Передплата 2025 «Добра кухня»

Чипси небезпечні для здоров’я

Чипси вважають одним із найпопулярніших серед молоді продуктів, проте вони посідають перші місця у рейтингах шкідливих для здоров’я людини товарів. Кожен шматочок смаженої картоплі з ароматизаторами запускає механізм, який шкодить організму

Фото pexels
Фото pexels

У 100 г чипсів близько 30−35 г жирів, частина з яких — жирні кислоти омега-6. У великій кіль­кості вони можуть спричиняти запальні процеси в організмі.

Навіть одна порція чипсів може покривати до 50% реко­мендованої добової норми солі (5−6 г). А постійний надлишок солі у раціоні спричиняє безліч проблем. Це призводить до під­вищення артеріального тиску, що значно підвищує ризик серцевих нападів та інсультів. Також пору­шується робота нирок, сіль за­тримує рідину в організмі, через що з’являються набряки та тьмя­ність шкіри. Крім того, у чипсах часто є хімічні добавки та консер­ванти. Наприклад, глутамат на­трію. Він створює хибне відчуття задоволення, змушуючи їсти все більше, що загрожує головними болями, втратою концентрації та туманом у голові.

Також у чипсах є небезпечна речовина акриламід. Це токсич­на сполука, що має канцерогенні властивості. Вона утворюється під час смаження продукту та погано впливає на нирки, очі, печінку, центральну нервову систему. Крім того, чипси мають високу калорійність, що стано­вить у середньому 500−700 ккал на 100 г продукту. Відомий «пив­ний животик» у чоловіків часто формується не через вживання пива, а саме через картопляні снеки, які призводять до появи зайвої ваги.