«У великій війні немає маленьких справ»
Господині Сокальщини готують смаколики для хлопців на фронт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/481824/volontery.jpg)
У Сокальській міській територіальній громаді, що у Червоноградському районі Львівської області, господині сіл Комарова, Волиці та Зубкова об'єднались у спільній справі - допомозі українській армії.
У Червоноградській районній військовій адміністрації розповіли, що ініціаторками доброї справи стали мешканки села Комарова Галина Мельник та Наталія Цибуля. У волонтерстві господині знайшли розраду, коли їхні сини пішли захищати Україну. Спершу готували самі, а згодом, завдяки соцмережам, до них долучилися й інші охочі допомогти, зокрема учні та педколектив Волицької школи, вихователі та батьки вихованців Волицького дитячого садочка. На допомогу прийшли й місцеві підприємці, забезпечивши необхідними продуктами.
— Війна об'єднала усіх, зробивши однією великою волонтерською родиною. Свої страви господині відправляють військовим двічі на тиждень. А у передсвятковий період — тричі. Готували кутю, млинці, голубці, вареники, вінегрет та інші страви. Налагодити процес доставки продуктів військовим взялися волонтерки Надія Липчук із Червонограда та сокальчанка Олена Матрипула, — розповіла староста села Волиці Ольга Савка.
Господині навіть у святкові дні знаходять час, щоб приготувати частунки для військових, і як тільки волонтери повідомлять, що їдуть на передову, то відразу ж наповнюють машини коробками зі смаколиками для захисників.
Воїнам смакують страви господинь зі Сокальщини, адже готують їх з любов’ю, зі сподіваннями на те, щоб таким чином наші хлопці відчули дух дому, дух Різдва.
У відповідь захисники пишуть: «До нас потрапили вареники і кутя. Скажіть, будь ласка, чи це ваші господині-чарівниці робили? Питаємося, щоб подякувати», — йдеться в одному з таких повідомлень.
Господині зі Сокальщини наголошують: «У великій війні немає маленьких справ. Кожен із нас — борець. Кожен із нас — фронт. Кожен із нас — основа оборони!».
Завиванець з маком
Для тіста: 500 г борошна, 40 г дріжджів, 250 г молока, 80−120 г цукру, 3−4 жовтки, 100 г масла, 0,5 ч. ложки солі, ваніль, цедра 1 лимона.
Для макової начинки: 250 г маку, 100 г цукру, ¼ склянки води, 50 г меду, 0,5 ст. ложки борошна або 1 ст. ложка манки, 20 г горіхів, 20 г родзинок, білок 1 яйця, цедра 1 апельсина або лимона.
Додатково: 1 білок і 1 яйце — для змащування.
Дріжджі розчинити в теплому молоці, додати 1 ст. ложку цукру та по ложці підсипати борошно. Розмішати тісто і поставити в тепле місце.
Розтопити масло, залишити охолоджуватись.
Коли тісто підросте, додати решту цукру, жовтки, сіль та борошно. Місити тісто, під кінець замішування влити охолоджене масло, ваніль та цедру, добре вимішати, знову поставити в тепле місце.
Мак добре промити, запарити, відцідити і змолоти (можна розтерти в макітрі, подрібнити у блендері).
З води і цукру зварити сироп. До сиропу всипати мак, мед, борошно або манку, добре перемішати. Коли макова суміш вистигне, додати родзинки, цедру, посічені горіхи, збитий на піну білок і добре вимішати.
Коли тісто підросте, викласти його на стільницю, поділити, розкачати завтовшки 7−10 мм.
Збити 1 білок на стійку піни, змастити тісто, розкласти начинку, скрутити завиванець. Викласти на змащену форму і знову поставити в тепле місце.
Коли завиванці підростуть, змастити їх збитим яйцем та поставити в нагріту до 180°С духовку на 45 хв.
Вінегрет
2 буряки, 2 морквини, 2 солоні огірки, 4 картоплини, 150 г квашеної капусти, 250 г квасолі, 1 ст. ложка оцту, сіль, перець, олія — до смаку.
Буряк, моркву та картоплю зварити і дати охолонути.
Квасолю помити, залити холодною водою на 8−12 год. Потім зварити до готовності.
Овочі нарізати кубиками та додати квашену капусту. Якщо капуста шаткована довгою соломкою, нарізати її. Потім додати квасолю. Перемішати, посолити, поперчити до смаку. Додати 1 ст. ложку оцту, заправити олією.