«Солодкі патрони» на передову
Львів'янка Олександра Юрченко — кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту ЛНУ ім. Івана Франка. Від перших днів повномасштабного вторгнення в Україну ворога — виробник ексклюзивних «солодких патронів» на фронт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/478409/oleksandra-yurchenko.jpg)
Життя у «солодкої феї» насичене: зранку — випікання, після обіду — пари в університеті. І навпаки.
Друзі розповідають: «Олександра довела, що випічка може стати зброєю, не слабшою за HIMARS. Вона пече чи не щодня, і кожне її печиво є меседжем бійцю «На тебе чекають, ти — важливий, ти — наша надія».
Зараз затишне помешкання Олександри Юрченко нагадує кондитерську: смачні аромати, різноманітні інґредієнти, упаковка… У центрі - невтомна господиня, неодмінно з усмішкою.
Вона зазначає:
— В умовах сьогодення, коли щоденно потрібно випікати все більше, намагаюся використовувати економні варіанти продуктів, але в жодному разі не погіршуючи смаку виробів.
За таку смакоту наші захисники вельми вдячні «солодкій феї». Куштуючи смаколики, воїни ніби на мить опиняються вдома, наче на сімейному святі, коли мама чи дружина на кухні випікають ласощі. Від таких спогадів стає тепло на душі. Це те, що підсолоджує, єднає з тилом. Це те, що множить віру у перемогу.
Звісно ж, коли у тебе вірять — невідомо звідки беруться сили. Навіть зараз, коли через ворога почалися перебої з електропостачанням господиня прагне використати час максимально продуктивно.
— За денного світла варю цитрусовий джем, а під світлом ліхтарика роблю апельсинові цукати. Цукати для «солодких патронів», джем — захисникам до чаю, кажуть, що дуже смакує.
Шоколадний кекс з апельсиновою цедрою
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81.jpg)
2 яйця, 120 г цукру, 10 г ванільного цукру, дрібка солі, 100 г олії рафінованої, 120 мл молока, 180 г борошна, 50 г какао хорошої якості, 10 г розпушувача, цедра 1 апельсина.
Продукти мають бути кімнатної температури.
З'єднати борошно, розпушувач, какао, натерту на дрібній тертці цедру апельсина і добре перемішати. Збити міксером яйця, цукор, ванільний цукор і сіль (2−3 хв).
Додати спершу олію, потім молоко і ще трішки збити.
Додати суху суміш до рідкої і на малих обертах міксера довести тісто до однорідного густого кремоподібного стану.
Викласти тісто у форму для кекса, змащену олією та вистелену антипригарним пергаментним папером. Випікати у завчасно розігрітій до 180°С духовці на середньому рівні 40−45 хв. Готовність виробу перевірити дерев’яною паличкою.
Цвібак з яблуками
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D1%86%D0%B2%D1%96%D0%B1%D0%B0%D0%BA%20%D0%B7%20%D1%8F%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8.jpg)
9 яєць кімнатної температури (краще домашні), 210 г борошна, 230 г цукру, 20 г ванільного цукру, 60 г розтопленого масла, 3−4 яблука (бажано з кислинкою), 1 ч. ложка кориці.
Підготувати бритванку, вистелену антипригарним пергаментним папером (32×22 см) або круглу форму діам. 28 см.
Відділити жовтки від білків, розтопити масло, просіяти борошно, збити міксером білки, потрохи додаючи до них 115 г цукру. Збити міксером жовтки з рештою цукру і ванільним цукром.
Поетапно (у 3−4 етапи) до жовтків додавати білки та борошно, акуратно вимішуючи ложкою, насичуючи тісто повітрям. На завершення додати розтоплене масло і теж акуратно вимішати ложкою.
Вилити тісто у форму та викласти дольки очищених яблук, присипати корицею.
Випікати у розігрітій до 180°С духовці 30−35 хв на середньому рівні. Готовність перевірити дерев’яною паличкою.
Сирні тістечка
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%BD%D1%96%20%D1%82%D1%96%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0.jpg)
100 г домашнього сиру, 100 г охолодженого масла, 30 г цукру, 150 г борошна, цукор — для присипання.
З'єднати всі інґредієнти і замісити тісто (можна за допомогою блендера). Поставити його у холодильник на 2−3 год для скріплення та охолодження. Розкачати тісто на посипаній борошном поверхні завтовшки 3−4 мм, вирізати кружальця діам. 6−7 см. З одного боку кружальця добре засипати цукром і цим же боком скласти до середини тістечко у трикутник. Зверху трикутник теж присипати цукром та викласти тістечко на антипригарний папір.
Випікати тістечка на середньому рівні за температури 180°С 25 хв.