Запіканка на вечерю
Рецепти запіканок є в кухнях різних народів світу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/452421/zapikanka.jpg)
Це італійська лазанья, і британський пай (цим словом називають також пиріг), і британський пудинг, і грецька мусака, і французький ґратен...
Щоб приготувати овочеву запіканку, потрібна картопля, капуста, баклажани... М’ясні та рибні запіканки готують з додаванням тих самих овочів. Можна також приготувати запіканку із макаронів, які вчора не з’їли за вечерею.
Для приготування запіканок використовують глибокі чавунні каструлі. Чавун дуже рівномірно розподіляє тепло, і все швидко запікається. Є переваги тефлонового покриття, але більшість тефлонових форм мають надто тонкі стінки. Хороші й скляні та керамічні варіанти. Посуд, в якому готуватимете запіканку, має мати досить високі краї, щоб не википів соус.
Картопляна
500 г картоплі, 400 г яловичого фаршу, 1 солодкий перець, 1 середня цибулина, 4 великі яйця, 1 склянка молока, 250 г сиру, 1 ч. ложка меленої солодкої паприки, 1 ч. ложка сушених прованських трав, 10 г оливкової олії, сіль, чорний перець.
Очистити картоплю та нарізати невеликими кубиками. Зварити у киплячій підсоленій воді до напівготовності, 10 хв. Відкинути картоплю на друшляк, даючи воді повністю стекти.
Цибулю очистити і нарізати кубиками. Перець очистити і нарізати кубиками. Розігріти у великій пательні оливкову олію та обсмажити цибулю з перцем, 5-7 хв. Додати фарш і смажити, розбиваючи грудочки лопаткою, доки не зміниться колір, близько 10 хв. Всипати до фаршу пряні трави та паприку, посолити і поперчити начинку.
Розігріти духовку до 180°С. Змастити маслом керамічну або скляну форму для запікання. Викласти у форму половину картоплі, потім обсмажений фарш і знову шар картоплі. Сир натерти на грубій тертці. Збити яйця з молоком, посолити та змішати з половиною натертого сиру. Залити запіканку яєчною сумішшю і посипати сиром, що залишився. Запікати 35-40 хв, до готовності.
Капустяна з фаршем
50 г сухих грибів, 370 мл води, 1,3-1,5 кг білокачанної капусти, 4 ст. ложки олії, 1 велика цибулина, 500 г м’ясного фаршу, 2 яйця, 100 г сметани, 60 г натертого твердого сиру, сіль, мелений чорний перець, прянощі (мелений коріандр, мускатний горіх, солодка паприка) – за бажання.
Сухі гриби залити гарячою питною водою (250 мл) на 30 хв. Якщо білих грибів немає, то можна використати свіжі або заморожені печериці, які слід попередньо обсмажити.
Качан білокачанної капусти нарізати тонкими смужками або маленькими кубиками.
У великій пательні нагріти 1 ст. ложку олії, додати капусту і, помішуючи, смажити 5-7 хв. Влити воду, що залишилася, і тушкувати на малому вогні близько 8 хв. Перекласти у миску.
У пательню, де тушкувалася капуста, влити 1 ст. ложку олії і нагріти її. Злегка підрум’янити посічену цибулю, додати фарш і, помішуючи, смажити до зміни кольору. Посолити і поперчити. Смажити, періодично помішуючи, близько 10 хв. Перекласти в окрему ємність. Гриби відкинути на друшляк, промити і дрібно нарізати. Форму для запіканки змастити олією, що залишилася, і викласти в неї шарами половину капусти, фарш, гриби і решту капусти. Для соусу яйця збити зі сметаною. Додати сир, посолити, поперчити і перемішати. Соусом залити вміст форми. Запікати у нагрітій до 200°C 15-20 хв. Подавати гарячою, посипавши посіченою зеленню.
Польська картопляна бабка з ковбасками
1 кг картоплі, 400 г сирих ковбасок для смаження, 150 г сирої жирної свинячої грудинки, 2 середні цибулини, 1 ч. ложка кмину, сіль, мелений чорний перець.
Підморозити ковбаски та грудинку за 30 хв до приготування. Потім нарізати ковбаски кружальцями завтовшки 1 см, грудинку – кубиками зі стороною 1 см.
На велику пательню витопити жир із грудинки. Злити більшу частину жиру та зберегти його. Покласти у пательню ковбаски і посічену цибулю, смажити 5 хв, помішуючи. Зняти з вогню, додати кмин. Очистити картоплю та натерти на дрібній тертці. Додати витоплений жир, посолити, поперчити.
У розігрітій до 200°С духовці розігріти пательню зі з’ємною або жаростійкою ручкою. Влити половину картопляної маси, на неї викласти ковбаски з грудинкою і цибулею, закрити картопляною масою, що залишилася. Запікати до рум’яної скоринки, близько 50 хв.
З вареної курки і помідорів
1 варена курка вагою близько 1 кг, зелень петрушки, 2 стебла цибулі-порею (біла частина), 50 г вершкового масла, 2,5 ст. ложки борошна, 150 г сметани 20%, 1 ч. ложка сушених прованських трав, натерта цедра 1 лимона, 4 помідори, 1 ст. ложка панірувальних сухарів, 2 ст. ложки натертого твердого сиру, сіль, чорний перець.
М’якуш вареної курки відокремити від кістки і нарізати невеликими шматочками. Петрушку вимити, обсушити і обірвати листочки. Дрібно нарізати.
Стебла цибулі-порею розрізати вздовж навпіл і ретельно промити від піску. Нарізати тонкими півкільцями. У пательні розтопити вершкове масло і злегка підрум’янити цибулю.
Посипати борошном і перемішати. Смажити близько 2 хв. Додати сметану, прованські трави, лимонну цедру та петрушку. Посолити, поперчити, перемішати і довести до кипіння.
Додати шматочки вареної курки і перемішати. Можна трохи посолити та поперчити, за потреби. Перекласти у форму для запікання.
Помідори нарізати тонкими кружальцями. Викласти їх у форму на соус.
Панірувальні сухарі перемішати з натертим сиром. Посипати помідори у формі. Запікати в духовці при 180°C близько 40 хв. Подавати гарячою.
Таку запіканку можна готувати й з качкою, індичкою або вареною свининою. Овочеві добавки у вигляді солодкого перцю, цукіні та цвітної капусти теж не будуть зайвими. Як гарнір до такої запіканки подати картопляне пюре або просто варену картоплю, рис чи гречку.