Передплата 2024 «Добра кухня»

Суп грибний, гороховий, огірковий, борщ…

Жовківські господині передали на передову понад 20 тисяч заготовок супів

В асортименті господинь із королівського міста Жовкви, що на Львівщині, – борщ, горохові, грибні і макаронні супи. Мають ґаздині і власну розробку – розсольник, або огіркову зупу. Готують інші смаколики для захисників – «М’яско у кишеню» – сушать свинину чи курятину.

Жовківці та жителі при­леглих сіл теж долуча­ються і, за потреби, до­помагають: хто продуктами, хто коштами на придбання овочів, приправ, спецій.

Ініціаторка волонтерської кухні Надія Шарко розповіла, що ще 2014 року зі­бралося сім господинь і по­чали сушити овочі для супів за рецептами, які підгледіли у просторах Інтернету. Працюва­ли під егідою громадської ор­ганізації «Піклуюсь». Один із її засновників перебував на той час в АТО і підтвердив, що є по­треба у таких заготовках. Упро­довж восьми місяців постав­ляли продукцію в АТО. Згодом потреба в цьому відпала.

Із початком повномасштаб­ної війни дівчата вирішили від­новити цю справу. Зараз уже колектив розрісся до 15 осіб. Кожен висушує певний склад­ник, підготовлені овочі приво­зять до пані Надії, фасують у спеціальні пакети інґредієнти, необхідні до тієї чи іншої страви, наклеюють назви. На фронт від­правляють через ГО «Піклуюсь» або інших волонтерів.

До супів дають картоплю, яку сушать за власною технологією: спершу нарізають соломкою або кубиками, трохи підварю­ють і лише після цього висушу­ють. До борщового набору до­дають картоплю, буряк, капусту, моркву, цибулю – сушать як ріп­часту, так і зелену. Також сушать зелень і корінь петрушки, кріп, селеру. У суп ще йде томатна паста – купують у відрі, а потім розважують у пакетики по 140 г і вакуумовують.

Розробкою жовківського ко­лективу є розсольник, або огір­кова зупа – сушать квашені огір­ки, моркву, картоплю, цибулю, додають рис, спеції, приправи.

Коли якихось овочів не виста­чає, Надія пише про це у Фейсбуці, і люди приносять овочі зі своїх запасів. Було, привезли аж 20 мішків моркви. До будин­ку пані Надії приносять банки з огірками, а взамін беруть по­рожні банки, які стоять на тера­сі. Зараз, правда, вже зібрали в Жовкві, мабуть, усі квашені огір­ки на розсольник, через старост сіл чи директорів шкіл збирали й у ближніх селах. Тепер чекаємо на новий урожай огірків. Уже на­сушили 50 літрів зеленої цибулі, заготували петрушку і кріп.

Чимало продуктів – рис, ма­карони, приправи, спеції – да­ють сестри-домініканки, які живуть у Жовкві. Монахині отри­мують допомогу з Польщі. Го­дують переселенців, які тим­часово оселилися на теренах Жовківщини, ще й дають дівча­там те, що їм потрібно для при­готування супових наборів.

Приготовлений жовківськи­ми господинями невеличкий пакетик завбільшки 15х25 см з овочами розрахований на 5-лі­трову каструлю, ним можна на­годувати 10 осіб. Хлопцям, щоб отримати повноцінну першу страву, достатньо кинути пакет у воду і варити впродовж 15-20 хв. За бажання можна додати тушкованку. Кожен із супів гос­подині випробували, щоб до­тримати всіх пропорцій і відпо­відної густини.

Окрім того, дівчата розроби­ли спеціальну приправу – білі сушені гриби, часник і трави, що додає стравам неймовірно­го запаху і смаку.

Окрім зуп, жовківчанки су­шать м’ясо за різними техноло­гіями. Один із видів м’яса дода­ють у супи, зазвичай свинину. Її варять, перемелюють і висушу­ють. Другий варіант – «М’яско у кишеню»: курятину або свини­ну маринують, нарізають слай­сами, висушують і вакуумують. Цей готовий до споживання продукт виручить у критичних ситуаціях, з ним можна прожи­ти день-два.

Об’єдналися у волонтерську кухню дівчата різних професій. Пані Надія – власниця турис­тичної агенції. Є мама в декреті, кондитер, працівниця ІТ-сфери, дизайнер. У колективі є й жи­тельки сусіднього села Ста­рої Скваряви – вчителі місцевої школи.

Жовківчанки дослухаються до потреб хлопців, бо мають з ними зв’язок. Воїни, скуштував­ши страви, неодмінно відгуку­ються, пересилають відео, дя­кують.

– Усіх об’єднало бажання щось робити для перемоги. Ді­вчата стараються, працюють і у вихідні, і в будні, щоб приготу­вати весь мікс супів, з яких і воїн би міг собі вибрати до смаку, – каже Надія Шарко.

Горохова зупа

На 5 лі­трів води (інґреді­єнти су­шені на д о м а ш ­ній сушар­ці): 120 г г о р о х о ­вих пластівців, 35 г морк­ви, 25 г цибулі, 80 г картоплі, 2 ч. ложки кропу, 2 ч. лож­ки петрушки, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка універсальної при­прави, 2 горошини духмяно­го перцю, 6 горошин чорного перцю, 2 лаврові листки, 15 г сушеного м’яса, сіль і чорний мелений перець – до смаку.

Увесь вміст пакета (інґреді­єнти викладені вище) всипати в окріп, додати сіль і перець. До­вести до кипіння. Варити 10-15 хвилин на малому вогні.

Схожі новини