Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Шешорах готують на фронт, навіть коли немає світла

На невеличкій кухні у 150-літній будівлі школи в карпатському селі Шешорах (Косівський район Івано-Франківщини) з перших днів війни готують для воїнів Збройних сил України. Зокрема, смачну випічку, яку везуть передову

Фото автора
Фото автора

На цій кухні у мирний час Любов Палагнюк году­вала близько 100 дітей, які навчаються у школі. Від по­чатку повномасштабної війни представники громади зорга­нізувалися й на волонтерських засадах печуть різні смаколики.

На місцевому Ютюб-кана­лі «Наші Бесаги» зараз розпо­відають, які гостинці готують прикарпатці для наших захис­ників. Це пиріжки з лівером, хрупаники за давнім рецептом бабусь, пироги зі сиром та ма­ком, пироги з яблуками, пам­пушки, вареники, булочки, ва­трушки, калачики з повидлом…

У Шешорах, навіть коли ви­микали електроенергію, при­готували чимало страв. У шко­лі є старе приміщення з піччю на дровах, якою ніхто не ко­ристувався. Зараз, під час війни, її трохи підремонтували, і коли не було світла, стара ча­вунна піч знову стала у пригоді. Окрім того, ґаздині на ватрі ва­рили голубці, вареники.

На початку війни односель­чани щодня приходили і допо­магали всім, що треба, — від солі до цукру, олією, маргари­ном, яйцями… Приносили, хто що міг, давали гроші. Зараз переважно дають гроші, а во­лонтери купують, намагають­ся придбати безпосередньо на складах, аби дешевше.

Місцеві господині залиша­ють домашню роботу і прихо­дять до пані Люби на допомо­гу. З початку війни із села кожні два дні відправляли бус їжі. На­лагодили співпрацю між во­лонтерами зі Шешорів і су­сіднього села Пістині. Тутешні місцеві, переважно чоловіки, роблять різні м’ясні вироби — ковбаси, шинки, тушкованки, паштети. «У нас вийшов такий дует — вони роблять фарш, а ми — тісто», — розповіла Любов Палагнюк.

Пиріжки з лівером

4−5 картоплин, 1 л води, 0,5 пачки дріжджів, 2 яйця, дріб­ка куркуми, 100 мл олії, 1 ст. ложка цукру, 2 ст. ложки солі.

Для начинки: 700 г фар­шу зі свинячого чи яловичо­го серця, легенів, печінки, 2 цибулини, 1 морквина, чор­ний перець, сіль — до смаку.

Начинка. Підготувати сер­це до варіння. Двічі залити в ка­струлі окропом, проварити після закипання 5 хв. Злити відвар. У третій воді варити серце близь­ко 1,5 год до м’якості. Для сма­ку додати цілі цибулину і морк­вину. Готове серце остудити. За тим же принципом зварити ле­гені, тільки готувати у другому відварі. Щоб шматок не спли­вав, притиснути його тарілкою і встановити вантаж, наприклад, банку з водою. Час готуван­ня — 1 год. Вийняти і охолоди­ти. Нарізати печінку невеликими шматочками. Покришити дріб­ними кубиками цибулину. Ви­класти на пательню, влити трохи олії. Пасерувати цибулю до лег­кої рум’яності. Додати шматочки печінки. Смажити на сильному вогні 4−5 хв, до напівготовнос­ті. Викласти в миску, охолодити. Нарізати охололі легені і серце шматками. Змолоти всі субпро­дукти на м’ясорубці на фарш. По­солити, поперчити до смаку.

Для тіста зварити картоплю. Збити блендером разом із во­дою, в якій вона варилася. До­дати теплої води до картоплі і добре розмішати. Додати дріж­джі і замісити легке тісто. Вси­пати трохи цукру, кілька жмень солі, добре перемішати, роз­терти. Збити яйця, додати трохи куркуми — для кольору і користі. Вилити до тіста. Долити олії. По­ступово додавати борошно і за­місити тісто. Тісто поставити в тепле місце хоча б на 2 год, щоб підросло. Розкачати, нарізати на шматочки близько 50 г, скачати кульки. Накрити плівкою, зали­шити на 10 хв. Розкачати колоб­ки на коржі. Викласти начинку в центр. Зліпити заготовки пиріж­ків. Знову прикрити плівкою на 10 хв. Розігріти пательню з олі­єю, викласти заготовки. Обсма­жувати на середньому вогні 3−4 хв з обох боків. Перекласти гото­ві пиріжки з лівером на паперо­ву серветку, щоб видалити зайвий жир.

Хрупаники (або амоняки)

1 пачка маргарину, 1 літрова банка борошна, 3 яйця, 1 склянка цукру, 3 ст. ложки кислого молока або смета­ни, 1 ст. ложка амоняку, олія — для змащування дека.

У миску покласти пачку мар­гарину і додати частину борош­на. У другій мисці збити яйця з цукром на однорідну консис­тенцію. Додати кисле молоко (або сметану) і амоняк. Пере­терти твердий маргарин з бо­рошном, щоб отримати крихке тісто. Влити збиті яйця, дода­ти решту борошна і замісити м’яке нелипке тісто. Тісто роз­качати не дуже тоненько і поси­пати цукром. Усе тісто нарізати на невеликі шматки, можна ви­різати різні фігурки. Заготовки викласти на деко, змащене олі­єю. Випікати у духовці за тем­ператури 180°С 12−15 хв.

Схожі новини