Полонинська зупа, гугля, буляники, тарчані пироги…
Правдиві бойки відроджують автентичні страви
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/495313/boiky.jpg)
Голова товариства «Бойківщина» Андрій Німець гуртує довкола себе правдивих бойків і третій рік поспіль здійснює експедиції неповторним краєм своїх предків. Вивчає і досліджує історію, побут, кулінарні традиції. Збираючи рецепти, відтворює їх і частує ними усіх охочих.
Одна з перших експедицій була у Мшанець — гірське бойківське село у Самбірському районі Львівської області.
— Ми завітали до громади з кулінарною експедицією, щоб ознайомитися з автентичними бойківськими стравами, які дотепер готують місцеві господині, а переписи передають з покоління в покоління. Вдома я зготував одну з таких страв — яшню. Розповідь опублікував на своїй сторінці у мережі «Фейсбук». Надзвичайно багато людей відгукнулися і розповіли, як вони готують саме цю страву, — ділиться Андрій Німець. — Усі вважають, що карпатські страви — банош і бограч. Це не наші страви. Ми знайшли на Міжгірщині автентичний рецепт полонинської зупи, страви верховинських вівчарів. Це різновид бойківської, трохи гострої страви, бо там є паприка. Окрім неї - болгарський перець, помідори. Готують її на телятині.
Саме полонинську зупу варили на фестивалі «До бойків у гості» у великому казані на 1200 порцій. У той час це була велика атракція.
З початком повномасштабної війни в Україні - у лютому 2022 року — на залізничному вокзалі у Львові у великому 320-літровому казані вперше закипіла апетитна смачна полонинська зупа. Цією ситною стравою бойки частували тих, хто втікав від війни з різних куточків України і прибував евакуаційними потягами до Львова. Таким чином директор ресторану «Бойківська гостина» Андрій Німець та популяризатор бойківської кухні Іван Бойко започаткували добру справу, яка згодом переросла в масштабний проєкт, до якого долучились сотні небайдужих людей, а згодом організації World Central Kitchen, Fest Lokal.
— Людей (внутрішньо переселених. — Авт.) ставало щораз більше. Страву вибрали ситну та багату на інґредієнти. Одного дня видали вісім казанів (близько 10 тисяч порцій). За підрахунками, за весь час ми приготували близько 800 казанів, а це 256 000 літрів, — пригадує Андрій Німець.
Бойки вірять, що незабаром зварять святкову переможну страву!
Полонинська зупа
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D0%B7%D1%83%D0%BF%D0%B0.jpg)
200 г яловичини, 100 г картоплі, 50 г свіжих помідорів, 30 г болгарського перцю, 20 г ріпчастої цибулі, 25 г моркви, 10 г петрушки, 10 г смальцю, дрібка кмину, 1 зубчик часнику, сіль — до смаку, дрібка червоного меленого перцю, пучок зелені.
Для галушок: 15 г борошна, 1,5 яйця.
Цибулю нарізати кубиками і легко обсмажити. Додати м’ясо, нарізане на шматочки, посолити, посипати червоним перцем і стушкувати до готовності. Додати нарізані кубиками моркву та петрушку, залити росолом (їжкою) або водою і варити 10−17 хв, потім додати нарізану картоплю, галушки, болгарський перець, свіжі помідори, сіль. Тісто для галушок готувати так, як на локшину. Наприкінці варіння зупу присмачити кмином, часником, зеленню.