Передплата 2024 ВЗ

Троянди і фіалки — на десерт

Квіти корисні для серця і судин

Варення з трояндових пелюсток
Варення з трояндових пелюсток

Використовували квіти в їжу з давніх-давен. Нині мистецтво приготування квітів добре розвинене у Китаї, Японії, В'єтнамі, Індії та Лівії. У Європі лідерство тримає французька кулінарія. Перевагу віддають великим зацукрованим квітам, які добре виглядають на низьких стравах поряд з екзотичними фруктами чи напоями.

В Європі використовують близько 50 їстівних кві­тів. Пелюстки соняшни­ку подають до столу як желе, вишуканими ласощами вва­жають мариновані квіти гар­буза, абрикосові квіти під тон­ким шаром меду пропонують на десерт… Квіти багатьох рос­лин додають до запіканок, си­ропів, желе, десертів, супів, варень, вина.

Квіти використовують не лише для прикрашання, а й у салатах та напоях, заморожу­ють у кубиках льоду, викорис­товують у маринадах.

Найпоширеніша їстівна квіт­ка у світі - пелюстки троянди, з яких варять варення, джеми, мармелад, готують чаї, моро­зиво, додають до десертів. Ва­рення з троянди корисне для серця та судин, допомагає у випадку застуди та зменшує зубний біль, якщо змастити ним ясна. Ці ласощі нормалізу­ють травлення і знижують ймо­вірність розвитку виразки шлунка.

Фіалки — квіти з солодкувато- м’ятним смаком та ніжним аро­матом. У їжу можна вживати всі частини їстівної квітки. Найчас­тіше квітки фіалок використову­ють для прикрашання десертів свіжими і зацукрованими, до­дають до салатів та коктейлів. Фіалки використовують як за­варку для чаю. Цукати з фіалок можна їсти, запиваючи чаєм, а можна прикрашати ними тор­ти, кекси, пудинги або тістеч­ка. Фіалки в цукрі можна кину­ти в шампанське — під впливом бульбашок вони розкриються, а напій матиме насичений колір і фіалковий запах.

Квіти кабачків, гарбуза, цу­кіні фарширують, смажать у клярі, додають у супи. Пода­ють як самостійну страву або на гарнір.

У настурцій їстівні всі час­тини рослини, крім коріння. Квітки мають приємний свіжий аромат і злегка перцевий смак. У листі настурції вдвічі біль­ше аскорбінової кислоти, ніж у листі петрушки. Листя і квіти настурції добре поєднуються із сирами, їх кладуть у салати, десерти, м’ясні та рибні стра­ви. Дрібно нарізані пелюстки настурції додають у вершко­ве масло, яке використовують для бутербродів. На квітах на­стоюють оцет.

Чорнобривці - квіти з лег­кою ноткою цитрусу. В їжу можна використовувати лише тонколисті чорнобривці. Їх до­дають в олію, оцет або тісто для надання золотистого ко­льору та оригінального смаку. З чорнобривцями маринують помідори.

Квітки календули мають приємний свіжий аромат і ледь перцевий смак, поєднуються із сиром, їх кладуть у салати, десерти, м’ясні страви. Куха­рі рекомендують обсмажувати суцвіття в оливковій олії, смач­но, якщо додати пелюстки ка­лендули в яєчню.

Варення з трояндових пелюсток

І. 100 г пелюсток чайної троянди, дрібка лимонної кислоти, 500 г цукру.

ІІ.100 г пелюсток троян­ди, 2 склянки цукру, 1 ли­мон.

І. На пелюстках бажано об­різати білу частину, якою вони кріпляться до квітки. Ретель­но промити пелюстки, облити окропом, замочити у холодній воді на 15 хв. Просушити пе­люстки. Змішати із лимонною кислотою та третиною цукру, залишити на 6 год. Тоді решту цукру залити водою і довес­ти до кипіння. Варити сироп 3−4 хв, знімаючи піну. У сироп висипати пелюстки із цукром. Варити варення близько 15 хв, доки пелюстки не ста­нуть м’якими. Готове варен­ня розлити у простерилізовані банки і закрити кришками.

ІІ. Пелюстки ретельно про­мити й обсушити. Скропи­ти соком лимона, посипати цукром і залишити на 6 год, періодично помішуючи. Опісля суміш пелюсток із цукром зби­ти блендером до однорідності. Викласти у простерилізовану банку і закрити кришкою.

Зацукровані фіалки

100 г дрібного цукру, 50 г квіток їстівних фіалок, 1 яйце (білок).

Промити квіти у холодній воді та обсушити на паперово­му рушнику.

Збити білок із невеликою кількістю води. Розтерти у ступці цукор.

Викласти квіти на перга­мент. Акуратно змастити всі пелюстки білком. Переверну­ти квітки і повторити процеду­ру. Особливу увагу приділити серединці квітки. Якщо в цьому місці вона мало зацукрується, то пелюстки можуть обламати­ся під власною вагою.

З усіх боків присипати квіти цукром. Переконатися, що пе­люстки не злипаються. Цукро­ва скоринка має бути тонкою і ледь вологою. Готові квіти в цу­крі викласти на деко і постави­ти у духовку, розігріту до 60°С, на 2−3 год. За кімнатної темпе­ратури це триватиме не менш ніж 24 год.

Зацукровані квіти переклас­ти у скляну банку. За кімнатної температури можуть зберіга­тися 3 місяці, у холодильнику — щонайменше 6 місяців.

Схожі новини