Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коли набридла «паперова» робота, взялася за роботу для душі

Готує за власними, особливими рецептами

Фото з архіву Лілії Лисих.
Фото з архіву Лілії Лисих.

Львів'янка Лілія Лисих понад 23 роки працювала в органах державної влади. Кілька років тому наважилась на відчайдушний крок і кардинально змінила своє життя.

Готує смаколики разом зі своїм чоловіком Орес­том. Виховують двійко гар­неньких діточок — сина Богдана і донечку Аню. Саме перебуваючи у другій декретній відпуст­ці, жінка почала готувати. За­раз працює над створенням кулінарних смаколиків, робить те, що найбільше любить. Тим, хто куштував її страви, дуже смакувало. Так шанувальни­ків її кулінарного таланту щора­зу більшало, адже страви, при­готовлені господинею, справді мають неперевершений смак.

Карпатка з лососем, кіш-лорени із різноманітними на­чинками, львівський сирник, фарширована риба… Це лише кілька фірмових страв із ве­ликого переліку того, що є у крафтовому наборі цієї гос­подині. Фірмовим є й печінко­вий торт або, як вона його на­зиває, — печінковий «Спартак» — із тоненьких 30, а то й 40 кор­жів. Ще одна особливість цьо­го торта у тому, що печінку пе­ретирає крізь сито, тому у готовому виробі ви не знайде­те жодного прожилка.

Топовими є й кіші, які готує Лілія за власними рецептами. Довго випробовувала тісто, щоб отримати таке, яке хоті­ла, — еластичне, тоненьке, ніж­не. Начинка у кожного кіша чи пирога інша. Першим був кіш із в’яленими помідорами, сиром дорблю і хамоном. Тоді ці про­дукти ще не були у нас поши­рені, але дуже смакували тим, хто їх куштував. Вона ретельно підходить до вибору продуктів, із яких готує. Усі мають бути найвищої якості.

Лілія дуже любить експе­риментувати, тому рецепти у неї - власні, особливі. Жодно­го рецепта з Інтернету не має. Усе робить на свій смак.

А ще Лілія готує і передає свої кулінарні шедеври на пе­редову. Там наші воїни уже знають Лілині кіші, Орестів бо­грач. Також подружжя приго­щає смаколиками захисників, які на лікуванні у львівському госпіталі.

— Із великим задоволенням готую смаколики для інших. Завжди роблю як для себе, — ділиться господиня.

Сирник у пісочному тісті

Для тіста: 200 г масла, 2 жовтки + 1 яйце, 100 г цукру, дрібка солі, 1 ч. ложка роз­пушувача, 400 г борошна.

Для сирної маси: 1 кг сме­танкового сиру, 200 г цу­кру, 8 яєць, 200 г масла, це­дра 1 лимона й 1 апельсина, 1−2 ст. ложки кукурудзяного крохмалю або пачка ваніль­ного пудингу.

Для помадки: 200 г верш­ків 30%, цукрова пудра.

Додатково: близько 100 г квасолі; вершки, цу­крова пудра, крем-сир і фрукти — для прикрашання.

Тісто. Змішати усі інґредієн­ти, викласти масу у форму. По­ставити її на 40 хв у холодиль­ник.

Сирна маса. Сир змолоти на м’ясорубці, додати цукор, яйця і збити міксером.

Додати м’яке масло і все ра­зом знову збити. Додати цедру лимона й апельсина, ванільний цукор, кукурудзяний крохмаль або ванільний пудинг.

Тісто наколоти виделкою. На дно викласти квасолю. Ви­пікати у духовці, розігрітій до температури 200°C, 10−15 хв.

Вийняти форму з духовки, викласти на тісто сирну масу. Випікати за температури 180°C 40 хв. Остудити.

Прикрасити збитими верш­ками із цукровою пудрою, крем-сиром і фруктами.