Передплата 2025 «Добрий господар»

Картопля «Дюшес»

Як приготувати картоплю «Дюшес». Рецепт від «Доброї кухні»

  • 500 г очищеної картоплі,
  • 1 ст. ложка натертого твердого сиру,
  • сіль — до смаку,
  • 30 г вершкового масла,
  • 1 жовток,
  • 1 дрібка меленого мускат­ного горіха,
  • 1 дрібка часникового по­рошку.

Картоплю очистити, грубо нарізати, залити холодною водою (вона має по­вністю покрити бульби). Коли закипить, посолити. Зварити до готовності - орі­єнтовно 25−30 хв з моменту закипання води в каструлі. Коли буде готова, злити всю воду.

Поки картопля ще гаряча, перетерти її через сито — цей етап обов’язковий, тільки так картопляна маса вийде пові­тряною, без грудочок. У жодному разі не використовувати блендер, інакше ви отримаєте клейку масу і зіпсуєте стра­ву. Протирати потрібно вручну, ложкою.

Додати вершкове масло, натертий сир (найкраще пармезан), жовток, ме­лений перець і мускатний горіх. Розмі­шати — вийде густа маса.

Поки вона тепла, перекласти в мішок із насадкою «закрита зірка» (насадка має бути широкою, тоді картопляна маса не застрягатиме в ній). Мішок — цупкий. Маса має бути теплою, якщо застигне, мішок рватиметься. Якщо здається, що маса надто щільна, дода­ти ще вершкового маса. Не варто лити молоко, інакше кошики не утримувати­муть форму, можуть «плисти». Витисну­ти картопляне пюре на деко. Запікати у розігрітій до 190−200°С духовці 8−10 хв, до зарум’янювання.

Подавати картоплю гарячою. Зверху вона буде ледь хрумкою, а всередині - м’якою.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»