Передплата 2024 «Добрий господар»

На Золочівщині працює волонтерська кухня. Ліплять вареники, крутять голубці, печуть хліб та печиво

У селі Луговому Заболотцівської ОТГ Золочівського району на Львівщині на третій день повномасштабного вторгнення у місцевому дитячому садочку відкрили волонтерську кухню. Відтоді тут готують різні смаколики для наших захисників та мешканців прихистку у госпісі, який евакуювали у сусіднє село Заболотці зі Сіверська, що на сході України

Фото: Суспільне – Львів.
Фото: Суспільне – Львів.

Продуктами допома­гають місцеві меш­канці та ФОПи. Волон­терки збираються на кухні щотижня, здебільшого на ви­хідні. За один раз можуть і 16 п’ятилітрових відер вареників приготувати.

Спершу тут працювали лише місцеві жительки. Зго­дом долучилися переселенки, яких прихистили у Луговому. Щоразу, як тільки має вільний час, приходить на волонтер­ську кухню Тамара Могила, яка евакуювалася з Краматорська Донецької області, і на Золо­чівщині вона живе вже понад рік. Любить ліпити вареники, бо таким чином відволікаєть­ся від того, що відбувається у країні.

Поспішає на волонтер­ську кухню і Яна Кокіна з Хар­кова, яка є студенткою тре­тього курсу юридичного факультету Харківського на­ціонального університету іме­ні Каразіна. Зараз навчається дистанційно, гроші на продо­вження навчання їй допомо­гли знайти завдяки проєкту Адвокаційна підтримка жінок ВПО. Яна живе у подруги бабу­сі з березня минулого року. Як тільки приїхала сюди з мамою, молодшим братом та хлопцем, то плела сітки в місцевому клу­бі. Згодом почала приходити на кухню.

— Спершу ми готували для місцевих хлопців, які чергува­ли на блокпостах і у військових частинах. Згодом почали пекти хліб, батони, пиріжки, солод­ку продукцію — сухарики, ро­галики, горішки, — розповідає керівниця кухні Альбіна Поці­луйко, директорка Лугівсько­го ДНЗ.

Тепер готову продукцію во­лонтери заморожують і збері­гають. У день, коли волонтери їдуть на фронт, передають їм готові страви.

За словами Альбіни По­цілуйко, найбільший попит на передовій — на випічку і хліб. Військові не раз дякували волонтеркам за свою невтом­ну працю.

— Хлопці кажуть, що коли приїздить наш хліб, їм пахне рідним домом. Також велику кількість продукції передаємо у госпіс, що знайшов прихис­ток у сусідньому селі Заболот­ці. Щотижня передаємо пиріж­ки, вареники, голубці, — каже Альбіна Поцілуйко.

Рогалики з трояндовим варенням

500 г борошна, 300 г мас­ла чи маргарину, 50 г дріж­джів, 100 г цукру, 3 жовт­ки, пів склянки сметани, 1 ч. ложка ванільного цукру, 100 г трояндового варення, цукор- пудра — для посипання.

Борошно, масло, дріжджі і цукор розтерти, додати смета­ну, жовтки. Вимісити густе тіс­то, як на вареники.

Поділити на 8 частин, розка­чати в круг 2−3 мм завтовшки, нарізати на 8 сегментів.

На широкий край трикутнич­ка викладати начинку, згорнути рогалик. Викласти на застеле­не пергаментом деко, випікати за температури 1800С близько 20 хв. Охолоджені рогалики по­сипати цукровою пудрою.

Сирник з маком

1 кг домашнього сиру, 250 г цукру, 4 яйця, 180 г масла, 100 г маку, по 1 ст. ложці манної крупи і крохма­лю, 100 г родзинок, цедра 1 лимона, ванільний цукор — до смаку, цукрова пудра — для оздоблення.

Сир перетерти з цукром і додати окремо збиті яйця, до­бре вимішати.

До сирної маси додати ман­ку, крохмаль, ванільний цукор, масло, цедру лимона і виміша­ти міксером.

Додати декілька столових ложок сирної суміші до завчас­но запареного і перетертого маку, ретельно вимішати і ви­класти у форму для випікання.

Зверху викласти сирну масу, змішану з родзинками, і помістити в розігріту духовку.

Випікати за температури 1800С близько 1 год.

Коли сирник охолоне, при­трусити цукровою пудрою.

Схожі новини