Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ситий воїн — сильний воїн»

Жителі Яворівської громади відправили ЗСУ чергову партію домашніх частунків

Фото автора
Фото автора

Господині села Старий Яр Яворівського району, що на Львівщині, вкотре зібралися у добрій справі. Дівчата напекли для наших мужніх воїнів пиріжків, печива тощо. Приготовлені з любов’ю частунки від яворівських господинь волонтери передали захисникам під Бахмут, де зараз захищає нашу землю від ворога й житель села.

«Ситий воїн — сильний воїн, — кажуть дівчата. — Допомагали та будемо допомагати захис­никам, адже завдяки їм може­мо жити й працювати. Дякуємо кожному воїну ЗСУ, який три­має небо над Україною. Хай Господь оберігає їх та подарує перемогу».

Від початку повномасштаб­ного вторгнення росії в Україну жителі Старого Яру випікають для захисників пампушки, яво­рівській пиріг, рогалики, роз­маїте печиво…

Мирослава Юпин, завід­увачка бібліотеки в Народ­ному домі у селі Старий Яр, організаторка цього колекти­ву господинь, привезла на ро­боту плиту. Жінки встають о 4-й годині ранку, місять дріжджове тісто. Дехто вдома випікає і до 6-ї години приносить, бо маши­на від'їжджає зранку. Пані Ми­рослава зауважує, що для воїнів такі передачі, як вони кажуть, пахнуть домом. Волонтери, які нон-стоп їздять на передову, за 2 дні телефонують, попереджа­ють, коли їдуть. Тоді господи­ні організовуються, приносять продукти і випікають, щоб випіч­ка потрапила до хлопців свіжою.

«Найбільше переживаємо, щоб випічка не була твердою. Завжди випікаємо таку, щоб довго зберігалася свіжою. За­звичай вироби з дріжджового тіста — пампушки, пиріжки з ка­пустою… Люди приносять усе, що можна, — рогалики, хрус­тики, чорний хліб на кефірі та повидлі, який теж довго збе­рігається свіжим. Печемо зави­вайки — так у Старому Ярі нази­вають рулети з повидлом, какао. Також жінки приносять різнома­нітні закрутки, тушкованки», — розповіла Мирослава Юпин.

Рогалики з повидлом

3 склянки борошна, 30 г дріжджів, 300 мл молока, олія — для змащування, пів склянки цукру, дрібка солі, 15 мл олії, 4 яйця: 2 — для тіста, 2 — для змащування, 500 г повидла, цукор-пудра — для посипання.

Підготувати опару. Моло­ко розігріти до теплого стану. Всипати до нього дріжджі, 1 ст. ложку цукру, 4 ст. ложки бо­рошна, перемішати. Постави­ти опару в тепле місце на 30 хв, щоб вона піднялася, накривши її рушником.

2 яйця збити з цукром і сіл­лю вінчиком або міксером до густої суміші.

Змішати опару зі збитими яйцями, додати олію.

Невеликими частинами вси­пати просіяне борошно і пере­мішати тісто ложкою.

Замісити еластичне тісто руками, за потреби додати ще борошна.

Тісто викласти в миску, на­крити серветкою і поставити в тепле місце на 1 год.

Потім тісто розділити на 20 частин. Кожну частину розка­чати на корж і скраю зробити поперечні надрізи. У середину коржа покласти кілька ложок повидла і згорнути до середини. Краї щільно притиснути і сформувати рогалик. Верх змастити яйцем.

Викласти рогалики на деко, застелене папером або зма­щене олією. Залишити на 30 хв. Випікати у розігрітій до 180°С духовці 30 хв.

Вийняти рогалики з духовки і посипати цукром-пудрою.

Завиванець із какао

Для тіста: 500 г борошна, 40 дріжджів, 250 мл моло­ка, 80−120 г цукру, 3−4 жовт­ки, 100 г масла, ½ ч. ложки солі, ваніль, цедра 1 лимо­на.

Для начинки: 150 г цукру, 1 пакетик ванільного цу­кру, 80 г какао, 6−8 ст. ложок вершків 30%, олія — для зма­щування форми.

Приготувати опару. Дріжджі розчинити в теплому молоці, додати 1 ст. ложку цукру та по ложці підсипати борошна. По­ставити тісто в тепле місце.

Розтопити масло, залишити охолоджуватись.

Коли опара підросте, дода­ти решту цукру, жовтки, сіль та борошно. Місити тісто, під кі­нець додати охолоджене мас­ло, ваніль та цедру, добре ви­місити, знову поставити в тепле місце. Коли підросте, ще раз вимішати.

Розкачати тісто завтовшки 1 см у вигляді прямокутника. Щедро посипати какао. Звер­ху на какао посипати цукром, змішаним з ванільним цукром, і полити вершками. Щільно згорнути у рулет. Викласти на змащену олією форму.

Коли завиванці підростуть, змастити їх збитим яйцем та поставити в нагріту до 180°С духовку на 45 хв.

Схожі новини