краї починають загортатись і ста­ють коричневими. Готові чипси скропити лимонним соком, по­сипати лимонною цедрою і сіл­лю, остудити на решітці.

Бурякові чипси зі спеціями

1 кг буряків, 1 ст. ложка меленого чорного перцю, 1 ч. ложка меленого рожево­го перцю, 2 ст. ложки сухої зелені петрушки, 2 ст. ложки сухого майорану, сіль.

Буряки загорнути у фольгу і запікати в духовці, розігрітій до 180°С, залежно від розміру від 40 хв до 1 год. Облити буряки холодною водою і очистити від шкірки.

Злегка остудити, наріза­ти круглими скибочками за­втовшки близько 1 см. Посо­лити, поперчити, посипати майораном і петрушкою. За­лишити на 2 год. Викласти ски­бочки буряків на деко в один шар і в’ялити у духовці, нагрітій до 100°С, 2 год.

Вийняти буряки з духовки, підсушити за кімнатної темпе­ратури, доки вони не стануть еластичними, 1−2 дні. Зберіга­ти у щільно закритих коробках або пластикових контейнерах. Шари можна перекласти папе­ровими рушниками: вони вби­ратимуть вологу.

Чипси з бананів

2 банани середньої сти­глості, 0,5 лимона.

Очистити банани від шкір­ки і нарізати кружальцями за­втовшки 3 мм. Духовку розі­гріти до 100°С. Деко застелити папером для випікання.

Викласти на деко кружальця бананів, залишаючи відстань між ними. Скропити лимонним соком. Поставити деко у духо­вку на 1 год 30 хв. Переверну­ти бананові слайси і запікати ще 30 хв.

Якщо чипси не прилипають до паперу і добре підсушили­ся, можна вимикати нагріван­ня. Якщо банани видадуться м’якими, сушити їх ще 30 хв. Потім вимкнути духовку і зали­шити чипси вистигати з відкри­тими дверцятами.

Хрумкі бананові чипси ма­ють легкий карамельний смак і годяться не лише для переку­су — їх можна додавати в кашу на сніданок, прикрашати ними випічку та десерти.