«Ситий воїн — сильний воїн»
Жителі Яворівської громади відправили ЗСУ чергову партію домашніх частунків
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/485780/volontery.jpg)
Господині села Старий Яр Яворівського району, що на Львівщині, вкотре зібралися у добрій справі. Дівчата напекли для наших мужніх воїнів пиріжків, печива тощо. Приготовлені з любов’ю частунки від яворівських господинь волонтери передали захисникам під Бахмут, де зараз захищає нашу землю від ворога й житель села.
«Ситий воїн — сильний воїн, — кажуть дівчата. — Допомагали та будемо допомагати захисникам, адже завдяки їм можемо жити й працювати. Дякуємо кожному воїну ЗСУ, який тримає небо над Україною. Хай Господь оберігає їх та подарує перемогу».
Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну жителі Старого Яру випікають для захисників пампушки, яворівській пиріг, рогалики, розмаїте печиво…
Мирослава Юпин, завідувачка бібліотеки в Народному домі у селі Старий Яр, організаторка цього колективу господинь, привезла на роботу плиту. Жінки встають о 4-й годині ранку, місять дріжджове тісто. Дехто вдома випікає і до 6-ї години приносить, бо машина від'їжджає зранку. Пані Мирослава зауважує, що для воїнів такі передачі, як вони кажуть, пахнуть домом. Волонтери, які нон-стоп їздять на передову, за 2 дні телефонують, попереджають, коли їдуть. Тоді господині організовуються, приносять продукти і випікають, щоб випічка потрапила до хлопців свіжою.
«Найбільше переживаємо, щоб випічка не була твердою. Завжди випікаємо таку, щоб довго зберігалася свіжою. Зазвичай вироби з дріжджового тіста — пампушки, пиріжки з капустою… Люди приносять усе, що можна, — рогалики, хрустики, чорний хліб на кефірі та повидлі, який теж довго зберігається свіжим. Печемо завивайки — так у Старому Ярі називають рулети з повидлом, какао. Також жінки приносять різноманітні закрутки, тушкованки», — розповіла Мирослава Юпин.
Рогалики з повидлом
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8.jpg)
3 склянки борошна, 30 г дріжджів, 300 мл молока, олія — для змащування, пів склянки цукру, дрібка солі, 15 мл олії, 4 яйця: 2 — для тіста, 2 — для змащування, 500 г повидла, цукор-пудра — для посипання.
Підготувати опару. Молоко розігріти до теплого стану. Всипати до нього дріжджі, 1 ст. ложку цукру, 4 ст. ложки борошна, перемішати. Поставити опару в тепле місце на 30 хв, щоб вона піднялася, накривши її рушником.
2 яйця збити з цукром і сіллю вінчиком або міксером до густої суміші.
Змішати опару зі збитими яйцями, додати олію.
Невеликими частинами всипати просіяне борошно і перемішати тісто ложкою.
Замісити еластичне тісто руками, за потреби додати ще борошна.
Тісто викласти в миску, накрити серветкою і поставити в тепле місце на 1 год.
Потім тісто розділити на 20 частин. Кожну частину розкачати на корж і скраю зробити поперечні надрізи. У середину коржа покласти кілька ложок повидла і згорнути до середини. Краї щільно притиснути і сформувати рогалик. Верх змастити яйцем.
Викласти рогалики на деко, застелене папером або змащене олією. Залишити на 30 хв. Випікати у розігрітій до 180°С духовці 30 хв.
Вийняти рогалики з духовки і посипати цукром-пудрою.
Завиванець із какао
Для тіста: 500 г борошна, 40 дріжджів, 250 мл молока, 80−120 г цукру, 3−4 жовтки, 100 г масла, ½ ч. ложки солі, ваніль, цедра 1 лимона.
Для начинки: 150 г цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 80 г какао, 6−8 ст. ложок вершків 30%, олія — для змащування форми.
Приготувати опару. Дріжджі розчинити в теплому молоці, додати 1 ст. ложку цукру та по ложці підсипати борошна. Поставити тісто в тепле місце.
Розтопити масло, залишити охолоджуватись.
Коли опара підросте, додати решту цукру, жовтки, сіль та борошно. Місити тісто, під кінець додати охолоджене масло, ваніль та цедру, добре вимісити, знову поставити в тепле місце. Коли підросте, ще раз вимішати.
Розкачати тісто завтовшки 1 см у вигляді прямокутника. Щедро посипати какао. Зверху на какао посипати цукром, змішаним з ванільним цукром, і полити вершками. Щільно згорнути у рулет. Викласти на змащену олією форму.
Коли завиванці підростуть, змастити їх збитим яйцем та поставити в нагріту до 180°С духовку на 45 хв.