Кухар з протезом працює за улюбленим фахом
Володимиру Брітікову з Лисичанська 21 рік. У червні 2022 року під час обстрілу росіянами рідного міста хлопець отримав важке поранення і втратив руку. Його врятували українські військові. Після реабілітації у львівському госпіталі, у Superhumans Center Володимирові встановили міоелектричний протез
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/508650/protez.jpg)
Зараз Володимир працює кухарем у Трапезній Українського католицького університету. Вчиться жити і працювати по-новому. Попри травму, хлопець старанно опановує нові навички, бо найбільше любить готувати і хоче реалізуватися у цій професії. Після школи здобув освіту кухаря- кондитера в училищі № 92 Сіверськодонецька, почав працювати.
— У той день, коли отримав поранення, я прокинувся зранку, пішов на балкон, щоб взяти дрова. І саме у цей момент туди прилетів снаряд. Від вибуху я відлетів аж до вхідних дверей. Подумав, що це вже все… кінець. Але, дякувати Богу, прибігли сусіди і покликали військових. Вони надали мені першу медичну допомогу. Спершу мене привезли в Лисичанську лікарню, потім я вже прокинувся у Дніпрі, — розповів Володимир Брітіков. — Мама була на Львівщині, тож мене скерували на лікування у Львівський обласний госпіталь інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи.
У Superhumans Center у Львові парубку встановили протез руки. Зараз звикає працювати з ним, адаптовується. Однак щиро радіє, що зміг повернутися до улюбленої роботи, завдяки програмі працевлаштування Superhumans підібрали вакансію кухаря у Трапезній УКУ.
— Я працював кухарем до війни, і це нелегко навіть з двома руками. Щоб готувати, потрібні швидкість, вправність. Колектив у Трапезній — чудовий, доброзичливий, завжди допомагають, підказують, дуже добре до мене ставляться. Якщо я щось не розумію і прошу допомогти, завжди відгукуються, — з вдячністю розповідає Володимир. — Спершу готував гаряче, нарізки, а тепер — котлети, інші м’ясні страви.
Із читачами «Високого Замку» Володимир охоче поділився рецептом м’яса по- французьки. Це була перша страва, яку він приготував після того, як отримав протез.
М’ясо по-французьки з ананасом
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/03/%D0%BC%D1%8F%D1%81%D0%BE.jpg)
400 г курячого філе, 1 банка консервованих ананасів, 1 помідор, 5 ст. ложок майонезу або сметани, 100 г твердого сиру, сіль, чорний мелений перець, спеції - за смаком.
Куряче філе нарізати тонкими пластами і відбити з двох боків, посолити і поперчити.
Помідор нарізати тонкими кружальцями. Викласти м’ясо на деко, вистелене пергаментом. Змастити кожен шматок курки майонезом або сметаною.
Викласти на шматки курки по кружальцю помідора й ананаса, посипати натертим сиром. Запікати у розігрітій до 150°С духовці 40 хв.