Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Запіканка на вечерю

Рецепти запіканок є в кухнях різних народів світу

Це італійська лазанья, і британський пай (цим словом називають також пиріг), і британський пудинг, і грецька мусака, і французький ґратен...

Щоб приготувати овочеву запіканку, потрібна картопля, капуста, баклажани... М’ясні та рибні запіканки готують з додаванням тих самих овочів. Можна також приготувати запіканку із макаронів, які вчора не з’їли за вечерею.

Для приготування запіканок використовують глибокі чавунні каструлі. Чавун дуже рівномірно розподіляє тепло, і все швидко запікається. Є переваги тефлонового покриття, але більшість тефлонових форм мають надто тонкі стінки. Хороші й скляні та керамічні варіанти. Посуд, в якому готуватимете запіканку, має мати досить високі краї, щоб не википів соус.

Картопляна

500 г картоплі, 400 г яловичого фаршу, 1 солодкий перець, 1 серед­ня цибулина, 4 великі яйця, 1 склянка молока, 250 г сиру, 1 ч. ложка меле­ної солодкої паприки, 1 ч. ложка су­шених прованських трав, 10 г олив­кової олії, сіль, чорний перець.

Очистити картоплю та нарізати не­великими кубиками. Зварити у киплячій підсоленій воді до напівготовності, 10 хв. Відкинути картоплю на друшляк, да­ючи воді повністю стекти.

Цибулю очистити і нарізати кубика­ми. Перець очистити і нарізати кубика­ми. Розігріти у великій пательні оливко­ву олію та обсмажити цибулю з перцем, 5-7 хв. Додати фарш і смажити, розби­ваючи грудочки лопаткою, доки не змі­ниться колір, близько 10 хв. Всипати до фаршу пряні трави та паприку, посолити і поперчити начинку.

Розігріти духовку до 180°С. Змастити маслом керамічну або скляну форму для запікання. Викласти у форму половину картоплі, потім обсмажений фарш і зно­ву шар картоплі. Сир натерти на грубій тертці. Збити яйця з молоком, посолити та змішати з половиною натертого сиру. Залити запіканку яєчною сумішшю і по­сипати сиром, що залишився. Запікати 35-40 хв, до готовності.

Капустяна з фаршем

50 г сухих грибів, 370 мл води, 1,3-1,5 кг білокачанної капусти, 4 ст. ложки олії, 1 велика цибулина, 500 г м’ясного фаршу, 2 яйця, 100 г сме­тани, 60 г натертого твердого сиру, сіль, мелений чорний перець, пряно­щі (мелений коріандр, мускатний го­ріх, солодка паприка) – за бажання.

Сухі гриби залити гарячою питною водою (250 мл) на 30 хв. Якщо білих гри­бів немає, то можна використати свіжі або заморожені печериці, які слід попе­редньо обсмажити.

Качан білокачанної капусти нарізати тонкими смужками або маленькими ку­биками.

У великій пательні нагріти 1 ст. ложку олії, додати капусту і, помішуючи, сма­жити 5-7 хв. Влити воду, що залишила­ся, і тушкувати на малому вогні близько 8 хв. Перекласти у миску.

У пательню, де тушкувалася капуста, влити 1 ст. ложку олії і нагріти її. Злегка підрум’янити посічену цибулю, додати фарш і, помішуючи, смажити до зміни кольору. Посолити і поперчити. Смажи­ти, періодично помішуючи, близько 10 хв. Перекласти в окрему ємність. Гриби відкинути на друшляк, промити і дрібно нарізати. Форму для запіканки змасти­ти олією, що залишилася, і викласти в неї шарами половину капусти, фарш, гриби і решту капусти. Для соусу яйця збити зі сметаною. Додати сир, посо­лити, поперчити і перемішати. Соусом залити вміст форми. Запікати у нагрітій до 200°C 15-20 хв. Подавати гарячою, посипавши посіченою зеленню.

Польська картопляна бабка з ковбасками

1 кг картоплі, 400 г сирих ковбасок для смаження, 150 г сирої жирної свинячої грудинки, 2 середні цибу­лини, 1 ч. ложка кмину, сіль, меле­ний чорний перець.

Підморозити ковбаски та грудинку за 30 хв до приготування. Потім нарізати ковбаски кружальцями завтовшки 1 см, грудинку – кубиками зі стороною 1 см.

На велику пательню витопити жир із грудинки. Злити більшу частину жиру та зберегти його. Покласти у пательню ковбаски і посічену цибулю, смажити 5 хв, помішуючи. Зняти з вогню, додати кмин. Очистити картоплю та натерти на дрібній тертці. Додати витоплений жир, посолити, поперчити.

У розігрітій до 200°С духовці розігріти пательню зі з’ємною або жаростійкою ручкою. Влити половину картопляної маси, на неї викласти ковбаски з гру­динкою і цибулею, закрити картопля­ною масою, що залишилася. Запікати до рум’яної скоринки, близько 50 хв.

З вареної курки і помідорів

1 варена курка вагою близько 1 кг, зелень петрушки, 2 стебла цибулі-порею (біла частина), 50 г вершково­го масла, 2,5 ст. ложки борошна, 150 г сметани 20%, 1 ч. ложка сушених прованських трав, натерта цедра 1 лимона, 4 помідори, 1 ст. ложка па­нірувальних сухарів, 2 ст. ложки на­тертого твердого сиру, сіль, чорний перець.

М’якуш вареної курки відокремити від кістки і нарізати невеликими шма­точками. Петрушку вимити, обсушити і обірвати листочки. Дрібно нарізати.

Стебла цибулі-порею розрізати вздовж навпіл і ретельно промити від піску. Нарізати тонкими півкільцями. У пательні розтопити вершкове масло і злегка підрум’янити цибулю.

Посипати борошном і перемішати. Смажити близько 2 хв. Додати смета­ну, прованські трави, лимонну цедру та петрушку. Посолити, поперчити, пере­мішати і довести до кипіння.

Додати шматочки вареної курки і пе­ремішати. Можна трохи посолити та по­перчити, за потреби. Перекласти у фор­му для запікання.

Помідори нарізати тонкими кружаль­цями. Викласти їх у форму на соус.

Панірувальні сухарі перемішати з натертим сиром. Посипати помідори у формі. Запікати в духовці при 180°C близько 40 хв. Подавати гарячою.

Таку запіканку можна готувати й з качкою, індичкою або вареною свини­ною. Овочеві добавки у вигляді солод­кого перцю, цукіні та цвітної капусти теж не будуть зайвими. Як гарнір до такої запіканки подати картопляне пюре або просто варену картоплю, рис чи гречку.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини