Картопля «Дюшес»
Як приготувати картоплю «Дюшес». Рецепт від «Доброї кухні»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/454316/diushes.jpg)
- 500 г очищеної картоплі,
- 1 ст. ложка натертого твердого сиру,
- сіль — до смаку,
- 30 г вершкового масла,
- 1 жовток,
- 1 дрібка меленого мускатного горіха,
- 1 дрібка часникового порошку.
Картоплю очистити, грубо нарізати, залити холодною водою (вона має повністю покрити бульби). Коли закипить, посолити. Зварити до готовності - орієнтовно 25−30 хв з моменту закипання води в каструлі. Коли буде готова, злити всю воду.
Поки картопля ще гаряча, перетерти її через сито — цей етап обов’язковий, тільки так картопляна маса вийде повітряною, без грудочок. У жодному разі не використовувати блендер, інакше ви отримаєте клейку масу і зіпсуєте страву. Протирати потрібно вручну, ложкою.
Додати вершкове масло, натертий сир (найкраще пармезан), жовток, мелений перець і мускатний горіх. Розмішати — вийде густа маса.
Поки вона тепла, перекласти в мішок із насадкою «закрита зірка» (насадка має бути широкою, тоді картопляна маса не застрягатиме в ній). Мішок — цупкий. Маса має бути теплою, якщо застигне, мішок рватиметься. Якщо здається, що маса надто щільна, додати ще вершкового маса. Не варто лити молоко, інакше кошики не утримуватимуть форму, можуть «плисти». Витиснути картопляне пюре на деко. Запікати у розігрітій до 190−200°С духовці 8−10 хв, до зарум’янювання.
Подавати картоплю гарячою. Зверху вона буде ледь хрумкою, а всередині - м’якою.