Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«У великій війні немає маленьких справ»

Господині Сокальщини готують смаколики для хлопців на фронт

Фото автора
Фото автора

У Сокальській міській територіальній громаді, що у Червоноградському районі Львівської області, господині сіл Комарова, Волиці та Зубкова об'єднались у спільній справі - допомозі українській армії.

У Червоноградській ра­йонній військовій адмі­ністрації розповіли, що ініціаторками доброї справи стали мешканки села Кома­рова Галина Мельник та Ната­лія Цибуля. У волонтерстві гос­подині знайшли розраду, коли їхні сини пішли захищати Укра­їну. Спершу готували самі, а згодом, завдяки соцмережам, до них долучилися й інші охо­чі допомогти, зокрема учні та педколектив Волицької школи, вихователі та батьки вихован­ців Волицького дитячого са­дочка. На допомогу прийшли й місцеві підприємці, забезпе­чивши необхідними продукта­ми.

— Війна об'єднала усіх, зро­бивши однією великою волон­терською родиною. Свої стра­ви господині відправляють військовим двічі на тиждень. А у передсвятковий період — тричі. Готували кутю, млинці, голубці, вареники, вінегрет та інші страви. Налагодити про­цес доставки продуктів вій­ськовим взялися волонтерки Надія Липчук із Червоногра­да та сокальчанка Олена Ма­трипула, — розповіла староста села Волиці Ольга Савка.

Господині навіть у святко­ві дні знаходять час, щоб при­готувати частунки для вій­ськових, і як тільки волонтери повідомлять, що їдуть на пере­дову, то відразу ж наповнюють машини коробками зі смако­ликами для захисників.

Воїнам смакують стра­ви господинь зі Сокальщини, адже готують їх з любов’ю, зі сподіваннями на те, щоб таким чином наші хлопці відчули дух дому, дух Різдва.

У відповідь захисники пи­шуть: «До нас потрапили варе­ники і кутя. Скажіть, будь ласка, чи це ваші господині-чарівниці робили? Питаємося, щоб по­дякувати», — йдеться в одному з таких повідомлень.

Господині зі Сокальщини наголошують: «У великій війні немає маленьких справ. Кожен із нас — борець. Кожен із нас — фронт. Кожен із нас — основа оборони!».

Завиванець з маком

Для тіста: 500 г борошна, 40 г дріжджів, 250 г моло­ка, 80−120 г цукру, 3−4 жовт­ки, 100 г масла, 0,5 ч. ложки солі, ваніль, цедра 1 лимо­на.

Для макової начинки: 250 г маку, 100 г цукру, ¼ склянки води, 50 г меду, 0,5 ст. ложки борошна або 1 ст. ложка манки, 20 г горіхів, 20 г родзинок, білок 1 яйця, цедра 1 апельсина або ли­мона.

Додатково: 1 білок і 1 яйце — для змащування.

Дріжджі розчинити в тепло­му молоці, додати 1 ст. лож­ку цукру та по ложці підсипати борошно. Розмішати тісто і по­ставити в тепле місце.

Розтопити масло, залишити охолоджуватись.

Коли тісто підросте, дода­ти решту цукру, жовтки, сіль та борошно. Місити тісто, під кі­нець замішування влити охо­лоджене масло, ваніль та це­дру, добре вимішати, знову поставити в тепле місце.

Мак добре промити, запа­рити, відцідити і змолоти (мож­на розтерти в макітрі, подріб­нити у блендері).

З води і цукру зварити си­роп. До сиропу всипати мак, мед, борошно або манку, до­бре перемішати. Коли мако­ва суміш вистигне, додати ро­дзинки, цедру, посічені горіхи, збитий на піну білок і добре ви­мішати.

Коли тісто підросте, виклас­ти його на стільницю, поділити, розкачати завтовшки 7−10 мм.

Збити 1 білок на стійку піни, змастити тісто, розкласти на­чинку, скрутити завиванець. Викласти на змащену форму і знову поставити в тепле місце.

Коли завиванці підростуть, змастити їх збитим яйцем та поставити в нагріту до 180°С духовку на 45 хв.

Вінегрет

2 буряки, 2 морквини, 2 солоні огірки, 4 картопли­ни, 150 г квашеної капус­ти, 250 г квасолі, 1 ст. ложка оцту, сіль, перець, олія — до смаку.

Буряк, моркву та картоплю зварити і дати охолонути.

Квасолю помити, залити хо­лодною водою на 8−12 год. По­тім зварити до готовності.

Овочі нарізати кубиками та додати квашену капусту. Якщо капуста шаткована довгою со­ломкою, нарізати її. Потім до­дати квасолю. Перемішати, посолити, поперчити до смаку. Додати 1 ст. ложку оцту, запра­вити олією.

Схожі новини