Передплата 2024 «Добрий господар»

Печеня з індички в Англії, короп — у Чехії, а смажений гусак — у Німеччині

Європейці ставлять на стіл якнайкращі страви, щоб відсвяткувати Різдво

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Пропонуємо коротеньку мандрівку різдвяною кулінарною Європою, яку розпочнемо від наших найближчих сусідів — поляків. Вони дотепер зуміли зберегти справжній дух Різдва: у Польщі у святкові дні панує атмосфера всепрощення і добра. У цей час у кожному костелі встановлюють шопки, по- святковому прикрашають храми, проводять передріздвяні меси.

На Вігілію — урочисту ро­динну вечерю на Святве­чір — поляки запрошують родичів, друзів і навіть випадко­вих знайомих, аби ніхто не за­лишився цього дня сам. Перед тим, як із появою першої зір­ки сісти за стіл, господар дому роздає усім облатки. Кожен має підійти до всіх присутніх, дозво­лити відламати шматочок сво­єї облатки і відламати кусничок в іншого. При цьому всі обміню­ються добрими словами, обіймають одне одного та бажають щасливого Різдва. Далі кожен доїдає свою облатку й сідає за стіл.

Німці Різдво починають свят­кувати 24 грудня, в колі сім'ї. У справі декорування осель нім­ці перевершили всіх. Їхні бу­динки і подвір'я перетворю­ються на справжні виставки різдвяного декору й ілюмінації. На дверях вішають вінок, вікна оздоблюють фігурками та під­вісками, скло розмальовують, на підвіконні запалюють різд­вяну свічку — неодмінно «живу», не електричну. Надворі ставлять традиційну шопку, фігури оле­нів і зайців. Саме у Німеччині на­родилася традиція прикрашати ялинку на Різдво. Німецькі Різд­вяні ярмарки — найяскравіші у цілій Європі.

Німці їдять ґрунтовно: за­печений гусак з яблуками, ка­пустою і галушками — в центрі столу. Іноді його замінюють різд­вяною індичкою. З рибних страв запікають коропа або лосося. Обов’язковою є свинина з ква­шеною капустою і, звичайно, со­лодке, а це не тільки звичні штру­делі і кекси, а й домашні цукерки.

Загалом, у різних країнах різдвяне меню відрізняється, але скрізь існує головна стра­ва. Наприклад, у Чехії головною різдвяною стравою є смажений короп. Прийнято вважати, що короп символізує багатство, а присутність його на святково­му столі принесе в будинок до­бробут і матеріальний достаток. Існує навіть прикмета: якщо ви­сушену луску коропа покласти в гаманець, то це заманить гроші до його власника. На стіл його подають із картопляним сала­том.

В Італії ж головною стравою є освячений гусак, до якого по­дають різні страви з бобових культур, а також традиційну іта­лійську пасту. У Швейцарії осно­вною стравою є лосось. До риби прийнято подавати пече­ню за спеціальними різдвяними рецептами.

У скандинавських країнах прийнято починати Різдво з до­машніх пряників — безлічі ма­леньких і одного великого, щоб з'їсти його всім разом. На свят­кову вечерю готують спеціальну кашу. Той, хто знайде в цій каші горіх, знайде пару наступного року.

В Австрії особливостями свя­та є різдвяні ярмарки зі свої­ми традиціями. У Відні ярмар­ки працюють одразу в кількох районах міста з ранку і до піз­ньої ночі. Продають там сувені­ри та подарунки ручної роботи й традиційні смаколики, напри­клад, штолен — різдвяний кекс. Солодощами — шоколадками, марципанами, білочками та го­лубами з тіста — заведено при­крашати ялинки.

Французи за святковим сто­лом, куштуючи запечену індич­ку, паштет з гусячої печінки і всілякі солодощі типу тради­ційного «поліна», дарують одне одному гарні листівки. На сто­лі стоять сирна тарілка з безліч­чю сортів дорогого і вишуканого сиру, устриці і обов’язково до­роге вистояне вино.

