Печеня з індички в Англії, короп — у Чехії, а смажений гусак — у Німеччині
Європейці ставлять на стіл якнайкращі страви, щоб відсвяткувати Різдво
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/480169/rizdvo-v-ievropi-2.jpg)
Пропонуємо коротеньку мандрівку різдвяною кулінарною Європою, яку розпочнемо від наших найближчих сусідів — поляків. Вони дотепер зуміли зберегти справжній дух Різдва: у Польщі у святкові дні панує атмосфера всепрощення і добра. У цей час у кожному костелі встановлюють шопки, по- святковому прикрашають храми, проводять передріздвяні меси.
На Вігілію — урочисту родинну вечерю на Святвечір — поляки запрошують родичів, друзів і навіть випадкових знайомих, аби ніхто не залишився цього дня сам. Перед тим, як із появою першої зірки сісти за стіл, господар дому роздає усім облатки. Кожен має підійти до всіх присутніх, дозволити відламати шматочок своєї облатки і відламати кусничок в іншого. При цьому всі обмінюються добрими словами, обіймають одне одного та бажають щасливого Різдва. Далі кожен доїдає свою облатку й сідає за стіл.
Німці Різдво починають святкувати 24 грудня, в колі сім'ї. У справі декорування осель німці перевершили всіх. Їхні будинки і подвір'я перетворюються на справжні виставки різдвяного декору й ілюмінації. На дверях вішають вінок, вікна оздоблюють фігурками та підвісками, скло розмальовують, на підвіконні запалюють різдвяну свічку — неодмінно «живу», не електричну. Надворі ставлять традиційну шопку, фігури оленів і зайців. Саме у Німеччині народилася традиція прикрашати ялинку на Різдво. Німецькі Різдвяні ярмарки — найяскравіші у цілій Європі.
Німці їдять ґрунтовно: запечений гусак з яблуками, капустою і галушками — в центрі столу. Іноді його замінюють різдвяною індичкою. З рибних страв запікають коропа або лосося. Обов’язковою є свинина з квашеною капустою і, звичайно, солодке, а це не тільки звичні штруделі і кекси, а й домашні цукерки.
Загалом, у різних країнах різдвяне меню відрізняється, але скрізь існує головна страва. Наприклад, у Чехії головною різдвяною стравою є смажений короп. Прийнято вважати, що короп символізує багатство, а присутність його на святковому столі принесе в будинок добробут і матеріальний достаток. Існує навіть прикмета: якщо висушену луску коропа покласти в гаманець, то це заманить гроші до його власника. На стіл його подають із картопляним салатом.
В Італії ж головною стравою є освячений гусак, до якого подають різні страви з бобових культур, а також традиційну італійську пасту. У Швейцарії основною стравою є лосось. До риби прийнято подавати печеню за спеціальними різдвяними рецептами.
У скандинавських країнах прийнято починати Різдво з домашніх пряників — безлічі маленьких і одного великого, щоб з'їсти його всім разом. На святкову вечерю готують спеціальну кашу. Той, хто знайде в цій каші горіх, знайде пару наступного року.
В Австрії особливостями свята є різдвяні ярмарки зі своїми традиціями. У Відні ярмарки працюють одразу в кількох районах міста з ранку і до пізньої ночі. Продають там сувеніри та подарунки ручної роботи й традиційні смаколики, наприклад, штолен — різдвяний кекс. Солодощами — шоколадками, марципанами, білочками та голубами з тіста — заведено прикрашати ялинки.
Французи за святковим столом, куштуючи запечену індичку, паштет з гусячої печінки і всілякі солодощі типу традиційного «поліна», дарують одне одному гарні листівки. На столі стоять сирна тарілка з безліччю сортів дорогого і вишуканого сиру, устриці і обов’язково дороге вистояне вино.
Англійці Різдвяний вечір зустрічають індичкою під аґрусовим соусом і плум-пудингом з вівсянки, родзинок, чорносливу та мигдалю (там зазвичай запікають срібні монети і прикраси), який перед подачею обливають ромом і підпалюють. Запивають смакоту гарячим ароматним елем, присмаченим прянощами і запеченою яблучною м’якоттю.
Норвезький Святвечір вирізняється ситністю — свинячі або баранячі реберця, окіст, індичка, квашена капуста і картопля. Не менш калорійний і Різдвяний обід — свиняча печеня з капустою, висушені реберця ягняти, парові фрикадельки і ковбаски. Запивають норвежці всі ці наїдки суворим напоєм — пряною горілкою з картоплі, зате на десерт господині балують сімома видами випічки, куди входять печиво і бісквіти.
Іспанці зустрічають Різдвяний Святвечір за столом, де є смажений баранчик або молочне порося, страви з морепродуктів. Десерт складається з турона на вершках і з горіхами, марципанів і солодощів, куди додані мигдаль, мед і яєчні білки.
Ірландці обов’язково на стіл поставлять копченого лосося з креветками, окіст або індичку…
Неможливо описати всі особливості національних кухонь на Різдвяні свята, але їх об'єднує одне — багатий стіл, ситна їжа і смачна ароматна випічка.
Французьке різдвяне поліно
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B7%D1%8C%D0%BA%D0%B5%20%D1%80%D1%96%D0%B7%D0%B4%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5%20%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%96%D0%BD%D0%BE.jpg)
6 яєць, 150 г цукру, 150 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 2 ст. ложки какао-порошку.
Для начинки: 500 мл вершків 35%, цукрова пудра — до смаку, 100 г шоколаду.
Для шоколадного крему: 100 мл вершків жирних, 100 г шоколаду, 50 г вершкового масла розм’якшеного, 50 г цукрової пудри, фісташки очищені для прикраси.
Духовку розігріти до 180 градусів. Деко застелити пекарським папером. Яйця з цукром збити блендером на високій швидкості до збільшення в об'ємі. Борошно з какао і розпушувачем просіяти і, акуратно перемішуючи, ввести в яєчну суміш. Вилити тісто на деко, розрівняти. Випікати до готовності 15−20 хвилин.
Розстелити на столі великий кухонний рушник. Дістати деко з духовки, обережно зняти бісквіт з дека, потягнувши за краї пекарського паперу. Перевернути бісквіт на рушник так, щоб папір був зверху. Акуратно зняти папір і відразу загорнути бісквіт у рулет разом з рушником. Остудити, за можливості прибрати в пакет і залишити на добу.
Для начинки збити вершки, додавши цукрову пудру до смаку. Шоколад посікти ножем або в блендері на велику крихту. Бісквіт розгорнути, прибрати рушник, промастити вершковим кремом і посипати подрібненим шоколадом. Скрутити в рулет і покласти в холодильник.
Для крему: шоколад посікти ножем на дрібні шматочки і перекласти в миску. У вершки додати цукрову пудру і довести до кипіння (але не кип’ятити), потім влити в миску з шоколадом. Залишити, поки шоколад трішки загусне. Потім перемішати, додати розм’якшеного вершкового масла і знову перемішати.
Дістати рулет з холодильника. Відрізати від рулета невеликий шматочок — це буде сучок поліна. Перекласти рулет на блюдо. За допомогою шоколадного крему «приклеїти» збоку відрізаний шматок. Обмастити рулет шоколадним кремом, за допомогою виделки або зубочистки нанести кремом візерунок кори дерева. Фісташки дрібно посікти і прикрасити ними різдвяне поліно.