Троянди і фіалки — на десерт
Квіти корисні для серця і судин
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/492858/13kvitu-varenia.jpg)
Використовували квіти в їжу з давніх-давен. Нині мистецтво приготування квітів добре розвинене у Китаї, Японії, В'єтнамі, Індії та Лівії. У Європі лідерство тримає французька кулінарія. Перевагу віддають великим зацукрованим квітам, які добре виглядають на низьких стравах поряд з екзотичними фруктами чи напоями.
В Європі використовують близько 50 їстівних квітів. Пелюстки соняшнику подають до столу як желе, вишуканими ласощами вважають мариновані квіти гарбуза, абрикосові квіти під тонким шаром меду пропонують на десерт… Квіти багатьох рослин додають до запіканок, сиропів, желе, десертів, супів, варень, вина.
Квіти використовують не лише для прикрашання, а й у салатах та напоях, заморожують у кубиках льоду, використовують у маринадах.
Найпоширеніша їстівна квітка у світі - пелюстки троянди, з яких варять варення, джеми, мармелад, готують чаї, морозиво, додають до десертів. Варення з троянди корисне для серця та судин, допомагає у випадку застуди та зменшує зубний біль, якщо змастити ним ясна. Ці ласощі нормалізують травлення і знижують ймовірність розвитку виразки шлунка.
Фіалки — квіти з солодкувато- м’ятним смаком та ніжним ароматом. У їжу можна вживати всі частини їстівної квітки. Найчастіше квітки фіалок використовують для прикрашання десертів свіжими і зацукрованими, додають до салатів та коктейлів. Фіалки використовують як заварку для чаю. Цукати з фіалок можна їсти, запиваючи чаєм, а можна прикрашати ними торти, кекси, пудинги або тістечка. Фіалки в цукрі можна кинути в шампанське — під впливом бульбашок вони розкриються, а напій матиме насичений колір і фіалковий запах.
Квіти кабачків, гарбуза, цукіні фарширують, смажать у клярі, додають у супи. Подають як самостійну страву або на гарнір.
У настурцій їстівні всі частини рослини, крім коріння. Квітки мають приємний свіжий аромат і злегка перцевий смак. У листі настурції вдвічі більше аскорбінової кислоти, ніж у листі петрушки. Листя і квіти настурції добре поєднуються із сирами, їх кладуть у салати, десерти, м’ясні та рибні страви. Дрібно нарізані пелюстки настурції додають у вершкове масло, яке використовують для бутербродів. На квітах настоюють оцет.
Чорнобривці - квіти з легкою ноткою цитрусу. В їжу можна використовувати лише тонколисті чорнобривці. Їх додають в олію, оцет або тісто для надання золотистого кольору та оригінального смаку. З чорнобривцями маринують помідори.
Квітки календули мають приємний свіжий аромат і ледь перцевий смак, поєднуються із сиром, їх кладуть у салати, десерти, м’ясні страви. Кухарі рекомендують обсмажувати суцвіття в оливковій олії, смачно, якщо додати пелюстки календули в яєчню.
Варення з трояндових пелюсток
І. 100 г пелюсток чайної троянди, дрібка лимонної кислоти, 500 г цукру.
ІІ.100 г пелюсток троянди, 2 склянки цукру, 1 лимон.
І. На пелюстках бажано обрізати білу частину, якою вони кріпляться до квітки. Ретельно промити пелюстки, облити окропом, замочити у холодній воді на 15 хв. Просушити пелюстки. Змішати із лимонною кислотою та третиною цукру, залишити на 6 год. Тоді решту цукру залити водою і довести до кипіння. Варити сироп 3−4 хв, знімаючи піну. У сироп висипати пелюстки із цукром. Варити варення близько 15 хв, доки пелюстки не стануть м’якими. Готове варення розлити у простерилізовані банки і закрити кришками.
ІІ. Пелюстки ретельно промити й обсушити. Скропити соком лимона, посипати цукром і залишити на 6 год, періодично помішуючи. Опісля суміш пелюсток із цукром збити блендером до однорідності. Викласти у простерилізовану банку і закрити кришкою.
Зацукровані фіалки
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/07/13_kvitu-fialku.jpg)
100 г дрібного цукру, 50 г квіток їстівних фіалок, 1 яйце (білок).
Промити квіти у холодній воді та обсушити на паперовому рушнику.
Збити білок із невеликою кількістю води. Розтерти у ступці цукор.
Викласти квіти на пергамент. Акуратно змастити всі пелюстки білком. Перевернути квітки і повторити процедуру. Особливу увагу приділити серединці квітки. Якщо в цьому місці вона мало зацукрується, то пелюстки можуть обламатися під власною вагою.
З усіх боків присипати квіти цукром. Переконатися, що пелюстки не злипаються. Цукрова скоринка має бути тонкою і ледь вологою. Готові квіти в цукрі викласти на деко і поставити у духовку, розігріту до 60°С, на 2−3 год. За кімнатної температури це триватиме не менш ніж 24 год.
Зацукровані квіти перекласти у скляну банку. За кімнатної температури можуть зберігатися 3 місяці, у холодильнику — щонайменше 6 місяців.