На Золочівщині працює волонтерська кухня. Ліплять вареники, крутять голубці, печуть хліб та печиво
У селі Луговому Заболотцівської ОТГ Золочівського району на Львівщині на третій день повномасштабного вторгнення у місцевому дитячому садочку відкрили волонтерську кухню. Відтоді тут готують різні смаколики для наших захисників та мешканців прихистку у госпісі, який евакуювали у сусіднє село Заболотці зі Сіверська, що на сході України
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/491623/varenyky.jpg)
Продуктами допомагають місцеві мешканці та ФОПи. Волонтерки збираються на кухні щотижня, здебільшого на вихідні. За один раз можуть і 16 п’ятилітрових відер вареників приготувати.
Спершу тут працювали лише місцеві жительки. Згодом долучилися переселенки, яких прихистили у Луговому. Щоразу, як тільки має вільний час, приходить на волонтерську кухню Тамара Могила, яка евакуювалася з Краматорська Донецької області, і на Золочівщині вона живе вже понад рік. Любить ліпити вареники, бо таким чином відволікається від того, що відбувається у країні.
Поспішає на волонтерську кухню і Яна Кокіна з Харкова, яка є студенткою третього курсу юридичного факультету Харківського національного університету імені Каразіна. Зараз навчається дистанційно, гроші на продовження навчання їй допомогли знайти завдяки проєкту Адвокаційна підтримка жінок ВПО. Яна живе у подруги бабусі з березня минулого року. Як тільки приїхала сюди з мамою, молодшим братом та хлопцем, то плела сітки в місцевому клубі. Згодом почала приходити на кухню.
— Спершу ми готували для місцевих хлопців, які чергували на блокпостах і у військових частинах. Згодом почали пекти хліб, батони, пиріжки, солодку продукцію — сухарики, рогалики, горішки, — розповідає керівниця кухні Альбіна Поцілуйко, директорка Лугівського ДНЗ.
Тепер готову продукцію волонтери заморожують і зберігають. У день, коли волонтери їдуть на фронт, передають їм готові страви.
За словами Альбіни Поцілуйко, найбільший попит на передовій — на випічку і хліб. Військові не раз дякували волонтеркам за свою невтомну працю.
— Хлопці кажуть, що коли приїздить наш хліб, їм пахне рідним домом. Також велику кількість продукції передаємо у госпіс, що знайшов прихисток у сусідньому селі Заболотці. Щотижня передаємо пиріжки, вареники, голубці, — каже Альбіна Поцілуйко.
Рогалики з трояндовим варенням
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/06/%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8.jpg)
500 г борошна, 300 г масла чи маргарину, 50 г дріжджів, 100 г цукру, 3 жовтки, пів склянки сметани, 1 ч. ложка ванільного цукру, 100 г трояндового варення, цукор- пудра — для посипання.
Борошно, масло, дріжджі і цукор розтерти, додати сметану, жовтки. Вимісити густе тісто, як на вареники.
Поділити на 8 частин, розкачати в круг 2−3 мм завтовшки, нарізати на 8 сегментів.
На широкий край трикутничка викладати начинку, згорнути рогалик. Викласти на застелене пергаментом деко, випікати за температури 1800С близько 20 хв. Охолоджені рогалики посипати цукровою пудрою.
Сирник з маком
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/06/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA.jpg)
1 кг домашнього сиру, 250 г цукру, 4 яйця, 180 г масла, 100 г маку, по 1 ст. ложці манної крупи і крохмалю, 100 г родзинок, цедра 1 лимона, ванільний цукор — до смаку, цукрова пудра — для оздоблення.
Сир перетерти з цукром і додати окремо збиті яйця, добре вимішати.
До сирної маси додати манку, крохмаль, ванільний цукор, масло, цедру лимона і вимішати міксером.
Додати декілька столових ложок сирної суміші до завчасно запареного і перетертого маку, ретельно вимішати і викласти у форму для випікання.
Зверху викласти сирну масу, змішану з родзинками, і помістити в розігріту духовку.
Випікати за температури 1800С близько 1 год.
Коли сирник охолоне, притрусити цукровою пудрою.