Англійці Різдвяний вечір зу­стрічають індичкою під аґрусо­вим соусом і плум-пудингом з вівсянки, родзинок, чорносливу та мигдалю (там зазвичай запі­кають срібні монети і прикраси), який перед подачею обливають ромом і підпалюють. Запивають смакоту гарячим ароматним елем, присмаченим прянощами і запеченою яблучною м’якоттю.

Норвезький Святвечір виріз­няється ситністю — свинячі або баранячі реберця, окіст, індич­ка, квашена капуста і картопля. Не менш калорійний і Різдвяний обід — свиняча печеня з капус­тою, висушені реберця ягняти, парові фрикадельки і ковбаски. Запивають норвежці всі ці на­їдки суворим напоєм — пряною горілкою з картоплі, зате на де­серт господині балують сімома видами випічки, куди входять печиво і бісквіти.

Іспанці зустрічають Різдвя­ний Святвечір за столом, де є смажений баранчик або молоч­не порося, страви з морепро­дуктів. Десерт складається з ту­рона на вершках і з горіхами, марципанів і солодощів, куди додані мигдаль, мед і яєчні біл­ки.

Ірландці обов’язково на стіл поставлять копченого лосося з креветками, окіст або індичку…

Неможливо описати всі осо­бливості національних кухонь на Різдвяні свята, але їх об'єднує одне — багатий стіл, ситна їжа і смачна ароматна випічка.

Французьке різдвяне поліно

6 яєць, 150 г цукру, 150 г борошна, 1 ч. ложка розпу­шувача, 2 ст. ложки какао-по­рошку.

Для начинки: 500 мл верш­ків 35%, цукрова пудра — до смаку, 100 г шоколаду.

Для шоколадного кре­му: 100 мл вершків жирних, 100 г шоколаду, 50 г вершко­вого масла розм’якшеного, 50 г цукрової пудри, фісташ­ки очищені для прикраси.

Духовку розігріти до 180 граду­сів. Деко застелити пекарським папером. Яйця з цукром збити блендером на високій швидкості до збільшення в об'ємі. Борошно з какао і розпушувачем просіяти і, акуратно перемішуючи, ввес­ти в яєчну суміш. Вилити тісто на деко, розрівняти. Випікати до го­товності 15−20 хвилин.

Розстелити на столі великий кухонний рушник. Дістати деко з духовки, обережно зняти бісквіт з дека, потягнувши за краї пе­карського паперу. Перевернути бісквіт на рушник так, щоб папір був зверху. Акуратно зняти па­пір і відразу загорнути бісквіт у рулет разом з рушником. Осту­дити, за можливості прибрати в пакет і залишити на добу.

Для начинки збити верш­ки, додавши цукрову пудру до смаку. Шоколад посікти ножем або в блендері на велику крих­ту. Бісквіт розгорнути, прибрати рушник, промастити вершковим кремом і посипати подрібненим шоколадом. Скрутити в рулет і покласти в холодильник.

Для крему: шоколад посікти ножем на дрібні шматочки і пе­рекласти в миску. У вершки до­дати цукрову пудру і довести до кипіння (але не кип’ятити), по­тім влити в миску з шоколадом. Залишити, поки шоколад трішки загусне. Потім перемішати, до­дати розм’якшеного вершково­го масла і знову перемішати.

Дістати рулет з холодильни­ка. Відрізати від рулета неве­ликий шматочок — це буде су­чок поліна. Перекласти рулет на блюдо. За допомогою шоко­ладного крему «приклеїти» збо­ку відрізаний шматок. Обмасти­ти рулет шоколадним кремом, за допомогою виделки або зу­бочистки нанести кремом ві­зерунок кори дерева. Фісташ­ки дрібно посікти і прикрасити ними різдвяне поліно.

Схожі новини