Передплата 2024 «Добрий господар»

«Солодкі патрони» на передову

Львів'янка Олександра Юрченко — кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту ЛНУ ім. Івана Франка. Від перших днів повномасштабного вторгнення в Україну ворога — виробник ексклюзивних «солодких патронів» на фронт

Олександра Юрченко
Олександра Юрченко

Життя у «солодкої феї» насичене: зранку — ви­пікання, після обіду — пари в університеті. І навпаки.

Друзі розповідають: «Олек­сандра довела, що випічка може стати зброєю, не слаб­шою за HIMARS. Вона пече чи не щодня, і кожне її печиво є меседжем бійцю «На тебе че­кають, ти — важливий, ти — наша надія».

Зараз затишне помешкан­ня Олександри Юрченко нага­дує кондитерську: смачні аро­мати, різноманітні інґредієнти, упаковка… У центрі - невтомна господиня, неодмінно з усміш­кою.

Вона зазначає:

— В умовах сьогодення, коли щоденно потрібно випікати все більше, намагаюся використо­вувати економні варіанти про­дуктів, але в жодному разі не погіршуючи смаку виробів.

За таку смакоту наші захис­ники вельми вдячні «солод­кій феї». Куштуючи смаколики, воїни ніби на мить опиняють­ся вдома, наче на сімейному святі, коли мама чи дружина на кухні випікають ласощі. Від таких спогадів стає тепло на душі. Це те, що підсолоджує, єднає з тилом. Це те, що мно­жить віру у перемогу.

Звісно ж, коли у тебе ві­рять — невідомо звідки беруть­ся сили. Навіть зараз, коли че­рез ворога почалися перебої з електропостачанням госпо­диня прагне використати час максимально продуктивно.

— За денного світла варю ци­трусовий джем, а під світлом ліхтарика роблю апельсинові цукати. Цукати для «солодких патронів», джем — захисникам до чаю, кажуть, що дуже смакує.

Шоколадний кекс з апельсиновою цедрою

2 яйця, 120 г цукру, 10 г ванільного цукру, дрібка солі, 100 г олії рафінованої, 120 мл молока, 180 г борош­на, 50 г какао хорошої якос­ті, 10 г розпушувача, цедра 1 апельсина.

Продукти мають бути кім­натної температури.

З'єднати борошно, розпу­шувач, какао, натерту на дріб­ній тертці цедру апельсина і добре перемішати. Збити мік­сером яйця, цукор, ванільний цукор і сіль (2−3 хв).

Додати спершу олію, потім молоко і ще трішки збити.

Додати суху суміш до рідкої і на малих обертах міксера до­вести тісто до однорідного гус­того кремоподібного стану.

Викласти тісто у форму для кекса, змащену олією та ви­стелену антипригарним перга­ментним папером. Випікати у завчасно розігрітій до 180°С ду­ховці на середньому рівні 40−45 хв. Готовність виробу перевіри­ти дерев’яною паличкою.

Цвібак з яблуками

9 яєць кімнатної темпе­ратури (краще домашні), 210 г борошна, 230 г цу­кру, 20 г ванільного цукру, 60 г розтопленого масла, 3−4 яблука (бажано з кис­линкою), 1 ч. ложка кориці.

Підготувати бритванку, ви­стелену антипригарним пер­гаментним папером (32×22 см) або круглу форму діам. 28 см.

Відділити жовтки від білків, розтопити масло, просіяти бо­рошно, збити міксером білки, потрохи додаючи до них 115 г цу­кру. Збити міксером жовтки з ре­штою цукру і ванільним цукром.

Поетапно (у 3−4 етапи) до жовтків додавати білки та бо­рошно, акуратно вимішуючи ложкою, насичуючи тісто по­вітрям. На завершення додати розтоплене масло і теж акурат­но вимішати ложкою.

Вилити тісто у форму та ви­класти дольки очищених яблук, присипати корицею.

Випікати у розігрітій до 180°С духовці 30−35 хв на середньо­му рівні. Готовність перевірити дерев’яною паличкою.

Сирні тістечка

100 г домашнього сиру, 100 г охолодженого масла, 30 г цукру, 150 г борошна, цукор — для присипання.

З'єднати всі інґредієнти і за­місити тісто (можна за допомо­гою блендера). Поставити його у холодильник на 2−3 год для скріплення та охолодження. Розкачати тісто на посипаній борошном поверхні завтовш­ки 3−4 мм, вирізати кружаль­ця діам. 6−7 см. З одного боку кружальця добре засипати цу­кром і цим же боком скласти до середини тістечко у трикутник. Зверху трикутник теж присипа­ти цукром та викласти тістечко на антипригарний папір.

Випікати тістечка на серед­ньому рівні за температури 180°С 25 хв.

Схожі новини