Корисні чипси: з овочів — для перекусу, з фруктів — для десертів
Апетитні хрумкі чипси — найпопулярніший снек, чи то посиденьки у компанії, чи перегляд фільму. Про шкоду такого перекусу знає багато хто, а ось відмовитися від нього під силу не кожному. Приготувати чипси можна й у домашніх умовах, щоб вони перейшли з розряду шкідливої їжі у корисну закуску
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/529323/chypchy.jpg)
Найголовніше у приготуванні домашніх чипсів — тонка нарізка. Для цього стане у пригоді спеціальний слайсер або гострий кухарський ніж. Іноді для такої нарізки використовують овочечистку.
Способів приготування існує кілька: можна запекти натуральні чипси у духовці, попередньо застеливши деко пергаментним папером, або використовувати спеціальні прилади, такі як дегідратор, сушарка й аерогриль. Варіант із фритюром не стосується корисних чипсів. Якщо ж готуєте чипси в духовці, допустимо скропити їх невеликою кількістю оливкової олії.
Щоб чипси на виході були хрусткими і рівномірно приготувалися, кладіть їх на деко одним шаром на відстані одна від одної, періодично перевертаючи під час запікання. Використовуйте улюблені спеції для яскравого аромату і смаку.
Хрусткі картопляні чипси з лимоном
500 г картоплі, 1 лимон, 3 ст. ложки оливкової олії, 0,5 ч. ложки меленої зіри, сіль і гострий мелений червоний перець.
Розігріти духовку до 200°С. Картоплю очистити і нарізати кружальцями завтовшки 5−6 мм (найзручніше нарізати за допомогою тертки-мандоліни). Лимон вимити щіткою, обсушити, зняти цедру дрібною терткою, вичавити сік.
Змішати 2 ст. ложки лимонного соку, оливкову олію, зіру та трохи гострого перцю. Полити цією сумішшю картоплю і перемішати руками, щоб кожна скибочка була покритою пряною олією. Застелити 2 дека пергаментом і викласти картоплю в один шар. Запікати у духовці 15 хв. Перевернути скибочки і запікати ще 10−12 хв. У готових чипсах краї починають загортатись і стають коричневими. Готові чипси скропити лимонним соком, посипати лимонною цедрою і сіллю, остудити на решітці.
Бурякові чипси зі спеціями
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D0%B1%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%96%20%D1%87%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B8.jpg)
1 кг буряків, 1 ст. ложка меленого чорного перцю, 1 ч. ложка меленого рожевого перцю, 2 ст. ложки сухої зелені петрушки, 2 ст. ложки сухого майорану, сіль.
Буряки загорнути у фольгу і запікати в духовці, розігрітій до 180°С, залежно від розміру від 40 хв до 1 год. Облити буряки холодною водою і очистити від шкірки.
Злегка остудити, нарізати круглими скибочками завтовшки близько 1 см. Посолити, поперчити, посипати майораном і петрушкою. Залишити на 2 год. Викласти скибочки буряків на деко в один шар і в’ялити у духовці, нагрітій до 100°С, 2 год.
Вийняти буряки з духовки, підсушити за кімнатної температури, доки вони не стануть еластичними, 1−2 дні. Зберігати у щільно закритих коробках або пластикових контейнерах. Шари можна перекласти паперовими рушниками: вони вбиратимуть вологу.
Чипси з бананів
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D1%87%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B8%20%D0%B7%20%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B2.jpg)
2 банани середньої стиглості, 0,5 лимона.
Очистити банани від шкірки і нарізати кружальцями завтовшки 3 мм. Духовку розігріти до 100°С. Деко застелити папером для випікання.
Викласти на деко кружальця бананів, залишаючи відстань між ними. Скропити лимонним соком. Поставити деко у духовку на 1 год 30 хв. Перевернути бананові слайси і запікати ще 30 хв.
Якщо чипси не прилипають до паперу і добре підсушилися, можна вимикати нагрівання. Якщо банани видадуться м’якими, сушити їх ще 30 хв. Потім вимкнути духовку і залишити чипси вистигати з відкритими дверцятами.
Хрумкі бананові чипси мають легкий карамельний смак і годяться не лише для перекусу — їх можна додавати в кашу на сніданок, прикрашати ними випічку та десерти.