Передплата 2024 ВЗ

Полонинська зупа, гугля, буляники, тарчані пироги…

Правдиві бойки відроджують автентичні страви

Голова товариства «Бойківщина» Андрій Німець гуртує довкола себе правдивих бойків і третій рік поспіль здійснює експедиції неповторним краєм своїх предків. Вивчає і досліджує історію, побут, кулінарні традиції. Збираючи рецепти, відтворює їх і частує ними усіх охочих.

Одна з перших експедицій була у Мшанець — гірське бой­ківське село у Самбірському районі Львівської області.

— Ми завітали до громади з кулінарною експедицією, щоб ознайомитися з автентичними бойківськими стравами, які до­тепер готують місцеві госпо­дині, а переписи передають з покоління в покоління. Вдома я зготував одну з таких страв — яшню. Розповідь опубліку­вав на своїй сторінці у мережі «Фейсбук». Надзвичайно бага­то людей відгукнулися і розпо­віли, як вони готують саме цю страву, — ділиться Андрій Ні­мець. — Усі вважають, що кар­патські страви — банош і бо­грач. Це не наші страви. Ми знайшли на Міжгірщині автен­тичний рецепт полонинської зупи, страви верховинських вівчарів. Це різновид бойків­ської, трохи гострої страви, бо там є паприка. Окрім неї - бол­гарський перець, помідори. Го­тують її на телятині.

Саме полонинську зупу ва­рили на фестивалі «До бойків у гості» у великому казані на 1200 порцій. У той час це була велика атракція.

З початком повномасштаб­ної війни в Україні - у люто­му 2022 року — на залізнично­му вокзалі у Львові у великому 320-літровому казані вперше закипіла апетитна смачна по­лонинська зупа. Цією ситною стравою бойки частували тих, хто втікав від війни з різних ку­точків України і прибував еваку­аційними потягами до Львова. Таким чином директор ресто­рану «Бойківська гостина» Ан­дрій Німець та популяризатор бойківської кухні Іван Бойко за­початкували добру справу, яка згодом переросла в масштаб­ний проєкт, до якого долучи­лись сотні небайдужих людей, а згодом організації World Central Kitchen, Fest Lokal.

— Людей (внутрішньо пере­селених. — Авт.) ставало що­раз більше. Страву вибрали ситну та багату на інґредієнти. Одного дня видали вісім каза­нів (близько 10 тисяч порцій). За підрахунками, за весь час ми приготували близько 800 казанів, а це 256 000 літрів, — пригадує Андрій Німець.

Бойки вірять, що незабаром зварять святкову переможну страву!

Полонинська зупа

200 г яловичини, 100 г картоплі, 50 г свіжих помідо­рів, 30 г болгарського пер­цю, 20 г ріпчастої цибулі, 25 г моркви, 10 г петрушки, 10 г смальцю, дрібка кмину, 1 зубчик часнику, сіль — до смаку, дрібка червоного ме­леного перцю, пучок зелені.

Для галушок: 15 г борош­на, 1,5 яйця.

Цибулю нарізати кубика­ми і легко обсмажити. Додати м’ясо, нарізане на шматочки, посолити, посипати червоним перцем і стушкувати до готов­ності. Додати нарізані кубика­ми моркву та петрушку, зали­ти росолом (їжкою) або водою і варити 10−17 хв, потім дода­ти нарізану картоплю, галуш­ки, болгарський перець, свіжі помідори, сіль. Тісто для га­лушок готувати так, як на лок­шину. Наприкінці варіння зупу присмачити кмином, часни­ком, зеленню.