У Шешорах готують на фронт, навіть коли немає світла
На невеличкій кухні у 150-літній будівлі школи в карпатському селі Шешорах (Косівський район Івано-Франківщини) з перших днів війни готують для воїнів Збройних сил України. Зокрема, смачну випічку, яку везуть передову
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/486255/volontery-kukhnia.jpg)
На цій кухні у мирний час Любов Палагнюк годувала близько 100 дітей, які навчаються у школі. Від початку повномасштабної війни представники громади зорганізувалися й на волонтерських засадах печуть різні смаколики.
На місцевому Ютюб-каналі «Наші Бесаги» зараз розповідають, які гостинці готують прикарпатці для наших захисників. Це пиріжки з лівером, хрупаники за давнім рецептом бабусь, пироги зі сиром та маком, пироги з яблуками, пампушки, вареники, булочки, ватрушки, калачики з повидлом…
У Шешорах, навіть коли вимикали електроенергію, приготували чимало страв. У школі є старе приміщення з піччю на дровах, якою ніхто не користувався. Зараз, під час війни, її трохи підремонтували, і коли не було світла, стара чавунна піч знову стала у пригоді. Окрім того, ґаздині на ватрі варили голубці, вареники.
На початку війни односельчани щодня приходили і допомагали всім, що треба, — від солі до цукру, олією, маргарином, яйцями… Приносили, хто що міг, давали гроші. Зараз переважно дають гроші, а волонтери купують, намагаються придбати безпосередньо на складах, аби дешевше.
Місцеві господині залишають домашню роботу і приходять до пані Люби на допомогу. З початку війни із села кожні два дні відправляли бус їжі. Налагодили співпрацю між волонтерами зі Шешорів і сусіднього села Пістині. Тутешні місцеві, переважно чоловіки, роблять різні м’ясні вироби — ковбаси, шинки, тушкованки, паштети. «У нас вийшов такий дует — вони роблять фарш, а ми — тісто», — розповіла Любов Палагнюк.
Пиріжки з лівером
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%96%D0%B6%D0%BA%D0%B8.jpg)
4−5 картоплин, 1 л води, 0,5 пачки дріжджів, 2 яйця, дрібка куркуми, 100 мл олії, 1 ст. ложка цукру, 2 ст. ложки солі.
Для начинки: 700 г фаршу зі свинячого чи яловичого серця, легенів, печінки, 2 цибулини, 1 морквина, чорний перець, сіль — до смаку.
Начинка. Підготувати серце до варіння. Двічі залити в каструлі окропом, проварити після закипання 5 хв. Злити відвар. У третій воді варити серце близько 1,5 год до м’якості. Для смаку додати цілі цибулину і морквину. Готове серце остудити. За тим же принципом зварити легені, тільки готувати у другому відварі. Щоб шматок не спливав, притиснути його тарілкою і встановити вантаж, наприклад, банку з водою. Час готування — 1 год. Вийняти і охолодити. Нарізати печінку невеликими шматочками. Покришити дрібними кубиками цибулину. Викласти на пательню, влити трохи олії. Пасерувати цибулю до легкої рум’яності. Додати шматочки печінки. Смажити на сильному вогні 4−5 хв, до напівготовності. Викласти в миску, охолодити. Нарізати охололі легені і серце шматками. Змолоти всі субпродукти на м’ясорубці на фарш. Посолити, поперчити до смаку.
Для тіста зварити картоплю. Збити блендером разом із водою, в якій вона варилася. Додати теплої води до картоплі і добре розмішати. Додати дріжджі і замісити легке тісто. Всипати трохи цукру, кілька жмень солі, добре перемішати, розтерти. Збити яйця, додати трохи куркуми — для кольору і користі. Вилити до тіста. Долити олії. Поступово додавати борошно і замісити тісто. Тісто поставити в тепле місце хоча б на 2 год, щоб підросло. Розкачати, нарізати на шматочки близько 50 г, скачати кульки. Накрити плівкою, залишити на 10 хв. Розкачати колобки на коржі. Викласти начинку в центр. Зліпити заготовки пиріжків. Знову прикрити плівкою на 10 хв. Розігріти пательню з олією, викласти заготовки. Обсмажувати на середньому вогні 3−4 хв з обох боків. Перекласти готові пиріжки з лівером на паперову серветку, щоб видалити зайвий жир.
Хрупаники (або амоняки)
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BE(1).jpg)
1 пачка маргарину, 1 літрова банка борошна, 3 яйця, 1 склянка цукру, 3 ст. ложки кислого молока або сметани, 1 ст. ложка амоняку, олія — для змащування дека.
У миску покласти пачку маргарину і додати частину борошна. У другій мисці збити яйця з цукром на однорідну консистенцію. Додати кисле молоко (або сметану) і амоняк. Перетерти твердий маргарин з борошном, щоб отримати крихке тісто. Влити збиті яйця, додати решту борошна і замісити м’яке нелипке тісто. Тісто розкачати не дуже тоненько і посипати цукром. Усе тісто нарізати на невеликі шматки, можна вирізати різні фігурки. Заготовки викласти на деко, змащене олією. Випікати у духовці за температури 180°С 12−15 хв.