Юшка по-скадовськи, еклери — від кримчан, кава — від херсонців
На виставці-ярмарку «Львів — Місто міст» збирали кошти для купівлі дронів
Цікаво і смачно було тим, хто завітав тієї неділі у Стрийський парк, на благодійну виставку- ярмарок «Львів — Місто міст», організовану в межах відзначення 767-ліття Львова. Присутні ніби потрапили у своєрідну мандрівку Україною. Організаторами дійства стали Львівська міська рада, зокрема управління туризму. Українці з різних регіонів смакували кавою, випічкою та іншими стравами, а також представляли свої крафтові вироби та сувеніри, доповнювали усе чарівною музикою.
Благодійна виставка- ярмарок зібрала українців з Донеччини, Луганщини, Херсонщини, Харківщини, Сумщини, Київщини, Запоріжжя та Криму, які зараз живуть та творять у Львові. Гості дізналися про культурні особливості прифронтових і окупованих регіонів, а ще долучилися до збору коштів для потреб Збройних сил України, зокрема на закупівлю 5 дронів для 125-ї Окремої бригади тероборони. Упродовж дня тут відбувалися лекції, майстер-класи, фейс-арт, музичні виступи. Можна було скуштувати найсмачніші страви з Криму, Херсона, Скадовська, Маріуполя. А ще була змога у релокованих підприємців придбати крафтові вироби, каву, випічку тощо.
Курортне місто Скадовськ — тимчасово окуповане, його міський голова Олександр Яковлєв — у Львові. У багатьох Скадовськ асоціюється зі смачними морепродуктами, зокрема рибою. Олександр Яковлєв бички в томаті вважає суто скадовською стравою. Ну і, звісно, морську юшку. Її можна було скуштувати в багатьох місцях Скадовська. Тож сам мер Скадовська варив юшку на святі Львова і частував присутніх (на фото).
Багатьом львів'янам полюбилися вироби «Кримської перепічки — домашньої пекарні». До дня міста «Кримська перепічка» дивувала своєю смачнющою випічкою та еклерами.
Не оминали гості й павільйону кав’ярні-пекарні КІІТ, яка об'єднала Ірпінь, Бородянку, Ніжин. Тут готували кисневі коктейлі й пироги.
Смакували й кавою з кавотягу і кав’ярні «Там, де кава» з Херсона.
Цікавинкою заходу стали декоративні аромасвічки Rekava у біорозкладних місткостях з переробленої кавової гущі із символічними ароматами регіонів України.
Головне, що звучало у виступах організаторів і гостей свята, — якнайшвидше дочекатися Перемоги, щоб міста, які вимушено покинули українці, стали безпечними і люди могли повернутися у рідні домівки.
Кримськотатарський янтик з бараниною і телятиною
Янтик — страва кримськотатарської кухні, схожа на чебуреки. Але є одна принципова відмінність у способі приготування.
Для тіста: 1 склянка борошна, 1 яйце, ¼ склянки холодної води, дрібка солі.
Для начинки: 300 г мішаного фаршу з яловичини та баранини, 1 середня цибулина, зелень (петрушка, зелена цибуля), вершкове масло.
З усіх складників замісити тісто. Воно має бути пластичним і не надто тугим. Накрити тісто тарілкою і залишити на пів години.
М’ясо для фаршу посікти ножем на дрібненькі шматочки або змолоти на м’ясорубці.
Цибулю та зелень дрібно посікти, перемішати з фаршем, посолити, поперчити.
Тісто розділити на невеликі шматочки. Розкачати шматочок тіста за діаметром пательні, на якій готуватимете янтики. Тісто має бути дуже тонке, напівпрозоре, тож треба пильнувати, щоб ніде не порвалося.
На половину кружальця тіста викласти фарш тонким рівним шаром. Накрити фарш другою половиною тіста, добре заліпити, обрізати нерівні краї.
Не розкачувати всі кружальця завчасно. Тонке тісто швидко сохне і не буде ліпитися.
Розігріти чисту суху пательню на середньому вогні. Викладати на неї по два янтики, смажити по 3−4 хв з кожного боку (на поверхні тіста мають з’явитися світло-коричневі плямки).
Викладати готові янтики на тарілку, змащуючи кожен розтопленим маслом.