Стартував сезон полуниці
Ягода допоможе схуднути і поліпшити пам‘ять
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457954/polunuzia.jpg)
На базарах з’явилася полуниця. Через війну і дефіцит пального, та й вартість, коштує ягода чимало – 100-150 гривень за кілограм, у супермаркетах ще дорожче. Сподіватися на нижчу ціну можна лише з появою місцевої ягоди. Та поласувати нею все ж хочеться, бо сезон полуниці пролітає як швидкісний поїзд, і було б прикро його пропустити. Треба поспішати – наїстися на рік уперед!
Перша літня ягода займає лідируючі місця у списку продуктів, що містять антиоксиданти (речовини, здатні сповільнювати окислення). Завдяки цьому вона допомагає організму боротися з багатьма віковими проявами. Це добрий засіб для профілактики серцево-судинних захворювань та артриту.
Велелюбні французи впевнені, що полуниця є афродизіаком. Тому місцевим молодятам навіть спеціально готують полуничний суп зі сметаною.
Оскільки 5-8 ягід полуниці містять більше вітаміну C, ніж один апельсин, її можна вважати найціннішим союзником для судин та імунітету. Полуницю їдять для профілактики грипу та застуди. До того ж вона перевершує малину та виноград за кількістю фолієвої кислоти (вітамін B9), яка відіграє важливу роль у синтезі ДНК і особливо необхідна молодому організму для нормального розвитку.
Яскравий червоний колір полуниці пояснюють наявністю антоціанів. А ці речовини сприяють спалюванню жирових відкладень, особливо в ділянці живота. Відома навіть спеціальна полунична дієта: для схуднення з’їдати 1-1,5 кг продукту на добу. До речі, антоціани майже вдвічі покращують пам’ять.
Вживання полуниці покращує кровообіг і постачання м’язів киснем. Помічено, що полуниця має протизапальну дію, а також втамовує біль, у тому числі голови. Щоправда, для цього доведеться включати до раціону ягоди хоча б тричі на тиждень.
Якщо побоюєтеся алергії на полуницю, краще їсти ягоди з молочними продуктами.
За вмістом цукру солодка полуниця значно відстає від кислого лимона. Згідно з дослідженнями, 1 чашка свіжої полуниці на день допомагає помітно знизити рівень цукру у крові. Крім того, полуниця сприяє відбілюванню зубів, допомагає позбутися неприємного запаху із рота, відбілює та пом’якшує шкіру.
Згідно з романтичним японським звичаєм, закохані, знаходячи на полі здвоєну ягоду полуниці, мають розділити її та з’їсти по половинці – це перевірений спосіб додати трохи пристрасті у стосунки.
Без полуниці неможливо уявити безліч делікатесів – тортів, пирогів, морозива, варення...
Полуничний сорбет
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/polunuzia_sorbet.jpg)
500 г полуниць, 120 мл води, 150-200 г цукру, 1/2 лимона, м’ята.
Ягоди можуть бути м’яті або негарні (але не зіпсовані). Полуниці добре промити і обсушити.
Приготувати сироп: у каструльку влити воду та засипати цукор. Рідину довести до кипіння та залишити на кілька хвилин на середньому вогні. Додати листя м’яти і залишити вистигати.
Ягоди скласти у блендер, додати сік лимона і подрібнити на пюре, ретельно змішати з охололим сиропом.
Масу перелити у посуд і поставити в морозильну камеру. Кожні 20-30 хв перемішувати. Тоді сорбет вийде однорідним, без шматочків льоду. Процес може тривати до 6-7 годин, проте вже за 4 години сорбет можна вважати готовим.
Мохіто з полуницею
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/polunuzia_moxito.jpg)
250 г полуниць, 1/2 лимона, 250 мл мінеральної води, м’ята, цукор, лід – до смаку, алкоголь – за бажання.
Полуниці помити, відірвати хвостики. М’яту вимити, листочки зняти зі стебел.
Полуниці, листя м’яти, цукор скласти у блендер. Можна влити сік лимона (або лайма) або пізніше покласти в келих часточки цих цитрусів. Також можна додати цедру, проте слід зважати на те, що вона додасть гіркуватості. Замість блендера можна використовувати ступку – інґредієнти не обов’язково мають бути однорідно розмелені. Масу подрібнити, викласти у склянку. Зверху покласти дольку лимона, лід, залити мінеральною водою або спрайтом. За бажання можна додати алкоголь.
Келих прикрасити гілочкою м’яти та шматочками полуниці.
Читайте також: Вітаміни з грядки допоможуть здолати авітаміноз